Ерата на климатичното изкривяване - шантавото метеорологично време вече е тук

Времето вече не е плод на справедливо хвърляне на зарове. То по-скоро прилича на хвърляне на загрети зарове, които имат шестици от три страни - или седморки и осмици

10:00 | 22 юни 2024
Автор: Ерик Ростън, Еймън Фархат, Брайън К. Съливан
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Горски пожари в Канада, които са горели без прекъсване повече от година. Наводнения, които доведоха до спиране на движението в Дубай. Смъртоносна жега, обхванала улиците на Ню Делхи. Първата половина на 2024 г. разкрива катастрофалните крайности, които сега характеризират бързо променящия се климат на всички континенти.

Тази седмица милиони хора по източното крайбрежие на САЩ - най-населеният крайбрежен регион на страната - ще се изпокрият от горещините. Температурите в Сентръл Парк в Манхатън ще достигнат 95F (35C) до петък. В същото време в южната част на крайбрежието на Флорида вече втора седмица се водят битки с проливни дъждове, които са толкова интензивни в района на Сарасота, че вероятността да се случат е само веднъж на 500 до 1000 години. Щетите могат да надхвърлят 1 милиард долара.

Новата ера на екстремни дъждове накара Националната академия на науките на САЩ във вторник да препоръча сериозно преразглеждане на оценките за "вероятния максимум на валежите", които служат за ориентир при развитието на инфраструктурата. Те не са били актуализирани от 1999 г. насам, а в някои случаи - от 60 години. Повече от 16 000 рискови язовира и 50 ядрени електроцентрали, всички от които са остарели, са изправени пред нови екстремни ситуации.

В доклада се посочват начини за използване на съвременни климатични модели за актуализиране на анализа, за да се отчете глобалното затопляне. Това е признание, че "свръхдивото време" навлиза в нова фаза и САЩ трябва да бъдат подготвени, казва Джон Нилсен-Гамон, професор в Тексаския университет и климатолог на щата, който е съавтор на проучването.

 Super-Wild
Автомобили, изоставени в наводнена вода на магистрала в Дубай през април. Снимка: Кристофър Пайк/Bloomberg

Времето вече не е справедливо хвърляне на заровете. То по-скоро прилича на хвърляне на загрети зарове, които имат шестици от трите страни - или седморки и осмици, казва Катрин Хейхоу, изтъкнат професор в Тексаския технически университет, която изучава въздействието на климата. Самият термин "глобално затопляне" предполага предсказуемост, която може би вече не е подходяща за времето. "В наши дни мисля, че е много по-подходящо да го наричаме "глобално изкривяване", казва Хейхоу. "Където и да живеем, времето ни става все по-странно."

Заради замърсяването с парникови газове миналата година е била с 1,3 градуса по-топла, отколкото преди индустриалната революция. Изминалият май отбеляза 12-ия пореден месец с рекордни средни температури за планетата, а океаните регистрират нови нива на топлина всеки ден в продължение на повече от година. Това доведе до извънредни дъждове и градушки, по-разрушителни бури и дори неочаквани застудявания - в Лондон, Париж и Берлин и други части на Европа температурите по-рано през юни паднаха под нивата от миналата Коледа.

 Super-Wild
Най-горещият май в историята. Светът преживя най-горещия май в историята със средна глобална температура от 15,91С

Но именно горещините и свързаните с тях засушавания, наводнения и горски пожари се превърнаха в най-плодотворния индикатор за днешното странно, неконтролируемо време. Заплахата от адски пожари е на изключително високо ниво в Гърция и Испания, като рисковете се разпространяват и на Френската ривиера. Термометрите в Египет флиртуваха с рекордно високата температура от 51C (124F) по-рано този месец. Наводненията разрушиха инфраструктурата и застрашиха реколтата в Китай, докато голяма част от Южна Азия се сблъска с температури, които поставиха на изпитание пределите на човешкото тяло. Екстремните горещини в Газа влошиха хуманитарната криза. След години на суша в Източна Африка порой от дъждове отне живота на стотици хора и помете добитъка.

Ерих Фишер, климатолог от ETH Цюрих, се опитва да направи за горещините нещо подобно на това, което американските изследователи искат да направят за валежите. Работата му през последните години е помогнала да се докаже, че температурните рекорди по света падат с все по-големи разлики, което означава, че има "нарастваща вероятност за рекордни климатични екстремуми", както пише той със съавтори в статия от 2021 г.

Изследванията на Фишер по същество предвиждат изключително рядката гореща вълна от 2021 г., която връхлита западната част на Северна Америка, когато регионът преживява най-горещия си юни в историята и 1400 души загиват. Проучване, което Фишер ръководи миналата година, идентифицира места, които може да имат неоткрит потенциал за горещи вълни от такъв мащаб. Списъкът на опасните места включваше Париж, който ще бъде домакин на повече от 1 милион посетители за Летните олимпийски игри.

"Сега, когато знаем, че тези събития зачестяват, трябва да очакваме да видим повече такива скокове", казва Фишер. С осъзнаването, че невъзможното време вече е в много отношения възможно, той казва, че е проучвал следващия логичен въпрос: "Кое е наистина най-голямото събитие, за което хората трябва да се подготвят?"

