Приходите на Goldman Sachs поразени от сътресенията на световните пазари

Най-лошото тримесечие за годината на Goldman Sachs Group Inc

18:45 | 16 октомври 2015
Автор: Иван Николов
Уорън Бъфет, главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Inc в ляво и Лойд Бланкфейн главен изпълнителен директор на Goldman Sachs Group Inc. в Детройт, Мичиган на 18 септ.2014, снимка: Jeff Kowalsky/Bloomberg
Уорън Бъфет, главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Inc в ляво и Лойд Бланкфейн главен изпълнителен директор на Goldman Sachs Group Inc. в Детройт, Мичиган на 18 септ.2014, снимка: Jeff Kowalsky/Bloomberg

Корпоративните отчети на Goldman Sachs Group Inc. отбелязаха най-лошото тримесечие за годината, далеч от прогнозите на анализаторите. Сътресенията на глобалните пазари, оказаха значително влияние върху приходите от търговия, показаха резултатите на компанията за юли-септември, публикувани на 15 октомври 2015.

Нетната печалба се понижи с 36%, до $1,43 млрд. долара, или $2.90 долара за акция, далеч от стойностите $2.24 млрд. долара, или $4.57 долара за акция, спрямо същия период година по-рано. Резултатите се оказват под средната оценка от $3 долара за акция, според прогнозата на 22 анализатори, в проучване на Bloomberg.

Нетните приходи паднаха за пръв път от две години насам под нивото от $7 млрд. долара и достигнаха до стойности от $6.86 млрд. долара. Акциите на компанията отбелязват спад със 7.4 %, през текущата година /2015/.

Възвръщаемостта на собствения капитал на фирмата е 7 на сто през третото тримесечие, в сравнение с 11.8 на сто, в сравнение с година по-рано.

Главният изпълнителен директор (CEO) Лойд Бланкфейн, издържа на натиска за широкомащабни съкращения, поддържайки тезата, че активността от търговията на клиентите ще се възвърне.

 

Свиване на приходите

Goldman Sachs пусна бомбата в четвъртък 15 октомври, като докладва изненадващия спад от 34% свиване на приходите от търговията с фиксирана доходност, валути и стоки, опитвайки се да убеди анализатори и инвеститори, че е все още посветена на бизнеса си с фиксиран доход. Инвестициите с фиксиран доход отбелязват по-голям спад в сравнение с конкурентите JPMorgan Chase & Co., които отчетоха спад с 23% и Bank of America Corp спад с 11%.

 

"Вие наистина няма да разберете резултатите от всички стъпки, които сме предприели, докато не видите възхода в активността на клиентите ни. Това може да отнеме известно време. ", каза Шварц, главният финансов директор на банката.

 

Общите приходи от продажби и търговия отбелязаха понижение до $3.03 млрд. долара, в сравнение с $4.34 млрд. при JPMorgan и $3.16 млрд. долара при Bank of America.

Основните приходи на банката се генерират от инвестиране и кредитиране, което от юни включва повече от $20 млрд. долара собствени капиталови инвестиции и повече от $60 млрд. долара, заеми и други дългове, които общо са генерирали $670 млн. долара от приходите, което е спад спрямо $1,69 млрд. долара, отчетени година по-рано.

 

Обратно изкупуване на акции

Goldman Sachs изкупи обратно акции на стойност $1.05 млрд. долара за тримесечието, което е с $245 млн. долара повече, в сравнение с втория отчетен период. Фирмата трябваше отново да представи капиталовия си план, за да спечели одобрението на Федералния резерв за годишния стрес тест през март. Главният финансов директор (CFO) Харви Шварц заяви през април, че обратните изкупувания през следващите пет тримесечия, ще се изтеглят към по-късни периоди.

Bank of America Corp.

 

Третата по големина американска банка - Bank of America Corp. отчете печалба от 4.51 млрд. долара през третото тримесечие. Единствената, която успя да следва стриктно плана за съкращение на разходите. Приходите надминаха очакванията на повечето анализатори, а разходите се свиха с 31 на сто, до $13,8 млрд. долара

Главният изпълнителен директор (CEO) на Bank of America, Брайън Мойнихан не вижда голяма полза за увеличаване на позициите на банката в по-рискови активи, независимо от разпоредбите.

Сред четирите банки на Уолстрийт, които докладваха резултати за приходите с фиксиран доход, акциите на Goldman Sachs се търгуват на най-ниските си нива през последните шест месеца, откакто главният изпълнителен директор Лойд Бланкфейн пое контрол през 2006 г.

От Владислав Димитров