YouTube се прицелва в Spotify, Apple Music

Платформата таргетира реклами за потребители, които използват YouTube като музикална услуга

16:31 | 26 март 2018
Автор: Иван Николов
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

YouTube започва да увеличава броя на рекламите, които някои потребители ще виждат между музикалните клипове и това е част от стратегията на платформата да убеди своите милиард потребители да се абонират на предстоящата платена услуга, съобщава Bloomberg.

Хората, които използват YouTube, собственост на Google като музикална услуга и слушат пасивно дълго време ще гледат повече реклама, каза Лайър Коен, глобалният директор за музиката на YT.

„Няма да сте доволни, ако ви прекъснат Stairway to Heaven с реклама”, каза Коен в интервю на фестивала South by Southwest.

Коен се опитва да докаже, че YouTube е решен да накара потребителите да плащат за музика. Музикалните компании дълго време критикуваха платформата затова, че приема качване на видеа в нарушение на авторските права и че не плаща достатъчно на изпълнителите и издателите.

YouTube иска да увеличи тежестта си спрямо Spotify и Apple, които имат собствени музикални услуги и генерират значителни приходи за индустрията, каза Коен.

Въвеждането на платена услуга може да предизвика културен шок за YouTube и Google, който е подразделение на Alphabet и досега държеше на безплатните и лесни за използване услуги.

„Има много хора в каналите ни, които може да се подразнят и да бъдат изкушени да станат абонати”, каза Коен. „След като го направим, повярвайте ми, ще се вдигне голям шум”. Преди въвеждането на платения абонамент ще бъде направена голяма маркетингова кампания.