Въз основа на първите пет месеца на 2024 г. е станало сигурно, че тази година ще завърши като една от петте най-топли в историята. Вече има повече от 60% вероятност тя да изпревари 2023 г. и да оглави списъка.

Част от това, което повиши температурите през първата половина на 2024 г. и спомогна за увеличаване на екстремните стойности, беше отслабващият Ел Ниньо - затопляне на екваториалния Тихи океан, което затопля земното кълбо. Допълнителната топлина идва от една неинтуитивна промяна: Регулациите, предназначени за почистване на замърсяването от корабоплаването, започнаха да намаляват емисиите на сяра, която - макар и вредна за здравето - може също да помогне за охлаждането на атмосферата, като блокира слънчевата светлина.

Учените предупреждават, че предстоящата опасност не е свързана само със свръхмощни метеорологични катастрофи. Затоплянето на планетата увеличава шансовете за "сложни събития", при които няколко бедствия - природни и причинени от човека - се случват по едно и също време или на едно и също място, като засилват общото си въздействие.

Нагледен пример за това е Тексас, където високите температури допринесоха за най-големия горски пожар в историята на щата. Необичайно сухите условия в канадската провинция Алберта доведоха до ранно начало на пожароопасния сезон.

В други случаи въздействието се разпространява през границите. През март прахови бури от Сахара се разразиха на север, като оцветиха небето в жълто и оранжево в Сицилия и влошиха качеството на въздуха от Гърция през Италия до Франция, където също имаше интензивни дъждове. Рязкото покачване на цените на храните и енергията също съвпадна с тежките метеорологични условия, като например засили последиците от продължилата години суша в Сирия, Ирак и Иран.

"Общият знаменател тук е повишаването на температурите", казва Амир АгаКучак, професор в Калифорнийския университет в Ървайн, който е изследвал бъдещия риск от сложни събития. "Температурата се е повишила значително и това допринася за всички [бедствия] и може би засилва връзката между различните опасности."

В някои райони също така се е наложило да се справят с различни екстремни явления в бърза последователност. Филипините затвориха училища и електроцентрали през април, когато температурите се покачиха. Сега правителството предупреди, че увеличените валежи могат да навредят на хранителните доставки в страната, тъй като Ел Ниньо приключва и настъпват по-хладни условия. Горските пожари през февруари убиха повече от 100 души в Чили, където историческите проливни дъждове в момента предизвикват хаос в типично сухия климат на региона.

Екстремното време може да се превърне в новост само поради това, че продължава неочаквано дълго време. В Югоизточна Азия например изменението на климата означава, че горещите вълни могат да продължат с месеци. При продължителни наводнения загинаха над 500 души в Кения, Танзания, Уганда и Бурунди.

Ренцо Гинто, доцент по планетарно здраве в Медицинския факултет Duke-NUS в Сингапур, се опасява, че засегнатите страни са съсредоточени предимно върху реагирането на непосредствените опасности за здравето и рискуват да пренебрегнат основните причини. "Това, от което се нуждаем сега, в епохата на множество екстремни метеорологични явления, е да бъдем по-малко реактивни и повече изпреварващи", казва той. "Ние само затвърждаваме порочния кръг от емисии и екстремни явления, а крайните жертви на този цикъл са човешките същества."

Тазгодишните странни метеорологични явления нанесоха поражения на всички сфери на световната икономика - от електропреносната мрежа до въздушния транспорт.

Проучване, публикувано в Nature през април, прогнозира, че климатичните щети могат да струват на световната икономика 38 трилиона долара (в долари от 2005 г.) годишно до 2049 г., което засенчва приблизително 6 трилиона долара, необходими за намаляване на емисиите, които затоплят планетата, в съответствие с целите на Парижкото споразумение. Според BloombergNEF разходите за чисти технологии ще достигнат рекордните 1,8 трилиона долара през 2023 г., което все още е далеч от необходимото.

 Super-Wild
Говеда пасат на остров от неизгоряла трева след пожара в Смоукхаус Крийк близо до Пампа, Тексас, през март. Снимка: Скот Олсън/Getty Images

Не помага и фактът, че някои от най-амбициозните политики за климата в света са подложени на атаки в Европа и САЩ, тъй като избирателите се противопоставят на постепенното спиране на газовите печки и мерките за устойчиво земеделие. Нововъзникващите пазари, които ще трябва да направят най-голям скок към чисти енергии, се борят да спечелят по-голям дял от световните зелени инвестиции.

Все пак не е достатъчно да се съсредоточим само върху намаляването на емисиите, казва Рохит Маготра, заместник-директор на "Интегрирани изследвания и действия за развитие", консултантска и изследователска фирма в областта на климата, базирана в Ню Делхи. Бързата урбанизация означава, че тези метеорологични бедствия са все по-опустошителни, а градовете в развиващите се страни трябва да изградят системи за ранно предупреждение и устойчива на климатичните промени инфраструктура, за да могат да бъдат по-издръжливи.

"Екстремните метеорологични явления стават все по-интензивни и по-чести. Географските граници, които те засягат, също се разширяват, засягайки някои от най-уязвимите хора в света", казва Маготра. "Адаптацията е също толкова важна, колкото и смекчаването на последиците."