Австралия се надяваше да избегне горските пожари. Ел Ниньо има други планове

Климатичният цикъл се завръща, като предизвиква нови запаси от гориво за пожари

15:19 | 23 септември 2023
Автор: Дейвид Фиклинг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Обявяването на условията на Ел Ниньо в средата на пролетна гореща вълна е вид новина, която може да предизвика ужас в Австралия.

Климатичният цикъл носи топла вода в тропическия Тихи океан и горещи, сухи условия в по-голямата част от земното кълбо, повишавайки риска от горски пожари в Амазонка и Югоизточна Азия, като същевременно има тенденция да ги намалява в западната част на САЩ. В Австралия пожарите могат да бъдат особено опустошителни: сезоните на пожарите през 1983, 2003, 2007, 2010 и 2015 г., едни от най-разрушителните в историята на страната, се случиха по време на Ел Ниньо.

Тази година мнозина се надяваха на известна почивка. Преди по-малко от четири години повече от 10 000 пожара обхванаха 24 милиона хектара. Катастрофата „Черното лято“ изгори една пета от горите, уби 33 души и повече от 1 милиард животни, унищожи близо 2500 домове и изпусна 1,06 милиарда метрични тона въглероден диоксид в атмосферата, което се равнява на три години нормални CO2 емисии на Австралия.

Една утеха беше, че самото унищожение ще намали риска от повторение на събитията. Горските пожари зависят от горивото - листни отпадъци и кора, покриващи земята. Голямо бедствие като това от 2019-2020 г. действа като метла, която помита това.

Този път нещата са различни. Пожарите изпуснаха около 3 милиона метрични тона прахови частици в атмосферата, причинявайки охлаждане на части от тропическия Пасифик, тъй като плаващият прах блокираше слънчевите лъчи. Това помогна да допринесе за извънредното тригодишно охлаждане на Ла Ниня, което започна през септември 2020 г. и приключи през март тази година. Ла Ниня носи обилни валежи в Австралия, а наводненията, които произтичаха, причиниха най-лошото природно бедствие в страната от гледна точка на застраховането, с 4,3 милиарда долара покрити загуби.

Изгорялата растителност се възстанови с невероятни темпове, тъй като изсъхналата земя се напои. Реколтата от пшеница през сезона, приключил през януари, се повиши до рекорд от почти три пъти тонажа, произведен през 2019-2020 г. Докато Ел Ниньо изсушава земята през следващите месеци, това повторно израстване на растителност е готово да се превърне в нов запас от гориво.

„Това, което виждаме, е това трептене между тропически, пищен растеж на растенията и сухи условия, а след това получавате абсолютно най-лошите условия“ за пожар, казва Дейвид Боуман, професор по пожарна наука в Университета на Тасмания.

Състоянието на океаните и атмосферата може да добави искрата към този сух запас. Най-лошите пожари в Австралия идват през годините, когато Ел Ниньо съвпада с положителния дипол в Индийския океан, подобна система, която кара Югоизточна Азия, Австралия и Източна Африка да изпитват последователно суша и години на наводнения. (Трети двигател, южният пръстеновиден режим, повишава риска от пожар, когато западните ветрове, духащи около Южния океан, се приближават до бреговете на Австралия и намаляват още повече валежите. Вредните фази в този цикъл обаче са по-трудни за прогнозиране в сезонните климатични прогнози, така че ще се появят само ако са неизбежни.)

Затоплящият се климат рязко увеличава честотата на Ел Ниньо и положителни диполни събития, според проучване от 2021 г., ръководено от Нерили Абрам, професор по климатология в Австралийския национален университет. „Фазите, предизвикващи пожар, сега се случват по-често от всеки друг път през последните няколко века“, пишат те.

Сравнително сухата зима в южното полукълбо означава, че земята вече е по-изсъхнала, отколкото бихте очаквали след три години проливни дъждове. Влажността на почвата в кореновата зона беше доста под средната в голяма част от югоизточна Австралия през август, ситуация, която вероятно ще предизвика тревни пожари в сухите вътрешни земеделски райони. Условията са по-близки до средните в дълбоките слоеве на почвата, които са от най-голямо значение за крайбрежните горски пожари, които попадат в заглавията на международните новини, казва Рейчъл Нолан, еколог по горските пожари в университета в Западен Сидни, която очаква горите да задържат достатъчно влага тази година, за да избегнат пожари от мащаба на Черното лято на 2019 г.

Въпреки това начинът, по който безпрецедентните пожари удариха Канада и Хавай през последните месеци, я кара да се замисли. „С тези много горещи условия това е почти нова територия“, казва тя.

Самата по-топла атмосфера означава, че е трудно да се разчита, че пейзажите ще останат толкова влажни, колкото са били в миналото. По-горещият въздух действа като гъба, изсмуквайки водата от растенията и почвите по-лесно, отколкото ако беше по-хладен. „Напълно възможно е, тъй като атмосферата става все по-жадна, да видим по-бързо изсушаване“, казва Абрам.

Австралия обича да се вижда като жертва на тези глобални сили. Това не е съвсем правилно. Като най-големият износител на изкопаеми горива след Русия, Саудитска Арабия и САЩ, тя всяка година допринася за затоплянето на климата, което рискува да превърне буйните ѝ гори в савани, а Големия бариерен риф в избелени кости.

Ползите от този износ се натрупват до голяма степен за предприятията, които ги произвеждат, и правителствата, които ги облагат с данъци. Разходите се плащат от всеки гражданин: чрез вдишвания дим и здравословните проблеми, произтичащи от това, и чрез застрахователните премии, които скочиха с 50% миналата година във високорискови райони, оставяйки едно на всеки 10 домакинства да не може да ги плати.

Австралийците са склонни да гледат на околната среда като на национално богатство, а на лятото като на възможност за безгрижно наслаждаване на нейното великолепие. Все по-често нашите въглеродни емисии и пожарите, които произтичат, превръщат тази благословия в заплаха.

Дейвид Фиклинг е колумнист на Bloomberg Opinion, който пише за енергетика и суровини. Бил е репортер на Bloomberg News, Dow Jones, Wall Street Journal, Financial Times и The Guardian.