Facebook увеличи с $10 млн. охраната на Марк

Репортаж на Bloomberg TicToc

15:59 | 3 август 2018
Автор: Иван Николов
Марк Зукърбърг, директор и основател на Facebook на конференцията Allen & Co. Media and Technology в Сън Вали, Айдахо, 13 юли 2018. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg
Марк Зукърбърг, директор и основател на Facebook на конференцията Allen & Co. Media and Technology в Сън Вали, Айдахо, 13 юли 2018. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg

Охраната на Марк Зукърбърг струва по 7,33 млн. долара на година и Facebook обяви, че планира да увеличи разходите с още 10 млн. долара годишно, съобщи Bloomberg.

„Охраната на няколко резиденции, транспорт, охранители, киберзащита, пътувания – ако имате и жена и няколко деца, минавате 10 млн. долара само за базов пакет”, каза Родрик Джоунс, председател и консултант по риска на Concentric Advisors.

Стени, огради и други бариери около жилищата на ултрабогатите обикновено са оборудвани със сензори за движение и са следени с камери, които могат да бъдат програмирани да разпознават определени лица.

Между външните бариери и къщата често има още един пояс от сензори, включително за движение, натиск или просто гъст пояс от растителност или чакъл, който издава стъпките на натрапниците.

Обичайните мерки за охрана на жилища могат да включват още бронирани стъкла на прозорците, камери, паник стаи, подсилени врати. Разходите за всичко това и за наблюдение са седемцифрени, каза Джоунс.

Бизнесмените са изложени на най-голям риск, когато пътуват, казва Питър Мартин, главен изпълнителен директор на консултантската фирма Afimac.

Неговите съвети за ултрабогатите започват с оценка на заплахите за дадена дестинация като риск от отвличане или терористични атаки. Предварително се разполага екип, който проучва района, оценява маршрутите и се свързва с местни професионалисти по сигурността или държавни агенции. Резервни дози лекарства и бронирани коли също влизат в програмата, каза Мартин.