Напрежение в Италия заради евроскептичния кандидат за финансов министър

Паоло Савона смята, че еврото е примка около врата на Италия

14:31 | 26 май 2018
Паоло Савона. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Паоло Савона. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Напрежението между италианския президент Серджо Матарела и популистките лидери заради евроскептичния кандидат за финансов министър подкопава усилията за съставянето на правителство в Италия. Паоло Савона, 81-годишен икономист и бивш индустриален министър, през последните години беше цитиран от италианската преса да заявява, че единната европейска валута е "примка около врата на Италия". Според него тя е историческа грешка, създадена, за да обслужва германските интереси. 

Кандидатурата на Савона трябва да бъде одобрена от проевропейски настроения президент Матарела, който е решен да защити еврото. На срещата на 25 май с новия премиер Джузепе Конте Матарела е бил изумен от факта, че той не е представил никаква алтернатива на спрягания за поста на финансов министър Паоло Савона.

Матарела, бивш конституционен съдия, настоява за правото си да определи министрите в новото правителство без натиск отвън. Той е заявил на Конте, че зависи от него кризата да не се влоши.

Матео Салвини, лидерът на антиимигрантската партия „Лига“, се обяви 81-годишният Савона да бъде определен за финансов министър.

Спредът между 10-годишните облигации на Италия и Германия се разшири до най-високото си ниво от 2014 насам в петък заради опасения, че „Лига“ и антисистемното движение „Пет звезди“ може да съсипят бюджетните правила на ЕС с намаляване на данъците и повишаване на държавните разходи, пише Bloomberg.

Усилията за съставяне на правителство удариха рекордна продължителност в следвоенната история на Италия. 83 дни след изборите, страната все още няма правителство. Ако Конте се провали в съставянето на кабинет, това може да доведе до предсрочни избори през есента.

Конте, който е професор по право в Университета във Флоренция и няма опит в политиката, вече е под натиск от Матарела и от финансовите играчи. Международната агенция Moody`s даде сигнали, че може да понижи кредитния рейтинг на страната. Според агенцията предложенията на коалицията ще доведат до отслабена, а не до по-силна фискална позиция, намеквайки за скъпо струващи данъчни и разходни реформи без никакви предложения как да бъдат финансирани.

Гуверньорът на централната банка Игнацио Виско също предупреди Конте за икономическите перспективи. „Веднага щом пазарите получат облекчаващи сигнали за дълга и контрола върху дефицита, ще започне напрежение при държавните ценни книжа“, каза той.