Световен недостиг на кафе

Пазарът на кафе се свива поради климатичните промени.

11:20 | 26 октомври 2015
Автор: Магдалена Иванова
Coffee beans are set up for a photograph in a Starbucks store in New York
Coffee beans are set up for a photograph in a Starbucks store in New York

Светът се подготвя за дефицит в производството на кафе от 3,5 милиона чувала през сезон 2015-2016 г., според доклад на Volcafe Group, един от водещите търговци на Арабика и Робуста кафе в света, базиран в Швейцария.

Нарастващото потребление на развиващите се пазари означава, че глобалното производство ще трябва да се увеличи с допълнителни 40 до 50 милиона чувала кафе през следващото десетилетие, каза Андреа Илли, председател и главен изпълнителен директор на Illycafe SpA, със седалище в Триест, Италия.

Това е повече от цялата реколта на Бразилия. Климатичните промени, както и ниските цени са в противовес на земеделските производители за увеличаване на продукцията. Светът на кафето се нуждае от още една Бразилия. Най-големият производител и износител на кафе в света се опитва да избегне недостига.

"Рано или късно, в рамките на месеци или години ще трябва да се вземе смело решение, какво да се направи. Не знаем от къде ще набавим липсата на кафе", каза Илли.

Последици от климатичните промени

Последната реколта на Бразилия пострада от тежката суша през 2014 г. Това вдигна цената на арабика фючърс с около 50% на борсата в Ню Йорк през годината. От началото на 2015 г. цените се понижиха с 27%, като валутата на Бразилия потъна спрямо долара, което повиши привлекателността за износ от страната.

Срив на цените

Президентът Дилма Русеф беше въвлечена в скандал с обвинения в корупция и лошо управление. Инфлацията в страната се покачи и валутата на страната загуби над 36% от стойността си спрямо щатския долар през изминалата година. Акциите на бразилските борсово търгувани фондове се понижиха с 49,8% през последната година. 

Бенчмаркът на кафе Арабика, търгуван на ICE Futures US, се срина с 12,34% от 14 октомври насам, когато се търгуваше на нива от 136.47 долара. Контрактите с доставка през декември затвориха на ниво от 118,45 долара в последната сесия, приключила в петък на 23 октомври. Фючърсът продължава негативния тренд, като отбелязва спад с 56.23% от април 2011 насам - близо до нивата от финансовата криза през 2009 г.


 

Повишаване на потреблението

Световната консумацията на кафе ще се увеличи с една трета до 200 милиона чувала до 2030 г., според Майкъл Нойман, председател на борда на директорите в Hanns R. Neumann Stiftung, фондация, свързана с хамбургското търговско представителство Neumann Kaffee Gruppe.

Производство е фиксирано на 144 милиона чувала за тази година, което трябва се увеличи, за да покрие нуждите на потреблението и да се балансира пазара до 2030 г.

Бразилия е най-големият производител на Aрабика, а Виетнам е най-големият производител на Робуста в света.

Заплаха за реколтата

Климатичните промени заплашват една четвърт от производството в Бразилия, Никарагуа, Салвадор и Мексико. Страните износителки са изправени пред потенциални загуби, освен ако земеделските производители не се адаптират към измененията. Най-продуктивните райони има вероятност да преминат от Централна Америка в региона на Азия и Тихия океан или източните части на Африка, където културите могат да се отглеждат на по-голяма надморска височина, според доклада на International Center for Tropical Agriculture (CIAT), базиран в Кали, Колумбия.

Кафе Арабика, чиито зърна се използват и в продажбите на дребно, включително от Illy и Starbucks Corp. е под най-голям риск поради покачващите се температури за разлика от сорта Робуста, който е по-устойчив на климатичните промени.

Мерки

Земеделските производители вече правят промени, за да се справят с повишаващите се температури, каза Жан-Марк Дувоизин, главен изпълнителен директор на Nestle Nespresso SA, базирана в Швейцария. Доставчиците за компанията, произвеждаща нес-кафе, са основно от Латинска Америка, Азия и Африка.

"Посещавам ферми доста често и фермите се разполагат все по-високо в планините. От което следва, че глобалното затопляне има негативен ефект", каза Дувоизин.