Най-после, в Китай има повече пари, отколкото наивници

Инвеститорите са склонни да не рискуват, като избягват пазарите в полза на банковите депозити

19:34 | 28 септември 2023
Автор: Шули Рен
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Години наред китайските интернет форуми се шегуваха, че страната е дом на милиони глупаци с много пари. Наричаха ги „див лук“, устойчива култура, която може да процъфтява скоро след прибиране на реколтата и да продължава да изниква отново и отново.

Тази характеристика не беше напълно неоправдана. В края на краищата пламенните дневни търговци в Китай наистина изстреляха фондовия пазар до невероятни нива през 2015 г. Също толкова грандиозният срив не изглежда да остави дълготрайна травма. Няколко години по-късно оптимистите възродиха духа си, изсипвайки милиарди долари върху всичко, което беше модерно, от нови фондове на известни мениджъри до фючърси за ябълки.

Тази дързост обаче се изпари. Три десетилетия след откриването на Шанхайската фондова борса китайците се превърнаха в закоравели инвеститори. Те вече не искат да бъдат глупаците, които плащат сметката.

За доказателство за това променящо се настроение не търсете повече от данните за спестяванията на потребителите и тримесечното градско проучване на централната банка. Към август депозитите на домакинствата възлизат на рекордните 132 трилиона юана (18 трилиона долара), изпреварвайки целия брутен вътрешен продукт на Китай за миналата година. Хората продължават да влагат пари в банки, въпреки че Народната банка на Китай намалява лихвите по депозитите.

Добре известно е, че китайците трупат пари след пандемията. Но това поведение започна още през 2018 г. Дотогава домакинствата вече бяха преминали през влакче на ужасите от вълнения и разочарования. Всъщност техните предпочитания за закупуване на инвестиционни продукти като акции, облигации и тръстове, са в постоянен спад след срива през 2015 г., според проучването на централната банка.

Този манталитет на избягване на риска създава голямо главоболие за правителството, тъй като неизбежно намалява ефекта на новите политики, насочени към повишаване на пазарните настроения. Миналия месец намаляването на гербовия налог, първото от 2008 г. насам, предизвика внезапно покачване на акциите от 5,5% - то продължи само една минута след отварянето на търговията, преди да изчезне. По същия начин скокът в продажбите на жилища в най-големите градове в Китай загуби инерция по-малко от две седмици, след като властите разхлабиха ипотечните ограничения.

Веднъж ухапан, два пъти по-внимателен. Shanghai Composite Index се движи на около 3100, повече от 40% под рекордния си връх през 2007 г. На пазара на имоти цените на съществуващите жилища са паднали с най-малко 15% от пика си в повече от половината от градовете от второ и трето ниво на Китай.

Държавните медии обичат да се присмиват на американската изключителност, критикувайки насилието с оръжие или расовото напрежение винаги, когато са в новините. Но със създаването на богатство САЩ безспорно са изключителни. Домакинствата държат около 39% от парите си, обвързани на пазара, и само 13% в брой и банкови депозити, според данни на Федералния резерв. Те са готови да толерират несигурността, защото фондовият пазар с течение на времето възнаграждава онези, които купуват и държат.

Не и в Китай. Хората осъзнаха, че поемането на рискове не им носи полза, поне не и в настоящата политическа икономика. Те имат пари, но предпочитат да седят отстрани.

Шули Рен е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ азиатските пазари. Бивш инвестиционен банкер, тя e била пазарен репортер за Barron’s и е сертифицирана от CFA.