Потреблението в Саудитска Арабия, а не добивът, е ключът към пика на петрола

Зашеметяващото използване на суров петрол в производството на електроенергия в кралството го прави от решаващо значение за спада на търсенето на петрол през следващото десетилетие

06:52 | 18 юни 2024
Автор: Хавиер Блас
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Електроцентралата Shoaiba, разпростиращ се комплекс от гигантски котли и извисяващи се комини, е невероятният център на силите, променящи енергийния пазар. Разположен в Саудитска Арабия, това е най-големият в света генератор на електроенергия, работещ с петрол. В пика си той поглъща около 200 000 барела на ден, повече от достатъчно, за да посрещне ежедневното потребление на малка европейска нация като Португалия. Заводът Shoaiba има 14 блока, всеки с мощност от 400 мегавата, което води до общо 5600 мегавата. Това е около четири пъти повече от типичния размер на европейска атомна електроцентрала. От петте най-големи петролни електроцентрали в света три се намират в Саудитска Арабия. Другите са в Япония.

Ако световното търсене на петрол достигне връх през следващите пет години, както току-що прогнозира Международната агенция по енергетика, това ще изисква повече от масово приемане на електрически превозни средства. По ирония на съдбата, Рияд ще трябва да намали собствената си употреба на своя домашен източник на енергия, превръщайки Shoaiba и подобни електроцентрали в нещо от миналото.

Зашеметяващото количество петрол, което саудитците консумират – 3,7 милиона барела на ден, четвърто място в света, след само САЩ, Китай и Индия – означава, че кралството ще играе ключова роля в оформянето на търсенето до 2030 г., потенциално ускорявайки пиковото потребление – или забавяйки то. За да поставим в контекст потреблението на саудитски петрол от 3,7 милиона барела на ден, Индонезия, нация с повече от 275 милиона души, ще консумира по-малко от половината от това - около 1,6 милиона барела на ден - тази година. Саудитското население наброява около 35 милиона души.

В последната си прогноза, публикувана миналата седмица, МАЕ прогнозира, че търсенето на петрол в Саудитска Арабия ще отбележи втория най-рязък спад в абсолютно изражение от сега до края на десетилетието, спадайки с повече от 500 000 барела на ден. Само САЩ, благодарение на работата от вкъщи и по-ефективните бензинови и дизелови превозни средства, в допълнение към електромобилите, биха отбелязали още по-голям спад. Ако се обединят като група, петте най-големи икономики в Европа – Франция, Германия, Италия, Испания и Обединеното кралство – ще видят по-рязък спад в търсенето на петрол от сега до 2030 г., но поотделно техните спадове ще бъдат много по-малки от саудитския.

Казано накратко, световното търсене на петрол може да достигне своя връх през 2030 г., само ако Саудитска Арабия не тупа топката, а започне мащабна програма за пестене на петрол. Ако това не стане, сметката не излиза.

Кралството, нация от около 35 милиона, се нуждае от много електричество, за да захрани климатиците през знойните лета и да обезсолява морска вода. (Обезсоляването на вода представлява 6% от потреблението на електроенергия в Саудитска Арабия през 2020 г., според оценки на правителството на САЩ, след като производството на обезсолена вода се удвои през последното десетилетие.) Секторът на електроснабдяването и водата представлява около 25% от общото потребление на петрол в Саудитска Арабия, глобална странност: останалият свят до голяма степен спря да използва суров петрол за производство на електроенергия, след като петролните сътресения през 1970 г. направиха горивото непосилно скъпо.

Но петролът, разбира се, е евтин в кралството и саудитците често го изгарят директно в електроцентрали, без първо да го рафинират в дизел или мазут. Това е неефективна и мръсна система, но работи, особено през лятото, когато саудитците трябва рязко да увеличат производството на електроенергия в кратък срок. В своя сезонен пик, обикновено в края на август и началото на септември, Саудитска Арабия изгаря около 1,4 милиона барела на ден нерафиниран суров петрол и мазут в своите електроцентрали – това е равно на общото дневно потребление на петрол във Франция.

За щастие саудитците планират да преминат към газови електроцентрали и възобновяеми енергийни източници, като намалят, ако не и постепенно да премахнат, петрола в производството на електроенергия до 2030 г. По този начин прогнозата на МАЕ се основава до голяма степен на това, което самите саудитски служители са обещали да направят.

Кралството стартира така наречената „Програма за изместване на течно гориво“, за да спести около 1 милион барела на ден до 2030 г. Ключът към този план е развитието на басейна Джафура, резервоар за природен газ от шистов тип в източното крайбрежие на Саудитска Арабия. Допълнителният газ от Джафура „ще елиминира“ потреблението на петрол за производство на електричество, каза наскоро пред инвеститорите Амин Насър, главен изпълнителен директор на държавната Saudi Aramco. „Почти 50% от [сектора] на комуналните услуги ще бъде във възобновяема енергия и 50% ще бъде в газ“, каза той.

Саудитските обещания повтарят прогнозата, представена от МАЕ миналата седмица. Агенцията, която многократно се сблъсква с Рияд през последните години относно това кога световното търсене на петрол ще достигне пика си, изчислява, че кралството ще намали директното изгаряне на суров петрол при производството на електроенергия с 500 000 барела на ден до 2030 г., докато използването на мазут и газьол ще намалее с 350 000 барела на ден и съответно 150 000 барела на ден.

И все пак Рияд има много възможности да зададе различно темпо, дори ако това означава да изневери на обещанията си за изменението на климата. Ако, например, растежът на глобалното търсене на петрол отслабне повече от очакваното, заплашвайки да доведе до понижаване на цените, саудитците може да решат да консумират повече от собствения петрол у дома, възстановявайки баланса на пазара.

Дори ако кралството реши да продължи напред, то ще се сблъска с препятствия. Първо, плановете на Саудитска Арабия може да бъдат забавени поради самия мащаб. Разработването на басейна Джафура е огромно начинание и не е ясно дали Aramco може да изпълни амбициозния график. Второ, Рияд ще трябва да преоборудва някои електроцентрали и да построи нови, за да изведе от употреба най-остарелите централи. Трето, Саудитска Арабия трябва да изгради много слънчеви и вятърни централи и засега няма какво да покаже за намеренията си. И накрая, трябва да инвестира милиарди долари в по-енергийно ефективни инсталации за обезсоляване на вода. Саудитските държавни компании за обезсоляване на вода модернизират своите инсталации, за да намалят потреблението на електроенергия. Вместо традиционните 15 киловатчаса мощност на кубичен метър вода, новите инсталации трябва да консумират само 3 KWh.

Може да звучи контраинтуитивно, но ако глобалното търсене на петрол скоро ще достигне своя връх, Tesla Inc. и нейните EV съперници не са единствените компании, които трябва да се наблюдават. Също толкова важни ще бъдат саудитските държавни компании за електроенергия и вода.

Хавиер Блас е колумнист на Bloomberg Opinion, който отразява енергетиката и суровините. Той е бивш репортер на Bloomberg News и редактор за суровини във Financial Times.