Испания преди новите избори

Надя Калвино, министър на икономиката на Испания

17:58 | 19 април 2019
Обновен: 23:59 | 5 юни 2020
Автор: Иван Николов
Парламентът в Мадрид, Испания. 12 февруари 2019. Photographer: Angel Navarrete/Bloomberg

Една от най-големите икономики на ЕС, Испания ще проведе парламентарни избори на 28 април за трети път от 4г. Избирателите ще покажат посоката, която страната ще избере след бурните спорове около националното единство.

Испания излезе от икономическата криза преди десетилетие и социалните напрежения, предизвикани от движението за независимост на Каталуния, което раздели политическата сцена.

Премиерът Педрор Санчес все още очаква да спечели националния вот с платформа, която отстъпва от политиките на икономии и търси да заличи разрива с Каталуния.

МВФ ревизира с една десета от процента прогнозата си за ръст на 2,1%. Правителството поддържа очаквания за 2,2%.

Това е „изключително предпазливо, защото очевидно има несигурност на международната сцена”, каза министърът на икономиката на Испания Надя Калвино.

„Забавянето в Европа би трябвало да започне да се превръща в отблъскване във втората половина на годината. Така че засега не се е отразило силно на икономиката ни заради много силното вътрешно търсене”, каза Калвино в интервю за Франсин Лакуа от Bloomberg.

"За съжаление не успяхме да приемем бюджета. И затова бяха насрочен изборите. Въпреки това тази година ще работим за целта на дефицита до 2% от БВП. И дори и без бюджет ще направим всичко възможно", каза Калвино.

Чуйте още във видеото.