Банкоматът на Cargill: най-голямата частна компания в Америка

Бизнес моделът на Cargill работи вече 158 години. Ако следвате парите, ще видите, че той все още не е счупен

21:01 | 24 септември 2023
Автор: Хавиер Блас
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Те са една от най-богатите, но най-малко известни корпоративни династии в Америка: семейство Каргил-Макмилан. Източникът на техните милиарди, гигантът за търговия със суровини Cargill Inc., е най-голямата частна компания в САЩ по приходи. Без да вдигат шум, както компанията, така и нейните собственици се наслаждават на едни от най-добрите си времена.

Това е доста контраинтуитивно. Пандемиите, войните, инфлацията и геополитическият хаос обикновено не създават добър бизнес фон. Но точно коварните условия от 2020 г. до 2023 г., включително хаосът във веригата за доставки и дивите колебания на цените, са тези, които движат рентабилността на индустрията за търговия със суровини.

Проследяването на всички пари не е лесно: Cargill, която е основана през 1865 г. в Айова, но днес е със седалище в предградие на Минеаполис, избягва публичността. Преди няколко години реши да спре да публикува годишни финансови отчети. Bloomberg Opinion успя да разгледа копие от нейните отчети за фискалната 2023 година. Това, което се появява, е свят на богатство, където парите са големи и лесни.

Разбира се, печалбите спаднаха значително спрямо предходната година. Но картината, която се появява от годишните отчети, е на устойчив бизнес, който е в състояние структурно да прави повече пари, докато все още е подложен на възходите и паденията на цикъла на суровините.

Като цяло Cargill отчете нетен доход от 3,81 милиарда долара през фискалната си година до края на май, което е спад от рекордните 6,68 милиарда долара година по-рано. Все пак фискалната 2023 година е четвъртата най-добра досега за компанията. Голяма част от спада в печалбите идва от така наречения "протеинов" бизнес, който включва преработка на говеждо месо. Нейният сегмент „произход и обработка“, който включва търговия със суровини, се представи доста добре. Cargill отказа коментар.

Разглеждането на обобщения период от 2020 г. до 2023 г. е по-интересно четиво. Cargill, контролиран от две семейства милиардери, свързани с брак, е доходоносна машина за пари. През този четиригодишен интервал компанията е отчела печалби от около 18,5 милиарда долара, почти толкова, колкото е направила през целите десетилетия на 90-те и 2000-те взети заедно.

Хаотичните пазари от последните четири години помогнаха, въпреки че бизнесът с месо напоследък отслабна. Но преди всичко силният дистрибуторски отпечатък на Cargill – компании като McDonald’s Corp. и Coca-Cola Co. са клиенти – и нейната географска диверсификация са ключови за нейния успех. Същото важи и за корпоративното преструктуриране от последните години, при което Cargill изостави нерентабилните бизнеси и се разшири силно в месото и рибата.

С около 155 000 служители в 70 страни, Cargill е "C" в прехвалената "ABCD" на индустрията за търговия със селскостопански стоки. Другите членове на този известен клуб са Archer-Daniels-Midland Co., Bunge Ltd. и Louis Dreyfus Co. Този квартет съвместно доминира търговията със зърно повече от век.

Ако Cargill беше публично регистрирана компания, тя щеше да е сред най-големите в корпоративна Америка. Въз основа на съотношението цена/печалба на своите публично регистрирани конкуренти, Cargill може да бъде оценена на около 50 до 75 милиарда долара, ако не и повече. Компанията изглежда е съгласна с подобна цифра. В годишния си отчет Cargill определя справедливата стойност на своите акции на 87,07 долара за акция. Умножете това по броя на акциите и ще стигнете до оценка от 61,5 милиарда долара. Все пак това е спад от справедливата стойност от $97,06 на акция през 2022 г., според Cargill.

Силното финансово представяне на компанията – включително декларирането на повече от 900 милиона долара дивиденти през 2023 г. – може да сложи край на многогодишните клюки за това дали Каргил-Макмилан ще изведе компанията на борсата. Засега двете фамилии, които наброяват най-малко 14 роднини като милиардери, устояха на изкушението да направят първично публично предлагане и да последват съперниците Bunge, които станаха публични в Ню Йорк през 2001 г., и Glencore Plc, които продадоха акции десетилетие по-късно в Лондон. По-рано тази година Cargill назначи своя десети главен изпълнителен директор в своята 158-годишна история.

Когато щафетата на главния изпълнителен директор премина от Дейв Макленън към Брайън Сайкс през януари, мнозина в индустрията попитаха дали той ще бъде този, който ще изведе Cargill на борсата. Компанията остава непреклонна, че няма апетит да предприеме тази стъпка. Макленън, който сега е председател на борда, по-рано тази година го повтори със силни думи: „Семейните акционери са ангажирани с частната собственост“, каза той. „Няма причина това да се промени в близко бъдеще.“

Докато Сайкс, настоящият шеф, поддържа дните на големи и лесни пари, той вероятно ще има подкрепата да продължи да прави милиарди и да ги пази в тайна. Защо компанията и нейните богати акционери да не предпочетат да останат в сянка? За Cargill сегашният бизнес модел работи вече век и половина. Ако не е счупен, няма нужда да го поправяте.

Хавиер Блас е колумнист на Bloomberg Opinion, който отразява енергетиката и суровините. Той е бивш репортер на Bloomberg News и редактор за суровини във Financial Times.