Renault още в шок от ареста на Гон

Кристофър Рихтер, зам.-ръководител изследвания, CLSA

16:07 | 22 ноември 2018
Автор: Иван Николов
Централата на Nissan Motor Co. в Йокохама, Япония. 22 ноември 2018. Photographer: Keith Bedford/Bloomberg
Централата на Nissan Motor Co. в Йокохама, Япония. 22 ноември 2018. Photographer: Keith Bedford/Bloomberg

Nissan единодушно гласува за освобождаването на Карлос Гон от поста председател на компанията, съобщи Bloomberg.

Компанията увери инвеститорите, че ситуацията, в която изпадна компанията след ареста на Гон в Токио на 19 ноември 2018 като каза, че обединението с най-големия акционер Renalut остава непроменено.

Френската компания не искала Nissan да не взема позиция по случая с Гон, съобщиха лица, запознати с въпроса. Вместо това Renault е поискал назначаването на временно изпълняващ длъжността председател, което Nissan не направи.

Отстраняването на Гон стана след като Nissan и Прокуратурата в Япония започнаха разследвания за предполагаеми финансови нарушения от Карлос Гон. Преди изненадващия арест в понеделник Гон се готвеше да поиска пълното сливане на Nissan с Renault, където също е председател. Планът на Гон срещна съпротивата на директора на Nissan, Сайкава.

„Това е преврат”, каза Тацуо Йошида, анализатор в Sawakami Asset Management, който е работил в Nissan. „Ерата на Гон свърши”.

"През 1999 Renault пое много риск и изтърпя много насмешка. Имаше хора, които казаха, че си хвърлят парите на вятъра като инвестират в Nissan", каза Кристофър Рихтер, зам.-ръководител изследвания, CLSA за събранието в Nissan след ареста на Карлос Гон.

"Но те поеха риска и имат право да печелят от тях. Ако ръководството на Nissan наистина иска да излезе от това обединение, то трябва да стане със съгласието на Renault. И вероятно няма да го получат".

Чуйте интервюто за Стивън Енгъл от Bloomberg във видеото.