Льо Пен, Мелони и популисткият отпор на борбата с климатичните промени

Ако големите победители на изборите за Европейски парламент бяха крайно десните партии, то най-забележителните губещи бяха Зелените

19:00 | 13 юни 2024
Автор: Лара Уилямс
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Експертите са единодушни, че докато "зелената сделка", европейският отговор на Закона за намаляване на инфлацията в САЩ, е в безопасност, новите политики в областта на климата, особено във Франция и Германия, ще бъдат изправени пред много по-труден път за приемане. 

Стефан Сипка, старши анализатор в Европейския център за политика, независим мозъчен тръст, твърди, че "ходенето по мъките" по отношение на зелената сделка, когато тя навлиза във фазата на изпълнение, също може да бъде засегнато. Крайно десните например могат да се опитат да ограничат бюджета на споразумението. Целта за намаляване на емисиите до 2040 г. и законът за възстановяване на природата все още не са станали правно обвързващи и сега са изправени пред опасността да бъдат отслабени. В зависимост от това как ще се подредят коалициите, глобалните амбиции на Европейския съюз в областта на климата могат да загубят своето предимство.

Във време, когато всеки месец се чупят нови климатични рекорди - през май бяха отбелязани 12 последователни месеца, в които средната глобална температура е достигнала нов връх - необходимостта от ускорени действия е по-належаща от всякога. И все пак тези избори трябва да бъдат сигнал за събуждане. Политиците трябва да работят по-усилено, за да осъществят екологичен преход, който да е полезен за всички.

Зелените отбелязаха най-добрите си резултати в историята през 2019 г., когато Грета Тунберг и масовите протести за климата бяха в заглавията на вестниците. Но в наши дни блокът се движи в съвсем различни води. Нахлуването на Владимир Путин в Украйна фокусира умовете върху разходите за отбрана, като същевременно предизвика сътресения на енергийните и стоковите пазари. Приоритетите, поне в краткосрочен план, са се променили и това чувство на несигурност до голяма степен обяснява приемането на политиците от крайната десница.

Струва си да се отбележи, че това не е реакция на климата, водена от отрицание. Анализът на данните от социологическите проучвания, извършен от Стив Акехърст от Съвета за глобални стратегически комуникации, показва, че крайно десните колебаещи се избиратели (тези, които не са гласували за крайнодясна популистка партия през 2019 г., но са гласували през 2024 г.) са мотивирани от имиграционни и икономически проблеми, а не от спиране на политиките за опазване на околната среда. 

Green Deal,
Имиграцията и икономиката са мотивите на крайно десните избиратели. (Кои ще са най-важните неща, които ще повлияят на вота Ви на следващите избори за Европейски парламент? Изберете до три възможности).

Проучване на Европейската комисия от 2023 г. показва, че 93 % от анкетираните смятат, че изменението на климата е сериозен проблем, а 88 % са съгласни, че емисиите трябва да бъдат намалени, за да стане ЕС неутрален по отношение на климата до 2050 г. Според проучване на YouGov за Института "Тони Блеър" обаче проблемът е слязъл надолу в списъка с опасения.

Green Deal,
Изменението на климата заема високо място в Дания, но не и в останалата част на Европа. (Кои от изброените проблеми според Вас са най-важните, пред които е изправена Вашата страна в момента? Изберете до три).

Въпреки това преходът е достигнал етап, в който политиките започват да оказват влияние върху ежедневието на хората - независимо дали става въпрос за техния поминък, навици или домове. Някои от тях са лошо разработени, като добавят най-голяма тежест към тези, които са на дъното на скалата на доходите. Така например, докато при полетите се правят много малко опити, ако изобщо има такива, за въвеждане на цени на въглеродните емисии, което би засегнало в най-голяма степен домакинствата с високи доходи, политиките, насочени към намаляване на замърсяването от шофирането, засягат непропорционално домакинствата с ниски доходи, тъй като по-голяма част от доходите им се изразходват за гориво или пътни такси. А в навечерието на изборите лидерите на континента се занимаваха с последиците от протестите на земеделските производители срещу ниските доходи и новите правила, които биха затруднили рентабилността - например заделянето на 4 % от обработваемата земя за биоразнообразие. Можете да разберете защо земеделският сектор е разочарован, когато не е ясно какво ще спечели икономически.

Лидерите на крайната десница се възползваха от тези настроения. Партията "National Rally" на Марин Льо Пен обяви вятърните турбини за враг на френските села. Самата Льо Пен заяви, че "идеологията [на природозащитниците] е борба срещу хората", а нейният манифест цели да се откъсне от "екологията, която е похитена от климатичния тероризъм". Междувременно италианката Джорджия Мелони заяви на митинг на испанската крайнодясна партия "Вокс", че "ултраекологичният фанатизъм" е заплаха за икономиката.

Разочароващо е да се види как климатичните амбиции се обвиняват за нарастващите разходи за живот. В края на краищата зависимостта от изкопаемите горива изложи блока на безпрецедентна енергийна криза. Екстремните метеорологични явления, които често се засилват или стават по-вероятни поради климатичната криза, доведоха до повишаване на застрахователните премии и до рязко покачване на цените на храните. Проучване след проучване показва, че предприемането на решителни действия за декарбонизация сега ще спести пари в дългосрочен план, докато климатичните въздействия изяждат портфейлите ни в настоящето.

Но докато политиците имат лукса да мислят с години и десетилетия, има семейства, които трябва да мислят в рамките на седмици и месеци. Преходът към зелена икономика трябва да им предложи осезаемо по-добър живот, независимо дали става въпрос за по-добър обществен транспорт, подобрения в дома, повишаване на квалификацията и възможности за професионална реализация. Справянето с изменението на климата може да направи всички тези неща и още повече, но само ако политиците имат очи, насочени към справедливостта, и са в състояние да комуникират тези политики по-ефективно, отколкото сме виждали досега.

За всички останали държави, на които предстоят избори тази година, Европа отправя предупреждение: Пренебрегването на хората в неравностойно положение е риск за нашия общ дългосрочен просперитет.