Защо Украйна не е готова за мирните преговори на Путин

От историците до изпълнителните директори, отговорът е един и същ: мир с Русия, но само при нашите условия

08:53 | 16 юни 2024
Автор: Марк Чемпиън
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

С три големи срещи на върха, фокусирани върху Украйна тази седмица – в Германия, Италия и Швейцария – реших да попитам няколко души, които знаят за какво говорят, дали е време да се намали подкрепата за войната и да се насърчи Украйна да постигне най-добрата сделка с Русия, която може. Разговорите не се развиха според очакванията ми

„Забравете за Украйна“, каза професорът от Харвард Сергей Плохий, един от двамата видни историци, търсени за тяхната по-широка перспектива. „Не става въпрос за Украйна, става дума за вас, става въпрос за нас.

Винаги трябва да помним, че това е най-голямата война в Европа и по някои мерки в света от 1945 г. насам. Размерът има значение, защото много големите войни са преломни точки, чиито резултати определят как ще живеят нациите за поколения. Този няма да е по-различен. И ако се съди по максималистичните искания, които президентът Владимир Путин направи в петък дори за временно прекратяване на огъня и започване на мирни преговори - включително изтегляне на Украйна от части от територия и големи градове, които Русия досега не успя да превземе - конфликтът ще продължи още известно време.

Помислете за международната система на Вестфалия, която се появи след края на 30-годишната война в Европа през 1648 г. Тя управляваше отношенията между държавите дълго след като конфликтът беше забравен, намалявайки риска от по-нататъшна религиозна война, включваща всички. Втората световна война по същия начин създаде набор от институции за управление на нов световен ред - поне в областите, завладени или освободени от западните съюзници. Нещата се оказаха доста по-различни в райони, които видяха края на войната под съветски контрол – и нека дори не се забавляваме с „ами ако“ и нацистка победа.

Тимъти Снайдер от Йейл възприе различен подход, макар и с подобна цел. Хората често мислят за Украйна като за граница или гранична територия (на руски името на страната ви насочва в тази посока), но това не е така. „В исторически план Украйна е по-скоро опорна точка, от централно значение за по-големите системи“, каза той.

10-годишните споразумения за сигурност, които САЩ и Япония подписаха с Украйна по време на срещата на Г-7 в Италия в сряда, донякъде допринесоха за признаването на тази централна роля. Президентът на САЩ Джо Байдън нарече сделката – съчетана с предварителното споразумение за използване на замразени руски активи за осигуряване на заем от 50 милиарда долара за Киев – доказателство, че Кремъл не може просто да чака западната подкрепа за Украйна да се разпадне. Мерките са добри, макар и закъснели, но трябват по-конкретни ангажименти.

Снайдер току-що беше изнесъл лекция на естонската конференция по сигурността "Ленарт Мери", в която искаше да се противопостави на тесните твърдения за руския характер на Украйна от известен историк аматьор в Кремъл. Историята, която изложи, беше безкрайно по-сложна от тази на Путин – и, честно казано, по-правдоподобна.

През последните години археолозите откриха най-старите градове в света, по-стари от Вавилон, на територията на съвременна Украйна, каза Снайдер. Първите хора, за които е известно, че яздят коне, също идват от днешна Украйна, препускайки дълбоко в Европа благодарение на това огромно технологично предимство и донасяйки със себе си семейството от индоевропейски езици, което доминира на континента оттогава.

Атина се издигна на гърба на зърно, изпратено у дома от частично гръцко, частично скитско селище на кримските брегове на Керченския проток. Готите, които се заселват в Украйна през втория и третия век пр.н.е., след това са прогонени на запад от хуните, откъдето по-късно сриват Римската империя.

След това дошли викингите - източната част на миграцията, която ги отвела навсякъде от Гренландия до Черно море. Царството Рус, което те основават на река Днепър в днешен Киев, формира историята на Путин за произхода на Русия, която ретроспективно дава славянизирани имена на ранните викингски князе на Русия. Москва, подобно на Атина, се нуждаеше от продукцията на черната земя на Украйна, за да поддържа своята империя, водейки множество войни, за да контролира територията в продължение на векове. Нацистка Германия нахлу в тогавашния Съветски съюз отчасти по същата причина.

Така че, ако хората казват, че формата на световния ред ще зависи от това, което се случва в Украйна, не го отхвърляйте като хипербола. „Има значение кой контролира Днепър до Черно море; има значение кой контролира Черната земя; и има голямо значение кой контролира Керченския пролив“, казва Снайдер.

