Франция забрани кратките полети. Това няма да мине в САЩ

Франция спря въздушния транспорт по някои кратки маршрути, но САЩ все още са на години от предлагането на добри железопътни алтернативи

18:50 | 31 май 2023
Автор: Марк Гонглоф
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Като средство в борбата срещу глобалното затопляне, забраната за полети на къси разстояния във Франция е повече бенгалски огън, отколкото оръдие. Но това поне е оръжие, нещо, с което САЩ няма да разполагат в обозримо бъдеще.

В името на намаляването на въглеродните емисии Франция миналата седмица забрани полетите на къси разстояния, където има жизнеспособни железопътни алтернативи. Но забраната важи за огромния брой общо три маршрута, засягащи само 3% от емисиите от вътрешните полети на страната, според една оценка. Климатичните активисти искаха забрана на всякакви пътувания, където има алтернативни влакове, които отнемат до четири часа. Вместо това правителството им даде радиус от 2,5 часа, заедно с купища изключения. Критиците отхвърлиха този ход като просто поредното "зелено измиване".

Подобна, по-строга забрана в САЩ би могла да има по-голямо въздействие, като се има предвид колко къси пътувания са по-натоварени от, да речем, линията Париж-Нант. Но е политически трудно да си представим подобна идея да постигне успех тук. Жалби от градове и въздушни превозвачи помогнаха за орязването на забраната във Франция. Съпротивата вероятно ще бъде много по-свирепа в САЩ, като десните ще се оплакват от нарушени свободи, а левите ще са разстроени от удара върху профсъюзните работници.

Дори ако САЩ като по чудо намерят политическа воля за забрани, това ще се изправи срещу недостига на жизнеспособни, чисти алтернативи на въздушния транспорт. Полетите от Париж до трите засегнати от забраната градове Бордо, Лион и Нант отнемат около час всеки, с високоскоростни железопътни алтернативи, които могат да отнемат малко повече от 2 часа. След като отчетете цялото време, прекарано в пътуване до летището и сигурността, това наистина отнема горе-долу същото време. Забрана или не, много френски пътници вече предпочитат бързата и модерна железопътна услуга на страната.

Сега помислете за сравними пътувания в САЩ, които са много по-натоварени, но имат алтернативи с влак, разчитащи на мостове и тунели, построени в дните, когато изтощените магарета теглиха колички през и по тях. Технологията не се е подобрила много. Пътуването от Вашингтон, окръг Колумбия, до Бостън отнема около час и половина по въздух. При добър ден Amtrak може да ви отведе до там за около 7 часа. Животът е твърде кратък.

Този коридор е най-натовареният в САЩ, с повече от 9 милиона пътници годишно в зона, която представлява 20% от БВП на САЩ. Но той е обременен с такива овехтели тесни места като 149-годишния тунел Балтимор и Потомак, 113-годишния Северен мост в Ню Джърси и 113-годишните тунели на река Хъдсън до Манхатън. Администрацията на Байдън отдели 9 милиарда долара от Закона за инфраструктурни инвестиции и работни места от 2021 г. за надграждане на коридора. Но настоящите планове няма да бъдат завършени поне десетилетие.

И това е перлата в короната на ефективността на американските железници. Историята е много по-лоша в други части на страната. Пътуването от Лос Анджелис до Сан Франциско отнема час и половина по въздух и приблизително 10 часа с влак. Чикаго до Сейнт Луис е час и 15 минути по въздух и шест часа с влак. И така нататък.

Има проблясъци на надежда. Частният железопътен доставчик на Южна Флорида Brightline планира да отвори услуга тази година, която ще превозва пътници от Маями до Орландо за 3 часа, което не е много по-лошо от 1:10, необходимо за пътуване по въздух, след като вземете предвид времето на летището. Brightline скоро ще започне изграждането на високоскоростна железопътна услуга между Лас Вегас и Южна Калифорния, която според компанията ще отнеме само 2 часа и 10 минути, или около час повече от полет и много по-бързо от шофиране. Друго частно начинание, Texas Central, казва, че ще предложи 90-минутно пътуване Далас-Хюстън, въпреки че времето на проекта е несигурно.

Всички те са добре дошли, но не са достатъчни. Глобалният въздушен транспорт емитира 1,65 милиарда тона въглероден диоксид през 2019 г., преди пандемията да спре въздушния транспорт, или около 2,5% от общите емисии.

Полетите на къси разстояния не отделят толкова много въглерод, колкото полетите на дълги разстояния, които ще бъдат трудни, ако не и невъзможно, да се заменят. Но всяко малко помага. И ако разширите определението за „къси разстояния“, за да включите всичко до, да речем, 1400 км - обхващайки участъка от 600 км от Вашингтон до Бостън - тогава въглеродното въздействие става много по-съществено. Проучване на McKinsey установи, че полетите на разстояние до 900 км представляват повече от 17% от глобалните емисии.

Полетите с всякаква дължина ще станат по-скъпи, тъй като индустрията инвестира в намаляване на своите емисии. Бързото и надеждно пътуване с влак ще бъде все по-привлекателна алтернатива. САЩ трябва да действат много по-бързо, за да направят това реалност. Бъдещето с ниски емисии – заедно със способността ни да си позволим и психологически издържим пътуването – зависи от това.

Марк Гонглоф е редактор на Bloomberg Opinion и колумнист, отразяващ изменението на климата. Бивш управляващ редактор на Fortune.com, той е ръководил бизнес и технологичното отразяване на HuffPost и е бил репортер и редактор на The Wall Street Journal.