Волатилността е напът да се завърне на пазарите

Период на трансформация може да е неизбежен за икономиката на САЩ и световната икономика - и това ще донесе повече риск

07:17 | 17 юни 2024
Автор: Алисън Шрагер
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Последните 15 години бяха вълшебно време за фондовия пазар - но не разчитайте, че ще продължи. Въпреки че американските акции може наистина да имат светлото бъдеще, което пазарите прогнозират в момента, цената на растежа ще бъде по-променлива.

След финансовата криза простото инвестиране в S&P 500 предлага голяма възвращаемост и сравнително скромен риск. Освен странните лоши месеци (особено около пандемията), имаше дълги периоди на плавни и стабилни печалби.

В сравнение с предишни 15-годишни периоди имаше много по-ниска възвръщаемост и подобна, ако не и повече, променливост през повечето месеци. Фигурата по-долу е годишната волатилност на месечната възвръщаемост за последните 60 години. Годишната реализирана волатилност е имала няколко много рискови години, но най-вече се е колебаела около подобен диапазон и е приблизително еднаква средно за всеки 15-годишен период.

Всичко това означава следното: на основата на коригиране на риска, последните 15 години бяха изключително страхотно време да бъдеш инвеститор.

А перспективата за риска изглежда още по-добра. Цените на акциите са ориентирани към бъдещето и изглежда разчитат на печелившо бъдеще за S&P. Подразбиращата се волатилност на S&P 500 – волатилността, предложена от договорите за едномесечни опции – също е забележително ниска напоследък, което показва, че пазарите продължават да очакват нисък риск.

Не ставайте твърде самодоволни. Период на трансформация може да е неизбежен за икономиката на САЩ и световната икономика, но това ще означава и повече риск.

На първо място, голяма част от растежа на S&P се движи от така наречените технологични акции на „Великолепната седморка“. Имало е и други периоди на изключителна концентрация – най-големите акции „Nifty 50“ доминираха пазарите през 1950-те и 1960-те години, когато 10-те най-ценни акции бяха по-голям дял от S&P, отколкото днес. Но нивата на концентрация се покачват и със скоростта на нарастване на големите технологични акции концентрацията на пазара ще достигне рекордно високи нива през следващите няколко години.

Това означава по-малко диверсификация, ако залагате на S&P 500. Вярно е, че може да означава и по-малък риск, защото това са много големи и зрели компании, които са склонни да бъдат по-малко променливи от по-малките. И миналите периоди на висока концентрация не бяха особено променливи.

Все пак концентрацията оставя инвеститорите (и икономиката като цяло) по-изложени на каквото и да се случи с няколко акции вместо с много. И по отношение на диверсификацията, седем е много по-малко от 50 - и всичките седем акции са в една и съща все още не напълно зряла индустрия. Това доказва, че тази ера на концентрация ще бъде по-рискова, отколкото в миналото.

Аргументът не е, за да бъде ясно, че технологиите не са бъдещето. Изкуственият интелект може да направи цялата икономика по-продуктивна и големите технологични компании - особено Nvidia - са готови да пожънат наградите. По-скоро аргументът е, че твърде малко внимание се обръща на това колко труден ще бъде пътят към това бъдеще.

Периодите на изключителни иновации по своята същност са непредвидими. През следващото десетилетие или повече ще има много фалстарти, със свръхинвестиции в някои области и недостатъчни в други. Никой наистина не знае как точно AI ще трансформира икономиката и макар че може да оправдае положителната перспектива за растеж на пазара, по пътя ще има много творчески разрушения. Това означава повече волатилност на фондовия пазар, особено сред "Великолепната седморка".

Има още една причина да очакваме повече нестабилност: икономиката на САЩ вероятно навлиза в период на по-високи лихвени проценти и инфлация. Такива периоди обикновено идват с по-висока волатилност като цяло, включително в оценките на акциите.

И така, какво да правим с VIX, предсказващ нисък риск? Банката за международни разплащания спекулира, че това може да се обясни с повишената популярност на структурирани инвестиционни продукти, които имат за цел да намалят риска за инвеститорите. Банката казва, че тези продукти използват стратегия за търговия, която е намалила нестабилността на S&P. Но тяхната популярност и ефективност може да се промени в по-екстремна макро среда. Освен това VIX е сравнително краткосрочен - той прогнозира нестабилност през следващия месец - и не отчита по-дългосрочни структурни сили.

Разбира се, има предимства, както и рискове от повишена волатилност. Една икономика в преход предоставя безпрецедентни възможности както за бизнеса, така и за инвеститорите. Единственото нещо, което никой не трябва да очаква обаче, е стабилност.

Алисън Шрагер е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ икономиката, и старши сътрудник в Manhattan Institute.