Рискът от излизане без сделка не е бил по-голям

Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС за Brexit

17:45 | 13 март 2019
Обновен: 07:33 | 4 юни 2020
Автор: Иван Николов
Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС за Brexit в Брюксел, Белгия. 14 ноември 2018. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

В сряда сутринта, когато британският п ремиер Тереза Мей каза, че сделката за Brexit е напълно отхвърлена от Камарата на представителите, европейски лидери в ЕП направиха коментар за последните събития в Лондон.

Главният преговарящ от страна на ЕС в Brexit Мишел Барние каза, че блокът не може да разчита на отлагане на Brexit, докато не разбере мотивите на Великобритания за това.

Преговорите по сделката „са приключени”, каза Барние. Вотът снощи в Лондон е „удължил и влошил” несигурността”, каза още той.

„Това споразумение договорихме с правителството на Тереза Мей в продължение на година и половина и то остава единственият валиден договор”.

"Защо да удължаваме преговорите? По Член 50 преговорите приключиха. Имаме договора за излизане. Въпросът е поставен и очакваме отговор.

Така че сме в критичен момент. Рискът от излизане без сделка никога не е бил по-голям. Това е риск от Brexit, който може да стане дори случайно.

И то неорганизирано.

Затова ви призовавам. Моля ви, не подценявайте този риск и последствията от него".

Чуйте още в откъса от изказването на Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС за Brexit пред ЕП.