Как Тръмп прие Абе

Брайън Фоулър, Bloomberg

17:06 | 18 април 2018
Автор: Иван Николов
Посещението на премиера на Япония Шинзо Абе със съпругата си във Флорида. Скрийншот: Bloomberg
Посещението на премиера на Япония Шинзо Абе със съпругата си във Флорида. Скрийншот: Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново изключи възможността за преговаря за Транс-Тихоокеанското партньорство /TPP/ преди срещата си с премиера на Япония Шинзо Абе.

„Япония и Южна Корея искат да се върнем в TPP, но на мен не ми харесва тази идея за САЩ”, написа в Twitter Тръмп. „Твърде много непредвидени обстоятелства и няма начин да излезешж от него, ако не се получи. Двустранните договори са много по-ефективни, печеливши и по-добри за нашите работници. Вижте колко вреди СТО на САЩ”, каза Тръмп по адрес на Световната търговска организация.

Миналата седмица Тръмп нареди на официални американски представители да проучат връщане към Транс-Тихоокеанското партньорство. Неговите коментари бяха приветствани от търговската организация, но Япония, Австралия и Малайзия изразиха несъгласие от предоговаряне на сделката, за да удовлетворят условията на САЩ, ако реши да се включи отново, съобщи Bloomberg.

Премиерът на Япония Шинзо Абе е силен поддръжник на TPP. Преди да замине за срещата си с Тръмп ъв Флорида на 17 и 18 април 2018, той каза, че Токио и Вашингтон „би трябвало да поведат ръста на икономиката в района на Индийския и Тихия океан чрез свободна и честна търговия и инвестиции”.

Премирът Шинзо Абе има нужда от успех в срещата си в САЩ, каза Брайън Фоулър от Bloomberg. Чуйте как японците приемат поведението на Тръмп към Абе по време на срещата във Флорида.