Макрон събира коалиция от съперници, за да попречи на "крайнодесните" да дойдат на власт

Льо Пен заяви пред репортери, че може да се наложи Макрон да подаде оставка, ако изборите доведат до задънена улица

18:08 | 22 юни 2024
Автор: Уилям Хоробин, Александър Раджбандари
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че противоположни политически групи биха могли да управляват заедно, за да блокират пътя към властта на "крайностите", тъй като социологическите проучвания показват, че неговата центристка партия и нейните съюзници са на път да претърпят поражение на изборите.

Само седмица преди началото на гласуването Макрон изостава значително от Националния сбор на Марин Льо Пен и набързо събрания ляв блок, наречен Нов народен фронт, в проучванията на намеренията. Един от социолозите дори предполага, че крайнодясната партия може да получи абсолютно мнозинство в Националното събрание, въпреки че френската система за гласуване в два тура прави прогнозите трудни. 

Ако нито една от трите групи не спечели повече от половината от 577-те места в долната камара, парламентът на страната рискува да се окаже в задънена улица, което ще затрудни Макрон да избере министър-председател, способен да управлява с мнозинство.

"Уверен съм във френския народ, в неговата интелигентност, в неговата сила - има много различия, и то достойни за уважение различия", заяви Макрон по време на музикален концерт в Елисейския дворец късно в петък. "Има достатъчно жени и мъже, които ще трябва да управляват заедно, независимо от различията си, но има крайности, които не трябва да се преминават".

Коментарите дават представа за това как Макрон предвижда да се ориентира в ситуацията, за да запази известна степен на контрол върху правителството. Уравнението е предизвикателство, тъй като лявоцентристката партия, с която партията на президента би могла да намери общ език по някои политики, сега е част от съюз, включващ крайнодесни партии, които той е отхвърлил. В същото време дясноцентристката партия се разцепи, след като нейният лидер Ерик Кьоти поведе част от партията "Републиканците" към съюз с Льо Пен. 


Партията на Льо Пен все още е начело, с ляв алианс на второ място. Крайната десница води преди вота във Франция на 30 юни

Има признаци на разпад дори в собствената партия на Макрон, като сериозни фигури търсят изход. Неговият вътрешен министър Жералд Дарманин заяви, че няма да се върне в същата роля, дори ако президентът събере достатъчно подкрепа, като заяви пред вестник Le Parisien, че иска да възстанови дясноцентристко движение, което е "твърдо, социално, популярно и внимателно към другите". Министърът на финансите Бруно Льо Мер заяви, че собственото му политическо бъдеще "ще бъде написано по различен начин".

По време на предизборно посещение в северния регион Па дьо Кале в петък Льо Пен заяви пред репортери, че може да се наложи Макрон да подаде оставка, ако изборите доведат до задънена улица. Мандатът му е до 2027 г. и той е заявил, че няма да го направи.

"Пренареждането при тези обстоятелства не изглежда много полезно, разпускането не е възможно отново в продължение на една година, така че единственото, което остава на президента, е да подаде оставка, за да излезе потенциално от политическата криза", каза тя. "Това не е искане, той ще направи точно това, което иска и което му позволява конституцията".

Националното обединение ще спечели 35% от гласовете на първия тур на гласуването на 30 юни, според проучване на OpinionWay сред 1009 пълнолетни граждани за вестник Les Echos, публикувано в събота. Новият народен фронт ще получи 28%, а групата на Макрон ще събере 22%.

Отделно проучване на Odoxa, проведено сред 2 006 пълнолетни лица, дава на партията на Льо Пен 33% на първия тур и прогнозира, че тя може да спечели между 250 и 300 места в Националното събрание. Това се основава на оценка за 120 до 170 потенциални тристранни балотажа, в сравнение със само осем по време на последните парламентарни избори през 2022 г.

Политическата несигурност разклати доверието на инвеститорите във Франция, където сегашните министри вече бяха изправени пред трудности да овладеят бюджетните дефицити. Разрухата на пазарите доведе до това, че премията за притежание на френски облигации в сравнение с по-безопасния германски дълг достигна най-високата си стойност от повече от десетилетие насам, а в сряда Европейският съюз порица Франция за това, че дефицитът ѝ надхвърля определената от блока граница от 3%. През май, преди Макрон да свика избори, S&P Global Ratings понижи кредитната оценка на страната. 

Правителството на малцинството може да функционира в парламента, като използва конституционна разпоредба, известна като 49,3, за да заобикаля гласуванията и да приема закони. Това обаче излага правителството на опасност да бъде свалено чрез вот на недоверие, особено по отношение на бюджетните законопроекти.

"Не трябва да се страхувате да отидете и да гласувате на 30 юни, трябва да отидете и да гласувате", каза Макрон на концерта в петък, за да се опита да прокара посланието си. "Трябва да гласувате отговорно."

Абсолютно мнозинство?
Междувременно стана ясно, че Националното обединение на Франция потвърждава лидерството си в проучванията на общественото мнение, направени малко повече от седмица преди предсрочните избори в страната, като една от прогнозите показва, че крайнодясната партия може да спечели абсолютно мнозинство в новия парламент. 

Партията, ръководена от 28-годишния Жордан Бардела, е подкрепена от 33% от вероятните гласоподаватели, според проучване, публикувано в петък от Odoxa. Национално обединение изпреварва с 28% резултата на левия алианс Нов народен фронт и с 19% - на движението на президента Еманюел Макрон.

В друго проучване, публикувано в събота от Opinionway и Vae Solis, крайнодясната партия печели два процентни пункта спрямо 14 юни до 35%, докато Новият народен фронт печели три пункта до 28%, а движението на Макрон - два пункта до 22%.

Макрон разпусна Националното събрание и свика извънреден парламентарен вот, след като неговата група беше разгромена на изборите за Европейски парламент този месец. Първият кръг на гласуването е насрочен за 30 юни, а вторият - за 7 юли. 

Прогнозирането на броя на местата, които всяка партия би могла да получи в крайна сметка, е сложно. Изборният процес във Франция се основава на двустепенна система, при която в повечето случаи двамата участници в първия тур се изправят един срещу друг на втория тур на гласуването. 

В някои случаи обаче трима кандидати могат да се класират за втория тур. Настоящата динамика може да доведе до 120-170 такива двубоя срещу само осем по време на изборите през 2022 г., сочат прогнозите на Odoxa.

В парламента се борят 577 места, като за абсолютно мнозинство са необходими 289. 

Според проучването на Odoxa Националният сбор и свързаните с него кандидати могат да спечелят 250-300 места в следващия парламент срещу 89 сега. Новият народен фронт може да има между 160 и 210 депутати, докато движението на Макрон може да получи 70 до 120 места, което е по-малко от 250.

Odoxa и Opinionway интервюираха съответно 2 006 и 1 009 души онлайн между 19 и 20 юни.