Петролна война за пазарно надмощие

Пазарът може да стане твърде малък за руснаците и саудитците

19:38 | 18 октомври 2015
Автор: Иван Николов
Петролна война за пазарно надмощие

Президентът Владимир Путин в опасна игра за възстановяване на Русия, като основен играч на петролния пазар в Близкия изток.

Основният конкурент, Саудитска Арабия започва да атакува традиционните руски пазари, като предоставя на страните в ЕС петрол на много по-конкурентни цени.

Главният изпълнителен директор на Роснефт (най-голямата руска петролна компания) Игор Сечин излезе с предупреждение, че саудитците “активно подбиват цената" и „масивно навлизат в полския пазар."

Всички руски петролни мениджъри са притеснени:

"Не е ли това, първата стъпка към преразпределяне на западните пазари?", каза Николай Рубченков, изпълнителен директор на Татнефт, като подкани руските лидери да вземат контрол.

"Не трябва ли енергийната стратегия на правителството да съдържа мерки за защита интересите на Русия във вече съществуващите нейни западни пазари?"

Рафинериите и европейските търговци потвърждават, че Саудитска Арабия предлага петрол на значително по-ниски цени, което подбива руския пазар. Въпреки, че повечето източноевропейски рафинерии в момента са технологично зависими от нейния суров микс, Русия определено има от какво да се притеснява.

 

Пазарни дялове

През 1970 г. Саудитска Арабия изпращаше половината от производството си на петрол към Европа. След това Съветският съюз построи тръбопровод от своите богати сибирски петролни полета и саудитците се ориентираха към азиатските пазари. Делът на кралството продължи да пада на европейския петролен пазар, като достигна до най-ниските си стойности от 5.9% през 2009 г. Пазарното надмощие на Русия се разрасна до 34.8% през 2011 г. 

 

Конфликт на интереси

През последните години, Саудитска Арабия бавно увеличава присъствието си в Европа, достигайки 8,6% пазарен дял през 2013 г., но не бе пробвало късмета си в Полша. Кралството сериозно заплашва руските интереси, стъпвайки на пазара в Полша, която внася 3/4 от горивата си от Русия за изминалата 2014 г., а останалата част идва от Казахстан и някои европейски държави. Русия отдавна доминира в повечето страни от Централна и Източна Европа като основен доставчик на петрол и природен газ.

 

Крим

Конфликтът в Украйна и санкциите, наложени от страна на ЕС към Русия през 2014 г. , са част от мерките в борбата за независимост от руската енергия. Откакто Путин присвои Крим от Украйна през миналата година, страните членки от ЕС търсят алтернатива за руските доставки. Полша, която дели границата си с Украйна, увеличи значително военното си присъствие в района, за да укрепи сигурността.

 

Споразумение за независимост

Европейската комисия обяви официално в четвъртък, 15 октомври, че правителствата на Полша, Литва, Латвия и Естония са постигнали споразумение, което ще позволи изграждането на тръбопровод за природен газ, Полша-Литва (GIPL) до декември 2019 г. Целта е да се сложи край на изолацията и гарантиране на бъдеща независимост от руските доставки на газ за страните от Балтийския регион.

Кремъл и руските нефтопроизводители отдавна усетиха апетита на Европа за енергийна диверсификация и търсенето на нови пазари. Почти целият руски петрол се изнасяше към Европа до 2000 г. През миналата година тази тенденция бе сведена до по-малко от две трети:


Война за пазарно надмощие

Безмилостна ценова война за пазарен дял обявиха саудитците - не само с американските прозводители на шистов петрол, но и на всички доставчици, които не са членове на Организацията на страните-износителки на петрол.

Русия се превърна в сериозен конкурент на саудитците за азиатските пазари. През май тази година руските доставки на суров петрол за Китай надвишиха тези от Саудитска Арабия.

В отговор OPEC превзема вече традиционните руски пазари. Това би могло да се превърне в по-сериозен конфликт между двете световни най-големи износителки на петрол, които вече са в противоречие по сирийския конфликт.

OPEC и Международната агенция по енергетика (EIA) прогнозираха средно увеличение в търсенето на суровината през следващата година. Данните за китайската икономика продължават да бъдат разочароващи и ако тенденцията се запази и през следващата година, пазарът може да стане прекалено малък за руснаците и саудитците. Икономиките на двете държави са петролно зависими и борбата за пазарния дял е въпрос на оцеляване.

 

Русия

Според руския лидер Владимир Путин въвличането в конфликт за преразпределяне на петролните пазари е опасна игра. Неговият съюзник Иран отново навлиза на световния пазар на петрол и газ, като целта на Русия е да участва в потоците от печалби чрез новите тръбопроводи през Сирия. Основна цел на споразумението е да се спрат саудитците от установяване на експортни маршрути през страната, с което Русия ще възвърне позициите си в Близкия изток.

Руското енергийно надмощие в Европа е заложено на карта. Играта за преразпределяне на петролните пазари достига критични граници за близкоизточната политика на Путин и решаването на сирийския конфликт ще предопредели бъдещето и надмощието на пазара.

От Владислав Димитров