Tesla поиска ценова война - Ford прие предизвикателството

Никой няма да остане невредим в ценовата война за електромобилите

17:20 | 6 май 2023
Преводач: Милен Симеонов
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Илон Мъск получи точно това, което си пожела - Ford Motor Co. официално се включи в ценовата война за електромобили, като съпътстващите щети за Tesla Inc. могат да бъдат жестоки, пише Лиъм Денинг, Bloomberg LP. 

Ford отчете резултатите си късно във вторник. Накратко казано, тя надхвърли прогнозите за приходите, най-вече заради добрите показатели в бизнеса в Северна Америка. Но компанията единствено потвърди прогнозата си за цялата година, което означава, че вярата на Ford в издръжливостта на своите клиенти намалява. Освен това, сега, когато Ford отчита отделно своя бизнес с електромобили, всички могат да видят, че през тримесечието той е постигнал не толкова благороден оперативен марж от минус 102% при електромобилите. 

Тук има два преплитащи се сюжета. Първият е, че парадоксално благоприятният ефект на пандемията върху стария автомобилен бизнес в САЩ отслабва (или се "нормализира", ако използваме евфемизма на анализаторите). Смущенията във веригите за доставки, съчетани със сравнително бързото икономическо възстановяване, доведоха до ситуация, непозната за Детройт: бурно търсене и малко дилърски площи. През последните две години Ford и General Motors Co. спечелиха повече, отколкото през предходните четири.

Tesla Wanted
Ситуацията се нормализира. Скокът на средните цени на автомобилите е умерен, а запасите започнаха да се увеличават

Докато през миналата година дилърите имаха свободата да притискат купувачите с повишаване на цените, сега намаленията в известна степен се завърнаха. Ясно е, че не сме се върнали към практиките отпреди пандемията, за което свидетелстват резултатите на Ford и GM за първото тримесечие. Но макроикономическата несигурност, нарастващите месечни вноски по кредитите и самата тягостна ситуация след покачването на цените обясняват защо към приходите на Ford се подхожда предпазливо.

Нещата се усложняват от втория подсюжет: електрификацията. През тримесечието Ford временно спря производството на своя Mustang Mach-E EV, за да се преоборудва; продажбите на електрически автомобили спаднаха с 60% в сравнение с предходното тримесечие. Компанията заяви във вторник вечерта, че ако Ford беше запазил количество, маржът му щеше да бъде само отрицателен - 40%, а не около 100%. Няма значение, че това означава загуба на приблизително същата абсолютна сума в долари. По-важното за Ford, но и за Tesla, е какво предвещава това за останалата част от годината.

Основното послание на коментара на Ford за обема е, че компанията възнамерява да се измъкне от загубите при електрическите превозни средства. Това е логично. Производството на автомобили винаги е било мащабен бизнес и Tesla не излезе на целогодишна печалба, докато не достигна 500 000 годишни продажби на автомобили (Ford продаде 91 000 през последните четири тримесечия). Нещо повече, Ford по-рано определи целеви темп на годишно производство на електромобили от 600 000 единици, който трябва да бъде достигнат до края на тази година.

Докато цените на електрическия камион F-150 Lightning са се увеличили с 11 000 долара след пускането му на пазара, според Ford цените на Mach-E са били намалени отново непосредствено преди отчета за приходите. Лесно е да се разбере защо. Този автомобил се конкурира директно с двата най-големи модела на Tesla - 3 и Y, чиито цени бяха намалени тази година. Въпреки това икономиите от мащаба и тиранията на публичните финансови цели означават, че Ford трябва да увеличи значително производството на електромобили тази година - въпреки събиращите се облаци - което е още една причина да не екстраполираме по-добрите резултати.

Но това е и причина да очакваме повторение на слабото представяне на Tesla през първото тримесечие. Както Лиъм Денинг вече споменава, намаленията на цените на Tesla през първото тримесечие свиха брутния марж - визитна картичка на Уолстрийт - без всъщност да помогнат за изчистването на нарастващите запаси от непродадени автомобили. Както Дана Хъл от Bloomberg News съобщава в сряда, онлайн агрегаторите сочат, че запасите са продължили да се увеличават и през настоящото тримесечие. Подновяването на натиска на Ford за увеличаване на обема на електрическите превозни средства, колкото и да вреди на собствения му финансов резултат, ще запази натиска върху Tesla. А в битката навлизат и други конкурентни сили. Например електрическият седан Ioniq 6 на Hyundai Motor Co. е насочен към любопитните към Model 3 и получи възторжени отзиви.

Разбира се, маржовете на Tesla започват от по-високо ниво, което дава на "биковете" нещо, за което да се хванат на фона на набиращата скорост ценова война. Но те вече са спаднали много. Наистина, на линията на оперативната печалба Mercedes-Benz Group AG изпревари Tesla през първото тримесечие, а разликата спрямо останалите значително намаля. 

Tesla Wanted
Надпреварата се разгаря. Марж на оперативната печалба за избрани автомобилни производители

За да сме наясно, никой няма да остане невредим, тъй като бумът след пандемията отслабва и ценовата конкуренция се завръща. От друга страна, традиционните производители на автомобили имат поне две неща, на които да се опрат. Първо, те все още получават по-голямата част от приходите си от рентабилни автомобили с двигатели с вътрешно горене, което им помага да компенсират загубите, докато изграждат капацитет за електрически превозни средства със собствени темпове. Тесла трябва да развива бизнеса си с електрически превозни средства, независимо от всичко. Второ, и най-важното, традиционните производители на автомобили защитават цените на акциите си, които се търгуват на нива 5-8 пъти по-високи от печалбите. Коефициентът на Tesla е по-близо до 50, което осигурява много по-малък толеранс към натиска, който сега се създава в цялата индустрия.