Ще има ли нови избори във Великобритания

Кристофър Писаридес, професор, LSE и Бурхард Вархолд, глобален гл. инвестиционен директор, Credit Suisse

15:57 | 2 юли 2018
Автор: Иван Николов
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Кристофър Писаридес, професор, LSE и Бурхард Вархолд, глобален гл. инвестиционен директор, Credit Suisse не виждат възможност за нови избори във Великобритания преди Brexit.

В коментар в студиото на Bloomberg в Лондон Писаридес каза, че лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин избягва да отстоява твърда позиция, за да заеме мястото на Тереза Мей, а според Бурхард Вархолд пазарът изчаква в отбранителна позицията.

Чуйте коментарите във видеото.

Британският премиер Тереза Мей има едно предимство в битката си за Brexit: опозиционната Лейбъритска партия също е разделена. Десетки лейбъристи в парламента се противопоставиха на Корбин през юни като подкрепиха промяна, целяща членството на Великобритания в Европейската икономическа зона след напускане на ЕС. Това би позволило на Лондон да участва в единния пазар, но и да приеме свободното движение на хора.

Натискът над Корбин тази седмица може да се засили заради годишната конференция на най-големия спонсор на лейбъристите – синдикатът Unite. Според проучване на YouGov преди конференцията, повечето членове на синдиката поддържат всякаква сделка, която Мей може да донесе от Брюксел за Brexit да бъде подложена на обществен вот. Тази позиция е в разрез с мнението на лидерите на лейбъристите.