Слънчевият карнавал в Шанхай - борбата за оцеляване в индустрията за чиста енергия

Сега е едва началото на пренареждането във фотоволтаичната индустрия, а втората половина на годината ще бъде още по-лоша

20:00 | 17 юни 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На посетителите на най-голямата в света изложба на слънчева енергия може да им бъде простено, че не осъзнават колко мрачни са условията във водещата китайска индустрия за чиста енергия.  

Миналата седмица стотици хиляди хора се стекоха в най-големия конгресен център в Шанхай за годишната среща на соларната индустрия в града, където цареше карнавално настроение. Те бяха посрещнати от фирмени талисмани, облечени като панди и астронавти, и презентатори в бални рокли, които държаха колела на късмета. Имаше щандове с пуканки, сладолед и коктейли, както и състезания по видеоигри на огромни екрани, издигащи се към пещерни тавани.

Зад кулисите изпълнителните директори се вълнуваха от кризата, обхванала сектора. В страната цените се сринаха, след като главоломната експанзия създаде твърде голям капацитет, принуждавайки много фирми да продават на загуба. В чужбина доминиращата роля на Китай в световните вериги за доставки е поставена на изпитание от експлозията на протекционизма. Бързото навлизане на слънчевата енергия, която е най-добрият пример в борбата с изменението на климата, сега среща съпротива, тъй като електрическите мрежи се затрудняват да се справят с потока от енергия, която се предлага през деня и изчезва през нощта.

"Навлизаме в дълбок низходящ цикъл", заяви Ейми Сонг, вицепрезидент на производителя на соларни материали GCL Technology Holdings Ltd., в интервю за Bloomberg TV в петък. "Едва ли някой прави пари в момента."

Възходът на слънчевата енергия през последните две десетилетия е шеметен. От нишов сектор за природозащитниците индустрията се превърна в доминиращ източник на нова енергия на планетата. Миналата година светът добави 445 гигавата слънчеви панели, което е повече от всички други източници на енергия, взети заедно, през която и да е година от човешката история. Повечето от тях са произведени в Китай. 

Това стимулира растежа на многомилиардни компании, които вече са сравними с гигантите в областта на петрола и газа. Но също така се създадоха условия, които са затруднявали пазарите на суровини през вековете. Китайските соларни компании преживяха бум, а сега се насочват към спад, който може да засенчи предишните спадове в съдбата на индустрията.

Рязкото нарастване на търсенето, започнало преди три години, повиши цените и отключи амбициозни планове за разширяване, които доведоха до твърде голямо предлагане. Китайските компании приключиха 2023 г. с възможността да произвеждат 1 154 гигавата соларни модули - повече от два пъти повече от капацитета в края на 2021 г. Прогнозното търсене през тази година е едва 585 гигавата, според BloombergNEF. 

Clean Energy
Китай доминира в зелените вериги за доставки. Страната има водеща роля в световния дял на производствения капацитет за важни чисти технологии

Бързото изграждане на мощности е типична трагедия на общото. 

Компаниите се грижат за собствените си интереси, без да отчитат цялостното въздействие, ако всички техни конкуренти действат по същия начин, каза Гао Джифан, председател на Trina Solar Co, третият по големина производител на панели в света. По думите му те са били подпомогнати от местните власти, които искат да постигнат целите си за растеж, и от банките, които искат да отпускат заеми.

Гао беше един от няколкото ръководители, които миналата седмица призоваха централното правителство да се намеси, за да помогне на индустрията да се изправи на крака. Представеното меню от възможности включваше регулиране на строежа на нови фабрики, ограничаване на по-малко ефективните съоръжения, ограничаване на намаляването на цените и насърчаване на консолидацията.

Междувременно твърде много фабрики участват в търгове за доставка на твърде малко проекти, което доведе до рекордно ниски цени. Възстановяването не е вероятно преди 2025 г. или 2026 г., каза анализаторът на BNEF Youru Tan. Ръководителите на индустрията предупредиха, че предстоят фалити.

