Израелските технологични лидери, раздразнени от Нетаняху, навлизат в политиката

Войната срещу "Хамас" натоварва израелската икономика. Според изчисленията на централната банка конфликтът ще струва около 67 млрд. долара до 2025 г., или почти 15% от годишния брутен вътрешен продукт

15:00 | 23 юни 2024
Автор: Мариса Нюман, Галит Алтщайн
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Разочаровани от министър-председателя Бенямин Нетаняху, някои израелски бизнес лидери обмислят да влязат в политиката. Те провеждат дискретни, макар и предварителни, обсъждания на варианти, включително създаване на нова партия, издигане на кандидати в съществуващи листи или доброволно участие в ключови длъжности в основни министерства. 

Отделно от това форум на 200-те водещи израелски бизнес лидери, състоящ се от собственици, председатели и изпълнителни директори на големи компании, призовава за предсрочни избори, "за да се спаси Израел от дълбока икономическа криза". Представени са половината от компаниите, включени в индекса TA-35 на фондовата борса в Тел Авив, включително изпълнителните директори на четирите най-големи банки.

Войната срещу "Хамас" натоварва израелската икономика. Според изчисленията на централната банка конфликтът ще струва около 67 млрд. долара до 2025 г., или почти 15% от годишния брутен вътрешен продукт. По данни на Международния валутен фонд БВП на глава от населението е намалял през 2023 г. за първи път от осем години, а през 2024 г. правителството е на път да реализира един от най-големите си бюджетни дефицити през този век.

Бизнесменът Еял Валдман, който е част от форума, преди 7 октомври е бил застъпник за израелско-палестинския мир, но е избягвал открита политическа дейност. Тогава "Хамас" го атакува. Дъщеря му Даниела, на 24 г., и нейният приятел са убити на фестивала в Южен Израел по време на смъртоносната инвазия, при която загиват над 1200 души и започва войната в Газа. Сега, казва Валдман, той има нова мисия: Свалянето на Нетаняху.


Израелци протестират за освобождаването на заложниците, държани в Газа, и срещу правителството в Тел Авив на 1 юни 2024 г.

"Това, върху което работя в момента, е да придвижа изборите", каза той в интервю. Това включва опити за убеждаване на депутатите от правителството на Нетаняху да дезертират и да свалят коалицията. "Сегашното правителство е враг на държавата".

Валдман не изключва възможността да се кандидатира за политически пост. "Ако се наложи и това е единствената възможност, тогава може би да", каза израелският технологичен ветеран, който през 2019 г. продаде компанията си Mellanox на Nvidia Corp. за близо 7 млрд. долара.

Сред тези, които са присъствали на дискусиите и за които се твърди, че обмислят политическа роля от света на технологиите, са Хеми Перес от Pitango, синът на бившия президент Шимон Перес; главният изпълнителен директор на Papaya Global Ейнат Гуез; и Изхар Шай, партньор във фирмата за рисков капитал Disruptive AI. Шей е бивш министър на науката, чийто син войник също е убит на 7 октомври. Главният изпълнителен директор на Wiz Асаф Рапапорт също е бил потърсен. 

Перес и Шей отказаха да коментират информацията. Гес заяви, че разглежда настоящата дискусия като теоретична, но може да я обмисли в бъдеще. Говорител на Рапапорт заяви, че той не е свързан с движението.  

Тази статия се основава на разказите на шестима души, запознати с дискусиите, които са говорили при условие на анонимност, за да защитят своите бизнес отношения и интереси. 

Форумът на бизнес лидерите заяви в отворено писмо, публикувано миналата седмица, че предсрочните избори са необходими като "неоспорим вот на доверие от страна на мнозинството от обществото към избраните от него длъжностни лица". Той предупреди, че бъдещето на Израел е застрашено. 

Макар че светът на технологиите е политически разнороден, много от тях намериха обща кауза в стремежа си да свалят Нетаняху и да подобрят обществените услуги. Те се обединиха около опасението, че правителството харчи твърде много за еврейските селища в окупирания Западен бряг и за ултраортодоксалните, като същевременно не задължава религиозните студенти да отбиват военна служба.  

Изборите са насрочени чак за 2026 г., но напускането на опозиционния лидер Бени Ганц от правителството този месец и разправиите относно воденето на войната срещу "Хамас" и наборната военна служба за ултраортодоксалните засилиха разговорите за предсрочен вот. Ежеседмичните демонстрации за провеждане на избори нараснаха до над 200 000 души.

Дори и да се проведат избори, няма гаранция за категоричен резултат при толкова поляризиран електорат. Между 2019 г. и 2022 г. Израел проведе пет кръга избори и имаше само две краткотрайни коалиционни правителства.

Някои повдигнаха въпроса за възможността за обединяване на усилията с бившия министър-председател Нафтали Бенет, предприемач, който за кратко ръководеше коалиция, съставена от леви, десни и арабски партии, противопоставящи се на Нетаняху. Бенет, който от войната насам не се появява в публичното пространство, не е казал дали ще се върне в политиката. Негов говорител не отговори на молбата за коментар.

Бизнес общността в Израел преживя политическо пробуждане миналата година, когато ръководители на технологични компании бяха начело на протестите срещу плановете на Нетаняху да отслаби Върховния съд. Предложенията до голяма степен бяха изоставени след нападението от 7 октомври и след като самият съд се намеси.

След убийството на дъщеря му Валдман се е срещнал с високопоставени представители на САЩ, включително с президента Джо Байдън, както и с външния министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън, каза той. По думите му американските представители са изразили разочарование от правителството на Нетаняху, макар че перспективата за неговата смяна не е била изрично спомената. "Те разбират, че не могат да работят с това правителство", каза той.

Надав Щраухлер, стратегически консултант, който е работил в тясно сътрудничество с Нетаняху, заяви, че министър-председателят не е обезпокоен от възникващото политическо движение на технологичните среди. "Това не е неговата база, то е далеч от неговата база", каза Щраухлер.

Той прогнозира, че Нетаняху ще каже на своите десни поддръжници от работническата класа: "Виждате, тези момчета идват с огромно количество пари, но аз имам вас".