Как един бивш затворник може да си намери работа в областта на технологиите?

Днес Coracle Online Ltd. е разпространила 2600 лаптопа с образователен софтуер в повечето британски затвори, или по един на всеки 30 затворници

19:30 | 24 юни 2024
Автор: Парми Олсън
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Джеймс Туид винаги е бил очарован от научаването на нови неща в изолация. Започнал живота си като търговец на морски деривати, той основава компанията си през 2006 г., за да осигури обучение за хората на корабите, където "няма много интернет", казва той. През последните години той открива нова група учащи, които също не могат да се включат в интернет: затворниците. Днес Coracle Online Ltd. е разпространила 2600 лаптопа с образователен софтуер в повечето британски затвори, или по един на всеки 30 затворници. Резултатите са също толкова обещаващи, колкото и тези от подобни проекти в САЩ, и могат да покажат, че дигиталното образование може да има предимство, когато е лишено от разсейването на интернет. Изолирането от тези развлечения има своите предимства.

При целия потенциал, който носи онлайн обучението, с платформи като Google Classroom, които разпределят курсовите работи по-ефективно, постоянната интернет връзка идва и с шума. Обучаемите, които са свързани с интернет, е по-вероятно да се борят да останат фокусирани върху текущата задача, независимо дали това се дължи на техните телефони или на свързаните с интернет устройства. Не е чудно, че забраната на телефоните в класните стаи може да подобри оценките или че учителите в гимназията казват, че техните ученици сега намират за по-изтощително четенето на дълъг текст без редовни почивки. Последните проучвания вече препоръчват, че когато преподавателите преподават нещо онлайн, те трябва често да взаимодействат повече с учениците, за да задържат вниманието им, а учениците трябва да включват камерите си, за да останат отговорни.

Сравнете това с опитите за получаване на образование в затвора, които досега са били като от каменната ера. На практика това е дистанционно обучение с писалка и хартия (и често е скъпо). Устройствата Chromebook, които Coracle разпространява сред затворниците, предлагат нещо, което повече напомня на онези дни преди появата на интернет и на компактдисковете с Encyclopedia Britannica. Изобилие от разнообразно образователно съдържание, но блокирано от интернет от съображения за сигурност, като например да им се попречи да планират незаконни дейности или да се свържат с жертви. Затворниците, които използват Chromebook Coracle, обикновено прекарват по няколко часа на ден на устройствата си в килиите, като четат статии от списания или гледат видеоклипове от курсове за висше образование, предоставени от други академични институции.

Единственият недостатък на това, че са офлайн, е, че ако искат да се задълбочат в тема като наказателното правосъдие, затворниците нямат хипервръзки, върху които да кликнат, за да прочетат повече. Според Пол Хамилтън, един от авторите на неотдавнашно проучване на Университета Нотингам Трент, в което са проследени петима затворници, използващи лаптопите на Coracle, някои затворници намират това за разочароващо.

Въпреки това всички те завършиха курса и изпитите си, "често с високи оценки", казва Хамилтън. Единственото, което ги разсейваше, бяха пъзелите и шахматните игри, които можеха да играят на устройството, за да си починат. Ползите са не само по-добри перспективи за заетост след предсрочното освобождаване, но и по-голямо чувство за самостоятелност, независимост и увереност. Неясни понятия, но от решаващо значение за интегрирането им обратно в обществото и предотвратяването на риска от повторно извършване на престъпление.

В САЩ вече се полагат по-широки усилия за обучение на затворници с помощта на цифрови устройства, като няколко щата осъществяват програми за раздаване на таблети и уроци по Zoom, въпреки че някои от тях поставят високи цени и изглеждат експлоататорски. Една от организациите, наречена The Last Mile, твърди, че завършилите нейните цифрови курсове по теми като програмиране и разработване на уеб страници имат процент на рецидивизъм от около 4%, което е малка част от националния процент от 61%. Няколко възпитаници са намерили работа в технологичната индустрия в компании като Slack, Zoom и Dropbox, а нейните курсисти никога нямат пряк достъп до интернет.

В областта на наказателното правосъдие няма еднозначни решения. Дори при проучването в Nottingham Trent, проведено между 2023 г. и 2024 г., един от участващите затворници отпаднал още в самото начало, а друг казал, че е прекарал първите две седмици със своя Chromebook в игра на шах. Но в крайна сметка той се впуснал в курса и го завършил като останалите.

Като цяло доказателствата са ясни, че обучението на затворниците работи. В Обединеното кралство около три пети от лишените от свобода напускат затвора без работа или образование, но изследванията показват, че когато затворниците участват в някаква форма на допълнително образование, процентът на рецидивистите намалява с 20-40%.

Ако има късмет, Coracle ще успее да сключи повече договори с британската затворническа система и да разшири образователното си съдържание, така че да не прилича толкова на ограничена версия на Encyclopedia Britannica, колкото на обособен микрокосмос на мрежата. С течение на времето затворниците, които участват в проекта, може да открият, че изолацията им от безкрайните развлечения в мрежата е предимство.

Хамилтън отбелязва, че някои от студентите му в Университета Nottingham Trent понякога преминават едногодишен стаж като затворнически служители. "Страшното е, че когато завършат стажа, казват, че най-освобождаващото нещо в работата в затвора е, че "нямам телефон", казва Хамилтън. "Нямам този шум от социалните медии". Това е очевиден бонус - и трябва да се използва.

Парми Олсън е колумнист на Bloomberg, който пише мнения за технологиите. Бивш репортер на Wall Street Journal и Forbes, тя е автор на книгата "Ние сме анонимни".