Какво означава всичко това за реконструкцията, финансирането и мира, които се обсъждат на срещите на върха тази седмица? Е, всичко, стига и Западът, и украинците да разбират залога и да са готови да направят каквото е необходимо, за да надделеят. Ако всичко са празни приказки, това би струвало животи и безцелно унищожение. Поне от украинска страна това изглежда разбрано.

Говорете с Василе Тофан, старши партньор в базирания в Киев инвестиционен фонд Horizon Capital, който управлява активи на стойност 1,6 милиарда долара, основно в Украйна. Той и неговите бизнес партньори рискуват да загубят цяло състояние от продължаването на войната, но Тофан се страхува повече от преждевременно мирно споразумение, което в дългосрочен план ще остави Украйна без възможност за инвестиране и неспособна да преследва европейско бъдеще. Завинаги ще бъде под заплаха от нападение и дестабилизация от страна на Русия.

Тофан е разочарован, че повече чуждестранни инвеститори все още не идват в Украйна, без да знаят, че дори и при война, статистически е по-малко вероятно да претърпят ракетен удар в Киев, отколкото пътен инцидент в Лондон. (Трудно е да се намерят сравними данни, но при около 100 смъртни случая на пътя и няколко хиляди тежки наранявания в Лондон годишно, числата са много по-близки, отколкото повечето хора биха си представили). Подобно на много украинци, той също е разочарован, че толкова много хора на Запад не разбират конфликта като обща борба.

Със сигурност Украйна има много оплетено минало, включително дълбоки проблеми с корупцията. Но голяма част от стереотипа вече е остарял и има вероятност от войната да се появи нов бизнес модел, превръщайки страната в евтин бек офис за Европа. Тя има един от най-големите групи софтуерни инженери на континента, една трета от европейските залежи на литий и отново изнася повече зърно, отколкото преди инвазията през февруари 2022 г., или около 10% от световната търговия. Може да не е съвпадение, че регионите, окупирани от руските сили, също притежават големи находища на редкоземни метали.

Тофан може би е вроден оптимист. Той си спомня, че е съставил презентация за клиент в първите, най-мрачни дни на руското нападение, която включва слайдове, показващи Токио, бомбардиран до унищожение през 1945 г. и процъфтяващ само пет години по-късно. Той се оказа поне наполовина прав.

Клиентите на Тофан включваха Rozetka, смесица между Amazon.com Inc. и британските магазини Argos, които видяха руските войски да се приближават на няколкостотин метра от главния склад, точно извън Киев, през март 2022 г. Докато Тофан правеше PowerPoint слайдове, месечните приходи на Rozetka са паднали от 4 милиарда гривни (136 милиона долара по това време) до едва 23 милиона гривни (782 000 долара). Като се има предвид всичко, което знаем за въздействието на войната – загубената територия, загубеното производство на електроенергия, загубените потребители под формата на над 6 милиона бежанци и унищожена работна сила – може да очаквате търговецът на дребно все още да е дълбоко на червено. Далеч от това.

Сега Rozetka има почти 500 физически магазина, двойно повече от предвоенния брой. Сега жените съставляват 75% от персонала, запълвайки празнините в работната сила. Приходите се увеличават и компанията се разширява в Полша.

„Разбира се, че искам да живея в мир, но мисля, че има само един изход – да изградим нашата военна инфраструктура, да изградим способността си да задържим руснаците и да намерим асиметричен отговор на тяхната заплаха“, казва основателят и главен изпълнителен директор на Rozetka Владислав Чечоткин. „Това е като да се занимаваш с престъпници, ако покажеш слабост, постоянно ще бъдеш бит.“

Aurora Multimarket, верига от доларови магазини, разказва подобна история, със сериозни загуби, бързо последвани от разширяване от 817 магазина преди войната до 1368 сега. Печалбата се удвои миналата година, според основателя Лев Жиденко, а Aurora току-що се премести в Румъния. Той също иска мир само „по такъв начин, че войната да свърши скоро и никога да не започва отново“. Повечето украинци, когато са анкетирани, казват, че са съгласни.

Украйна е в дълбока беда. Нейната армия губи инициатива, а правителството на президента Володимир Зеленски загуби част от блясъка си. Но когато решавам дали има смисъл да продължа да подкрепям екзистенциалната битка на тази нещастна нация с Русия, съм склонен да се ръководя от хора, които наистина разбират нейната история или имат собствен бизнес и семейства в риск. Техните отговори са ясни както винаги.

Марк Чемпиън е колумнист на Bloomberg, който пише за Европа, Русия и Близкия изток. Преди това е бил ръководител на бюрото в Истанбул на Wall Street Journal.