Boeing е загубил следите на 400 неизправни части за модела 737 Max, твърди служител

Boeing "умишлено е скрил" неправилно съхраняваните несъответстващи части - включително големи компоненти като кормила и клапи - от Федералната авиационна администрация на САЩ преди проверка на място

19:00 | 18 юни 2024
Автор: Алисън Версприле, Джули Джонсън
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инспектор по качеството на Boeing Co. твърди, че самолетостроителят е обработвал неправилно и е загубил следите на стотици дефектни части, някои от които според него може да са били монтирани на новите самолети 737 Max - това е последното разкритие на информатор, който посочва възможни нарушения в производителя. 

Твърденията са подробно описани в жалба от 11 юни, подадена от инспектора на Boeing Сам Мохоук в Администрацията за безопасност и здраве при работа, и бяха оповестени от подкомисия на Сената на САЩ във вторник в бележка до членовете. От Boeing заявиха, че разглеждат твърденията, след като са получили документа късно в понеделник. 

Според жалбата към миналата година Boeing е загубил цели 400 дефектни части за самолети 737 Max и е изтрил записите за много от тях от вътрешната каталожна система. Т.нар. несъответстващи части са повредени или неадекватни компоненти, които трябва да бъдат проследявани, изхвърляни или ремонтирани, като се водят щателни записи, за да се гарантира, че не се използват в процеса на производство на самолети.

Мохоук също така твърди, че Boeing "умишлено е скрил" неправилно съхраняваните несъответстващи части - включително големи компоненти като кормила и клапи - от Федералната авиационна администрация на САЩ преди проверка на място. 

Твърденията, които досега не са били оповестявани публично, се прибавят към поредица от други искове на информатори, в които се твърди, че компанията е намалила разходите в своите производствени и качествени процеси. Някои от лицата, подаващи сигнали за нередности, твърдят, че са били насърчавани да мълчат или са били подложени на репресии за това, че са изразили загриженост. 

"Непрекъснато насърчаваме служителите да докладват за всички проблеми, тъй като наш приоритет е да гарантираме безопасността на нашите самолети и на летящата общественост", се казва в изявление на Boeing. 

Жалбата на Мохоук беше публикувана от Постоянната подкомисия за разследвания на Сената в същия ден, в който тя планира да изслуша показанията на главния изпълнителен директор на Boeing Дейв Калхун, предоставяйки нови насоки за разследване на оспорвания лидер. Комисията започна разследване на самолетостроителя след катастрофата през януари, когато част от фюзелажа се откъсна от самолет 737 Max малко след излитането. 

Събраните до момента от комисията документи и разкази на информатори "очертават тревожна картина на компания, която дава предимство на бързината на производството и съкращаването на разходите пред осигуряването на качеството и безопасността на самолетите", заявиха служители от комисията в бележка до членовете. 

FAA заяви в съобщение късно в понеделник, че е насърчила служителите на Boeing да излагат своите опасения относно безопасността и в резултат на това е наблюдавала увеличаване на броя на докладите от 5 януари насам. Миналата седмица агенцията разкри, че е получила над 11 пъти повече доклади за сигнали за нередности в Boeing през първите пет месеца на тази година в сравнение с цялата 2023 г. 

"FAA силно насърчава всеки, който има притеснения относно безопасността, да ги докладва", заяви агенцията. "Ние щателно разследваме всеки доклад, включително твърденията, разкрити в работата на Сената". 

Новите твърдения задълбочават натиска, пред който е изправен Boeing от страна на Вашингтон. Компанията е обект на разследване от страна на множество федерални агенции, включително Министерството на правосъдието. Прокурорите също така обмислят дали да повдигнат обвинения на Boeing, след като установиха, че производителят на самолети е нарушил споразумение, което позволи на компанията да избегне обвинения след две фатални катастрофи на 737 Max през 2018 и 2019 г.

Мохоук твърди, че десетки дефектни компоненти на 737 са били неправилно съхранявани на открито и че Boeing е наредил на служителите си да преместят по-голямата част от тях на друго място, след като през юни 2023 г. е получил известие от FAA, че агенцията ще извърши проверка на място. Той твърди, че в крайна сметка частите са били преместени обратно на външното място или напълно изгубени. 

Според меморандума на подкомисията несъответстващите на изискванията части в Boeing би трябвало да се маркират с червен етикет или червена боя и да се държат в защитена зона на фабриката.

Изискванията към работата на Мохоук, свързана с контрола на тези части, нараснаха рязко след спирането на 737 Max в световен мащаб, предизвикано от двете смъртоносни катастрофи. Мохоук твърди, че "огромният брой несъответстващи части в крайна сметка е накарал началниците му да наредят на него и на други да премахнат или "анулират" записите, които определят дадена част като несъответстваща", се казва в докладната записка. 

" Boeing трябва да спре да мисли за следващия разговор за приходите и да започне да мисли за следващото поколение", планира да каже на изслушването сенатор Ричард Блументал, демократ от Кънектикът, който председателства комисията, според откъси от подготвените му забележки. 

Мохоук твърди, че се е опитал да изкаже опасенията си чрез вътрешната програма за докладване на Boeing, наречена "Speak Up", но в крайна сметка докладът е бил насочен към същите мениджъри, от които се е оплакал. 

Опасенията, изразени от Мохоук, имат сходство с твърденията, повдигнати по-рано от покойния информатор на Boeing Джон Барнет относно производството на един от другите водещи самолети на компанията - 787 Dreamliner. През май полицията стигна до заключението, че смъртта на Барнет, настъпила на фона на продължаващия съдебен спор със самолетостроителя, е резултат от самоубийство. 

По време на предишно изслушване при Blumenthal през април, инженерът на Boeing Sam Salehpour също така твърди, че компанията е сглобила неправилно корпусните секции на своя модел 787, за да спести време и пари - обвинение, което компанията отхвърли.