Потайният кръг, властващ над пазар с обем от 14 трилиона долара

Конфликтът на интереси на пазара на суапове за кредитно неизпълнение

17:12 | 27 октомври 2015
Обновен: 17:13 | 27 октомври 2015
Снимка: Патрик Андраде/Bloomberg
Снимка: Патрик Андраде/Bloomberg

15 от най-големите играчи, които търгуват с инструменти на 14-трилионния пазар на кредитни застраховки, се явяват в ролята и на арбитри, когато се взимат решенията дали да се изплащат застраховките върху облигациите в случай на дефолт.

Финансовият инструмент, който инвеститорите използват, за да се застраховат от неизпълнение на плащания по облигации, които държат, се нарича суап за кредитно неизпълнение (суап за кредитен риск). Това е вид финансов суап, при който продавачът на инструмента застрахова купувача (притежателят на облигация) срещу риска от неизпълнение на дългови плащания. Купувачът на суапа прави серия от плащания към продавача, който от своя страна е длъжен да му изплати полагащата му се сума в случай на неизпълнение на плащанията от страна на емитента на облигацията.

Кога става въпрос за дефолт и продавачът на суапа за кредитно неизпълнение трябва да обезщети купувача, е въпрос, който се решава от комисия от 15 финансови компании. Проблемът е, че мощни финансови компании като JPMorgan и Goldman Sachs участват сред петнадесетте компании, взимащи решенията, а едновременно с това са сред най-големите продавачи и купувачи на суапове за кредитно неизпълнение. По този начин решенията, които взимат, се отразяват пряко върху тях, т.е. налице е конфликт на интереси.

Щом петнадесетте компании вземат решение, че има забавяне в плащанията по облигации, застраховани със суапове за кредитно неизпълнение, те решават колко пари трябва да бъдат изплатени, или получени, често от самите тях.

Случаят с дълга на Аржентина

Фалитът на Аржентина през миналата година показва трудностите по управление на конфликта на интереси. 

На 31 юли 2014 г. комисията трябва да вземе решение дали Аржентина е забавила плащане по дълга си. Ако решението и е, че това наистина е така, 532 милиона долара трябва да бъдат изплатени на купувачи на суапове за кредитно неизпълнение, които застраховат притежателите на аржентински дълг. Сред компаниите, които трябва да получат сумата, е и хедж фондът на Пол Сингър – Elliot Management Corp. Той е и част от комисията, която трябва да вземе решението. На 1 август 2014 г. комисията гласува единодушно с „да” за дефолт на Аржентина.

При гласуването представителят на Elliot прави нещо необичайно - иска да се въздържи. Но според правилата, ако член на комисията се въздържи два пъти по време на мандата, той губи правата си. Това всеки с конфликт на интереси си направи отвод, тогава може да няма кой да вземе решението, съобщава един от източниците на Bloomberg. В крайна сметка представителят на Elliot гласува. 

Решението дали държава или компания формално е забавила плащане по дълга си може да изглежда просто, но често облигациите са структурирани по начин, който прави разшифроването им невъзможно за хора, различни от адвокати  и трейдъри.

Пълният списък на петнадесетте финансови компании, съставящи комисията:

AllianceBernstein LP
Bank of America Corp.
Barclays Plc
BNP Paribas SA
Citadel LLC
Citigroup Inc.
Credit Suisse Group AG
Deutsche Bank AG
Elliot Management Corp.
Eaton Vance Management
Goldman Sachs Group Inc.
JPMorgan Chase & Co.
Morgan Stanley
Nomura International Plc
Pacific Investment Management Co.