Омаловажаването на възстановяването на Китай е новото черно

Разочарованието замени големите надежди, които съпътстваха повторното отваряне на Китай

12:03 | 28 май 2023
Автор: Даниел Мос
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Все още в относителна ранна детска възраст, възстановяването на Китай се превръща в боксова круша за всички. Попарените очаквания за силно съживяване доведоха до кръг от нелицеприятни оценки и поставиха националната валута под натиск. Но известно възстановяване от нулев Covid е по-добре от никакво и дори растежът тази година, който да достигне скромната цел на Пекин, ще подкрепи световната икономика.

Това рискува да се изгуби в негативните коментари на икономистите. Китай може да е жертва на зашеметяващите успехи през последните 30 години. Поредица от оценки миналата седмица бяха поразителни със своя песимизъм, някои напомнящи за разочарованието, което съпътстваше лъжливите изгреви на Япония през последните няколко десетилетия.

Nomura описа икономика, която „бързо губи устрем“ и намали прогнозата си за растеж - седмици след като повиши оценката си. Barclays се тревожи, че съживяването на разходите „продължава да губи устрем“ и също намали прогнозите. HSBC използва подобен език. Oxford Economics пише за една икономика, която „се удря голямата стена“. Citigroup предупреди за „капан на доверието“. Спусъкът за тази негативност бяха под нормалните данни за индустриалното производство и продажбите на дребно, които последваха анемичните показания за инфлацията. Но язвителните критики сочат по-дълбок проблем.

Тези числа ни казаха малко, което да е съществено ново. Знаехме, че производствената страна на китайската икономика се справя трудно; износът се очаква да намалее тази година, след като достигна рекорд през 2022 г. Индексите на мениджърите по покупки се понижиха. Потребителските разходи обаче се задържаха добре. Луксозните марки имаха големи печалби, приписвани на апетита в Китай. Данните за търговията на дребно миналата седмица не убягнаха от критики, въпреки че се повишиха с 18,4% през април спрямо преди година. Вярно е, че те не отговарят на прогнозите, но нещо не е наред, когато печалбите от такъв мащаб не се празнуват. Дали недостатъците в китайската икономика се търсят по същия начин, по който биковете изтласкаха скептиците в годините преди и след приемането ѝ в Световната търговска организация?

Оценката на Citi беше поразителна. Фирмата скицира цикъл, в който влошаващите се настроения се подхранват от себе си:

"Приехме, че доверието ще се подобри заедно с данните, подобни на обичайните цикли, генерирайки широко базирано и органично възстановяване на китайската икономика. Тази надежда сега изглежда неуместна, като съживяването на доверието изостава значително на фона на „K-образното“ възстановяване. Тъй като първоначалният импулс за повторно отваряне ще изчезне, слабото доверие може да се утвърди и да се самоизпълни. Това може да е най-големият риск от спад за китайската икономика сега."

Това чувство на разочарование и перспективата за повече стимули от страна на централната банка тежат на юана. Все още значително повлияна от правителството почти две десетилетия след изоставянето на твърдото обвързване с долара, валутата е надолу с 2,6% спрямо долара през това тримесечие. Юанът е един от най-зле представящите се в Азия и наскоро отслабна до под 7 за долар.

Китайската народна банка изглежда двусмислена относно това дали да намали разходите по заеми, въпреки широко разпространените спекулации, че лихвените проценти ще бъдат леко намалени през следващите месеци. Това е много предпазлив подход, като се имат предвид почти микроскопичните нива на инфлация. Миналата седмица централната банка предупреди срещу спекулации, но става въпрос за управление на темпото на отстъпление на юана, а не за обръщане. В разкриваща презентация в Института за международна икономика Питърсън във Вашингтон миналия месец, управителят на PBOC И Ган призна, че дори в Китай държавата не може да възпира инвеститорите за неопределено време. Когато става дума за намеса, пазарът ще надделее „рано или късно“.

Китай изглежда заседнал. Длъжностни лица обещаха подкрепа за разширяването и данните изискват някакъв отговор, но дори и най-песимистичните прогнозисти говорят за много скромни намаления на лихвите, ако има такива. Пекин е притеснен от натрупване на дълг като този, поет след глобалното забавяне през 2008-2009 г. Това е нормално. Но това оставя единствено оцеляването като най-жизнеспособния път.

Посягането към изящни начини за описване на възстановяването също не е окуражаващо. Това навява спомени от първите месеци на пандемията, когато хората се бореха да характеризират предстоящия отскок. Имаше оптимално „V-образно“ възстановяване, по-малко привлекателно „U“ и необичано „L“. Имаше дори споменаване на "W". Въпросът беше, че икономиката след Covid вероятно ще бъде неудобна.

Представяне, което доближава Китай до или малко над официалната прогноза за растеж от около 5%, в никакъв случай не е катастрофа. Миналата година брутният вътрешен продукт се е повишил само с 3%. С нарастващите опасения за рецесия в САЩ, светът може да е в по-лоша ситуация без този вид подкрепа от Китай. Това просто не е Китай, който познавахме — или си мислехме, че познаваме.

Има тенденция възприятията да остават утвърдени далеч след датата на продажба. Спомнете си коментара за Япония, че нищо не се е променило, крайният упадък е настъпил и така нататък. Сега съм поразен от сегашния възход. Между другото, Токио се бори с нива на инфлация, които са значително над тези в Китай.

Загубих броя на това колко пъти съм чувал през последното десетилетие хора да говорят как най-голямото нещо в професионалния им живот е било възходът на Китай. Защо забавянето на Китай, неговата стабилна еволюция към проблемите, които не са непознати за други големи икономики, не може да бъде също толкова завладяваща история?

Даниел Мос е колумнист в Bloomberg Opinion, отразяващ азиатските икономики. Преди това е бил изпълнителен редактор на Bloomberg News за икономика.