Мъск и Байдън знаят, че светът на зелените технологии засега принадлежи на Китай

Tesla и Ford търсят начини да съпоставят обещанието на субсидиите за чисти технологии в САЩ с днешните реалности. Те рискуват да предизвикат Конгреса да наложи по-строги ограничения върху участието на Китай

16:06 | 1 април 2023
Автор: Лиъм Денинг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основният проблем на Закона за намаляване на инфлацията (IRA) е, че той има за цел да насърчи бум на чисти технологии в САЩ, без да използва чисти технологии от доставчик номер едно в света на чисти технологии. Диаграмата на Вен за „доставчици на чисти технологии“ и „Китай“ е - като времето - плосък кръг. Новината, че Tesla Inc. може да последва Ford Motor Co. в партньорство с голяма китайска компания за изграждане на завод в САЩ за батерии за електрически превозни средства, е последното напомняне за тази дилема и неимоверните усилия на политици и компании, за да я заобиколят.

Contemporary Amperex Technology Co., или CATL, е най-големият производител на батерии в света. В допълнение, той доминира в доставките на литиево-железно-фосфатни или LFP батерии. Те нямат пробега на по-традиционни батерии на базата на никел, но са по-безопасни и, което е изключително важно, по-евтини. Експанзията на Tesla в Китай и нейният най-евтин модел Model 3 в САЩ се дължат много на използването на LFP клетки на CATL в батериите. По същия начин Ford иска да използва тези батерии, за да увеличи производството на своята процъфтяваща линия EV, така че изгражда фабрика съвместно с CATL в Мичиган.

В съответствие с целите на правителството на САЩ, Tesla и Ford искат да произвеждат повече електромобили, да ги направят по-достъпни и да произвеждат възможно най-много от тях и да получават техните компоненти у дома. В края на краищата това е начинът, по който се квалифицирате за възможно най-голяма част от различните субсидии за EV, предлагани от IRA, включително до $7500 федерални данъчни кредити за шофьори. Получаването на възможно най-голяма част от този кредит е от решаващо значение не само за стесняване на ценовата премия на EV в сравнение с традиционните превозни средства, но и по отношение на конкуренцията в рамките на все по-претъпканото поле от EV модели. Това беше една от причините Tesla да намали цените в началото на годината, за да могат някои модели да отговарят на критериите на IRA.

Партньорствата на CATL обаче представляват трънлив политически проблем. Тези фабрики ще изграждат батерии в САЩ, като използват, доколкото е възможно, компоненти и минерали, доставяни от САЩ или от приятелски страни. И все пак те ще постигнат това, използвайки интелектуалната собственост на китайски национален шампион, което по дефиниция ще разшири пазара на Пекин и ще спечели отчасти на гърба на американските данъкоплатци.

Сенатор Джо Манчин, чийто решаващ вот за IRA зависеше отчасти от строгите правила за вътрешно производство, е ядосан от всичко, което може да позволи тези субсидии да изтекат към чуждестранни компании навсякъде. Това включва усилията на президента Джо Байдън да определи роля за съюзниците, без да се налага да променя ИРА. Разясненията от петък сутринта от Министерството на финансите относно правилата за съдържанието на федералния данъчен кредит за електромобили подчертаха ролята на доставчиците в страните със споразумения за свободна търговия – и подчертано казаха, че „споразумението за свободна търговия“ не е дефинирано в устава. Министерството добави, че „новодоговорените споразумения за критични минерали“ все още може да помогнат на чуждестранните доставчици да се квалифицират. Това е ясен сигнал, че скорошната сделка, сключена с Япония, може скоро да бъде разширена и за Европейския съюз, позволявайки им да участват в субсидиите на IRA. С типичното подценяване Манчин описа предложените нови правила като „ужасяващи“. Това са съюзниците! Нищо чудно, че той категорично се противопоставя на каквото и да е китайско участие.

Но може ли да му се противопостави? Разпоредбите на IRA се коренят във физическите потоци: какво се добива, рафинира и събира къде. Като изграждат и експлоатират самите заводи, свързани с CATL, подходът на Ford, а вероятно и на Tesla, ако това се случи, се вписва в този прочит на законодателството. Разликата е, че по ирония на съдбата това биха били американски компании, които лицензират технология от китайска компания, за да я използват в САЩ. Трябва да си представим, че поне част от гнева във Вашингтон произтича от неудобното обръщане на традиционните индустриални роли там. Въпреки това, на пръв поглед това изглежда като ясен случай на компании, които правят това, което компаниите правят: Проучват препятствията пред някои субсидии и вместо това копаят тунел.

Въпреки това Ford и Tesla трябва да копаят внимателно. Антикитайската реторика е едва ли не последният двупартиен спорт, който остава (поради което Байдън се включи в него, за да прокара IRA). Губернаторът Глен Йънгкин от Вирджиния отхвърли плана за разполагане на фабриката на Ford в неговия щат, въпреки хилядите работни места, които щеше да създаде. Колкото и продуктивно да е било това, смелостта на Конгреса и Белия дом да наложат още по-строги ограничения върху китайското участие е рисковано. Ако новината от петък на Reuters, че Илон Мъск може скоро да посети Китай, за да се срещне с премиера Ли Цян, се окаже точен, това предполага, че шефът на Tesla запазва умението си да излива напалм върху проблемите.

Преди всичко обаче, меневрите около тези заводи са по-малко грешка, отколкото характеристика на IRA. Самото законодателство е резултат от мъчителен процес, изискващ неговите зелени принципи да бъдат преопаковани като план за съживяване на САЩ и овладяване на Китай. Докато намерението за завземане на лидерство в един от определящите индустриални сектори на 21-ви век е похвално, неизказаната друга половина от това намерение трябва да бъде признаването, че САЩ са далеч от това да го реализира днес.

Това означава, поне в краткосрочен план, да се справим с нещата такива, каквито са, където Китай е похарчил години и милиарди и милиарди за изграждане на господство в чистите технологии. Точно както таванът на цените на износа на руски петрол — предназначен да удари приходите на Москва, но не и да наруши доставките — имплицитно приема съществуващите условия засега, така IRA трябва да действа в свят, който едва започва да се отдалечава от десетилетия на изковаване на сложни, режимно-агностични вериги за доставки. Както е, анализирането на всеки грам литий, графит и всичко останало за произход ще бъде изключително трудна задача, която сама по себе си насърчава индустрията на консултанти и проверяващи.

Осъждайки критичните споразумения за полезни изкопаеми със съмишленици, Манчин ефективно би задушил местното производство на електромобили при раждането, което наистина би нарушило част от духа на IRA. Що се отнася до възмущението срещу използването на китайска технология за стартиране на местна индустрия в САЩ, защо да не се възползваме от нея, докато САЩ не са в състояние да се конкурират според собствените си условия. В крайна сметка това направи Китай.

Лиъм Денинг е колумнист на Bloomberg Opinion, който отразява енергетиката и суровините. Бивш инвестиционен банкер, той е бил редактор на рубриката Heard on the Street на The Wall Street Journal и репортер за Financial Times.