Арогантното сбогуване на Рупърт Мърдок казва всичко

Ако сте мислили, че медийната мрежа на Мърдок внезапно ще се превърне в бастион на журналистическата почтеност, не се надявайте

09:54 | 24 септември 2023
Автор: А. Дж. Бауър
Рупърт Мърдок предаде управлението на компанията на сина си Лаклан. Снимка: Bloomberg
Рупърт Мърдок предаде управлението на компанията на сина си Лаклан. Снимка: Bloomberg

Пенсионирането на Рупърт Мърдок, глобалният медиен магнат, може би най-отговорен за дисфункцията на нашите съвременни медии, предизвика подновени спекулации за бъдещето на неговите обширни медийни холдинги. В САЩ се завъртяха въпроси за това какво може да означава тази промяна за господството на Fox News, да не говорим за склонността ѝ към дезинформация.

Ако сте се надявали мрежата внезапно да се превърне в бастион на журналистическата почтеност, не се надявайте. И Мърдок би искал да знаете, че той се гордее с работата на живота си.

„Нашите компании са в добро здраве, както и аз“, написа Мърдок в отворено писмо до своите служители. „Нашите възможности далеч надхвърлят нашите търговски предизвикателства. Имаме всички основания да бъдем оптимисти за следващите години.”

Фактите предполагат по-малко розово бъдеще за Fox.

Решението на Мърдок да назначи най-големия си син, Лаклан, за свой наследник вероятно ще продължи по-явния обрат в подкрепа на идеите за превъзходството на бялата раса в мрежата, откакто наследникът на Мърдок пое поста главен изпълнителен директор на Fox Corp. през 2019 г.

Журналистите Габриел Шърман и Брайън Стелтър, известни с култивирането на източници дълбоко във Fox News, теоретизираха, че пенсионирането му може да увеличи вероятността от продажба. Обширните и нарастващи правни задължения на компанията, свързани с все по-наглите лъжи на мрежата, представляват значителна пречка.

Споразумението от 787,5 милиона долара, което Fox плати на Dominion Voting Systems за насърчаване на фалшиви твърдения за измама по време на президентските избори през 2020 г., предизвика допълнителни съдебни дела от акционери – включително пенсионните фондове на Ню Йорк и щата Орегон – които обвиняват Мърдок и борда на Fox в нарушаване на техните доверителни отговорности, като са излагали компанията на правни рискове чрез съзнателно насърчаване на лъжи, прокарвани от бившия президент Доналд Тръмп.

Друг иск за 2,7 милиарда долара, този път от Smartmatic Corp., се задава на хоризонта.

Бизнес бъдещето на Fox може да е несигурно, но нашето не е. Множеството нововъведения на Мърдок като медиен магнат нанесоха непоправима вреда на основополагащите предположения на американската либерална демокрация – че правителството трябва да отразява волята на хората, правилно информирани от справедлива и безпристрастна преса.

Неговото пенсиониране няма да направи нищо за смекчаване на нанесените щети.

Да бъдем „честни и балансирани“ мотото, което Fox News премахна през 2017 г. – не всичко е по вина на Мърдок.

Основана през 1996 г., мрежата бе изградена върху основата на повече от 50 години консервативен медиен активизъм, който култивира широко разпространено убеждение в пристрастията на основните „либерални медии“. Мърдок нае Роджър Ейлс, републикански медиен консултант, който насочи програмната схема към този доходоносен и недостатъчно обслужван пазар. Оттогава Fox изкриви цялата политическа система на САЩ, определяйки новинарския дневен ред като най-високо оценения кабелен новинарски канал за повече от две десетилетия.

Въпреки че едва наскоро беше подведена под отговорност за популяризирането на дезинформация, Fox има дълга история на лъжи в услуга на партийните си цели. Това беше първата мрежа, която обяви изборите през 2000 г. за Джордж У. Буш, преди всички гласове да бъдат преброени във Флорида, което му даде тласък да започне съдебни битки за бюлетини. Малко американски медии заслужават аплодисменти за тяхното отразяване в навечерието на войната в Ирак, въпреки че беше установено, че аудиторията на Fox е особено склонна към погрешни възприятия относно съществуването на оръжия за масово унищожение и предполагаемите връзки между Саддам Хюсеин и Ал Кайда.

Но истинският успех на Fox – и щетите – идват не толкова от откровените лъжи, колкото от предаването на това, което съветникът на Тръмп Келиан Конуей веднъж нарече „алтернативни факти“. Публиката не е толкова откъсната от реалността, колкото ѝ е предоставен ясен и (за тях) завладяващ разказ, с който да интерпретират новините от деня.

Една компания пожелава на клиентите си „Весели празници“ и да бъдат по-приобщаващи и това се превръща във Войната на Коледа. Оказва се, че някои афро-американци са участвали във Войната за независимост на САЩ, така че либералните професори в колежа сигурно да лъжат за дълбокото наследство на расизма. Bud Light си партнира с транс актрисата и инфлуенсър в социалните медии Дилън Мълвани, за да разшири пазарния си дял отвъд традиционните си демографски данни и изведнъж капитализмът стана опасно подвластен на социални тенденции.

Целта на Fox – продължение на собствената аутсайдерска чувствителност на Мърдок като австралийски син на вестникар, който е бил принуден да възстанови процъфтяващата медийна империя на баща си от един-единствен затънтен таблоид – отдавна е да предава новините в стил, който се харесва на вкусовете на бялата работническа класа, за да се култивира широкообхватен консервативен здрав разум.

Мърдок демонстрира този ангажимент в писмото си за пенсиониране.

„Елитите изпитват открито презрение към тези, които не са членове на тяхната оредяла класа“, пише Мърдок, милиардер, възпитаник на Оксфорд, без нотка на ирония. „Повечето медии са в съучастие с тези елити, разпространявайки политически разкази, вместо да преследват истината.“

Това, разбира се, е крещяща проекция. Fox News отдавна дава приоритет на политическите разкази, предназначени да съвпаднат и разширят вярванията на аудиторията си пред всеки ангажимент за преследване на истината. Това, че Fox сега се сблъсква с конкуренция на десния фланг от издания като Newsmax, One American News и Right Side Broadcasting, само затвърждава наследството на Мърдок да "изпира" десни наративи като новини.

За разлика от Мърдок, тази тенденция не отива никъде.

А. Дж. Бауър е професор по журналистика и творчески медии в Университета на Алабама и съредактор на News on the Right.