За 14 години под торите Великобритания само дразнеше Европа (особено Франция)

Брекзит е в огледалото за обратно виждане, но неговите дългосрочни ефекти правят торите уязвими на изборите

11:01 | 15 юни 2024
Автор: Лионел Лоран
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Как се променят нещата. През 2010 г. новият министър-председател на Обединеното кралство Дейвид Камерън подписа амбициозен договор за отбрана с френския президент Никола Саркози. Лондон и Париж – единият разтърсен от финансова криза, а другият подкрепящ еврото – обещаха да обединят усилията си във всичко – от война с висока интензивност до самолетоносачи. Въпреки разногласията относно войната в Ирак, как да се управлява икономика и общо взето 1000 години история, ето двама членове на Европейския съюз, които изграждаха специални отношения.

Четиринадесет години по-късно е доста забележително да видим колко зле се развиха нещата - и не само заради 200-годишнината от Ватерло. Кризата с еврото от 2011 г. разпали напрежението и засили дълбоко вкоренените британски страхове за по-интегриран континент, насочвайки Камерън по пътя на твърда тактика и обиди, които завършиха с Брекзит. „Връщането на контрола“ върху търговията и имиграцията от Брюксел стана каузата за поредица от обречени лидери на торите: Тереза ​​Мей, която направи европейците много по-обединени от британците; Борис Джонсън, опортюнистът на Брекзит, който сключи сделката за напускане, но никога не спря да се опитва да я пренапише; и Лиз Тръс, която каза, че не се знае дали Париж е приятел или враг.

С каква цел? Подобно на пътуването с Eurostar през Ламанша - някога удобен, мощен символ на взаимосвързаност, сега стресиращо, административно главоболие - трудно е да се пренебрегне икономическото самонараняване на "напускането на всяка цена" на торите.

Bloomberg Economics наскоро изчисли, че дългосрочният удар на Брекзит ще бъде 3% от брутния вътрешен продукт на Обединеното кралство до 2030 г. ЕС остава най-големият търговски партньор на Обединеното кралство, само че вече с допълнителното главоболие от новите търговски бариери, които привържениците на Брекзит никога не са предполагали, че ще видят бял свят. Въпреки твърдението на Тръс, че ЕС разбира само „болката“, торите не успяха да осигурят нито отмяна на граничните проверки на ЕС, нито поредица от споразумения за свободна търговия с висока стойност другаде. И по ирония на съдбата това, което помогна за смекчаване на икономическия удар, е нарастването на нетната миграция. Нищо чудно, че повечето британци сега смятат, че Брекзит е грешка, както показва графиката по-горе.

Атакуването на французите като избирателна стратегия на торите – представянето на Макрон като „малкия Наполеон“, Франция като „склеротична, социалистическа икономика“ и незаконното преминаване на мигранти като грешка на Париж – също (почти) приключи. От 2021 г. пиковите положителни възгледи за Франция са се увеличили до 47% от британците от 37%, докато неблагоприятните възгледи са намалели, според социологическата фирма Redfield & Wilton. Катастрофалното време на Тръс като премиер научи избирателите, че има по-големи заплахи от Макрон – въпреки недобре преценената заплаха на неговата администрация да прекъсне електрозахранването на Джърси – а за пресичането на мигрантите Обединеното кралство със закъснение осъзна, че има нужда от Франция.

Въпреки икономическите търкания, Брекзит беше възможност за Макрон: шанс да насочи ЕС в по-директна посока, да засили глобалната позиция на Париж и да намали привлекателността на десния политик Марин Льо Пен. „Нека не бъдем като британците“, предупреди френският премиер миналата седмица, докато преднината на Льо Пен в социологическите проучвания се увеличава.

Въпреки че работодателите в Обединеното кралство крещят силно за по-тесни връзки с ЕС, е трудно да се каже точно как това ще се отрази на изборите през юли в Обединеното кралство. Брекзит е в огледалото за обратно виждане, повторното присъединяване към ЕС не е в бюлетината и Владимир Путин е по-спешна заплаха за сигурността на Запада от квотите за риболов. Отношенията с Европа са едва десети в списъка на притесненията на гласоподавателите, а лидерът на лейбъристите Кийр Стармър изглежда незаинтересован от преразглеждане на Брекзит.

Но ужасните действия на торите все още ги прави уязвими. Експертът по социологически проучвания Джон Къртис посочва, че лейбъристите все още са подкрепяни от силно проевропейски настроени избиратели. Консерватори, които гласуваха за Брекзит и които са най-притеснени от имиграцията, може да преминат към ReformUK, сега водена от Найджъл Фараж. Има и 3,5 милиона наскоро получили избирателни права британски гласоподаватели, живеещи в чужбина, които сега имат право да гласуват; въпреки че това са емигранти, които са напуснали много преди Брекзит, вероятно мнозина ще искат да накажат торите за въздействието им върху търговията, пътуванията и пенсиите.

Който и да спечели, изборите ще представляват подходящ момент да се обърне страницата на последните 14 години. Както министър-председателят Риши Сунак, така и Стармър искат да се сближат с Париж – лидерът на лейбъристите подари на Макрон фланелка на "Арсенал" на среща миналата година – а външният министър в сянка Дейвид Лами дава интервюта за френски издания.

Възможността за победа на Доналд Тръмп в САЩ би накарала Обединеното кралство да изглежда като по-важен партньор в сигурността за Франция и ЕС; Франсоа-Жозеф Шичан от консултантската фирма Flint Global също смята, че Франция ще има желание да сложи яйцата си в кошница, различна от тази на Германия. Това също би дало шанс на Обединеното кралство да опита по-конструктивни пътища за по-добри търговски или миграционни сделки. Веднъж Чърчил каза, че Великобритания винаги ще избере „открито море“ пред Европа – може би е време да проверим тази теория още веднъж.

Лионел Лоран е колумнист в Bloomberg, който пише за бъдещето на парите и бъдещето на Европа. Преди това е бил репортер в "Ройтерс" и "Форбс".