Clean Energy
Спадащи цени на слънчевата енергия. Спадащите цени оказват натиск върху печалбите на производителите

Най-големият поддръжник на слънчевата енергия е Пекин. Индустрията е една от "новите производителни сили" на правителството, което се надява, че ще позволи на икономиката да се преориентира от десетилетията на растеж, движен от пазара на недвижими имоти, ниския клас производство и държавните инвестиции. Други сектори на чистата енергия като батериите и електрическите превозни средства са в същата стабилна позиция.   

Подкрепата на правителството, която през изминалите години включваше щедри субсидии, спомогна за създаването на индустрия, която е на световно ниво. Китайските компании контролират над 80 % от капацитета на всеки етап от веригата за доставки. Това предизвиква недоволството на чуждестранните правителства, които не искат да разчитат на геополитически съперник в областта на енергетиката и желаят да осигурят част от работните места в отрасъла за собствените си граждани.

Миналия месец президентът на САЩ Джо Байдън засили търговските мерки срещу соларното оборудване от Китай, а администрацията му сега се насочва към операции в Югоизточна Азия, които се разглеждат като прикритие, позволяващо на китайските фирми да заобикалят митата. Индия също наложи вносни мита, а в Европа се чуха призиви да последва примера ѝ.

Китайските компании се стремят да инвестират в чужбина и да спечелят клиенти в страни, които са поставили търговски бариери. Това включва и САЩ, след като администрацията на Байдън през 2022 г. внесе законопроект за предоставяне на стимули за насърчаване на местното производство на чиста енергия.

Clean Energy
Свиване на печалбите от слънчевата енергия в Китай. Ценовата война в сектора на слънчевата енергия намалява маржовете на китайските производители

Въпреки тежките перспективи, в индустрията има причини за оптимизъм. Търсенето ще продължи да расте през следващото десетилетие, като ще допринесе повече от всеки друг източник за декарбонизацията на света. А високите печалби от 2021 до 2023 г. означават, че много фирми разполагат с големи парични депозити, които ще им помогнат да преодолеят спада.

Но проблемите, пред които е изправена индустрията, са както технически, така и търговски.

Миналата година Китай инсталира рекордните 217 гигавата панели - повече, отколкото някога са били построени в САЩ - и сега слънчевата енергия представлява 22 % от общия производствен капацитет на страната. Но непостоянството на слънчевата светлина натоварва електрическата мрежа. 

Стотици малки градове спряха одобренията за нови проекти за покривни соларни инсталации, а часовете на използване на панелите в цялата страна намаляват, тъй като мрежата отказва тяхното електричество, защото няма достатъчно място за него през светлата част на деня. Правителството признава проблема и наскоро разхлаби правилата, за да позволи инсталирането на инсталации в райони, които в противен случай имат твърде много енергия.

Затягане на коланите
По-широкообхватното решение е мрежите по света да изградят повече електропроводи, които да могат да прехвърлят излишната чиста енергия там, където е необходима. Необходимо е също така повече съхранение, главно чрез батерии. Но добавянето на тези разходи означава, че слънчевата енергия ще трябва да продължи да поевтинява.

Засега индустрията е съсредоточена върху затягането на коланите. Longi Green Energy Technology Co., някога най-ценният производител на слънчева енергия в света, обяви по-рано тази година, че ще съкрати хиляди работници. Други спряха производството си. По-малките производители са принудени да изтеглят акциите си от фондовите борси.

Wuxi Suntech Power Co. председателят на У Фей оприличи китайския соларен сектор на производителите на домакински уреди отпреди 15 години, когато около 300 компании се бореха да продават перални машини, хладилници и климатици в цялата страна. Според него тази индустрия се е консолидирала до няколко играчи и слънчевата енергия вероятно ще последва примера им. 

"Днешното пренареждане на фотоволтаичната индустрия току-що е започнало", каза той. "Втората половина на годината ще бъде още по-лоша."