Геополитика и заплахата по пътя на петрола

Репортаж на Bloomberg TicToc

18:02 | 3 август 2018
Автор: Иван Николов
Танкерът Devon в Персийския залив. 23 март 2018. Photographer: Ali Mohammadi/Bloomberg
Танкерът Devon в Персийския залив. 23 март 2018. Photographer: Ali Mohammadi/Bloomberg

Петролът се стабилизира на 3 август 2018, след като опасенията от прекъсване на търговските преговори между САЩ и Китай и повишените добиви на ОПЕК балансираха някои признаци на затягане на пазара, съобщи Bloomberg.

Иран започна големи военни учения в Ормузкия пролив с участието на 50 военни катери, които упражняваха затваряне на водния път, съобщи Fox, цитирайки американски официални представители. Иранските власти съобщиха за такава възможност – да затруднят трафика на петролните танкери в пролива, докато администрацията на Тръмп настоява иранските клиенти да спрат да купуват петрол от Техеран.

Около една трета от световния морски транспорт на петрол минава през Ормузкия пролив и свързва Персийския залив с Оманския залив и Арабско море.

 

 

Китай отхвърли поисканото от САЩ намаляване на вноса на ирански петрол, въпреки че се съгласи да не увеличава покупките, съобщи Bloomberg, позовавайки се на две неназовани официални лица, запознати с преговорите. Най-голямата рафинерия в Китай, Sinopec ще се въздържа от покупки на американски суров петрол, след като ескалацията на търговските напрежения между двете страни заплашва да направи вносът от САЩ по-скъп.

Aramco намали месечната цена за повечето пазари, след като най-големия в света износител на петрол се опитва да повиши предлагането, за да отговори на търсенето.