Войната и секретните разходи изяждат бюджета на Русия

За първи път Русия засекретява 30% от бюджетните си разходи

21:00 | 28 март 2023
Автор: Антон Груев
Снимка: Тълпи наблюдават преминаването на военни превозни средства и танкове през центъра на Москва по време на репетиция за Деня на победата през юни 2020 г. Фотограф: Андрей Рудаков/Bloomberg
Снимка: Тълпи наблюдават преминаването на военни превозни средства и танкове през центъра на Москва по време на репетиция за Деня на победата през юни 2020 г. Фотограф: Андрей Рудаков/Bloomberg

Русия е засекретила цели 30% от бюджетните си разходи, което се случва за първи път в историята и ясно показва ефекта, който годината на война срещу Украйна е променила държавните финанси и икономическите приоритети.

По данни на Министерството на финансите класифицираните или неуточнени разходи до 24 март са нараснали до 2,4 трилиона рубли (31 млрд. долара), което е повече от два пъти повече от нивото за същия период преди година, според оценки на Bloomberg Economics. Плановете, заложени за 2023 г., са предвиждали тайният дял на бюджета да бъде почти една четвърт, показват изчисленията на Bloomberg.

Увеличението на секретните разходи показва, че харчовете, свързани с войната, се увеличават, каза Александра Суслина, независим руски икономист. "Логично е да предположим, че там са включени и разходите за новите територии", каза тя, визирайки частите от Източна и Южна Украйна, които бяха анексирани от президента Владимир Путин през септември миналата година и които украинските сили обещаха да си върнат.

Тъй като разходите за руската армия рязко се увеличават, отбраната - заедно със свързаната с нея категория "национална сигурност" - вече е на второ място след социалните програми на правителството като дял от разходите.

Тайните руски разходи са по-големи от другите бюджетни пера

Разходи към 21 март/Източник: Федерален бюджетен портал

Тайнствеността около най-голямото перо в бюджета говори за мащаба на бюджетния ангажимент към военните усилия, за които Путин обеща, че "ще бъдат неограничени ". Преди това тайните разходи достигнаха своя връх от около 21% през 2015 г., година след анексирането на Крим от Украйна от страна на Русия.

Съгласно руския закон за бюджета президентът определя кои тайни програми ще бъдат приети и разпределени като част от различни планове за разходи. Законодателите свикват закрити законодателни сесии, за да разгледат разходите, при които обществеността няма възможност за контрол.

Какво казват от Bloomberg Economics...

"Скокът на разходите се дължи на закупуването на военно оборудване, заплатите на мобилизираните руснаци и стремежа да се завършат някои от подписаните инфраструктурни проекти преди края на настоящия президентски мандат през март следващата година. Късният етап на изборния цикъл също е причина да смятаме, че правителството ще продължи да се съобразява с рисковете от стимулиране на инфлацията и ще се опита да задържи бюджетния дефицит под 4% от брутния вътрешен продукт”.

-Александър Исаков, икономист за Русия.

Справка за фискалните резултати на Русия е достъпна на така наречения "портал на съвместната бюджетна система", поддържан от Министерството на финансите и Министерството на финансите. Данните отразяват ежедневните промени в изпълнението на публичните разходи - дори когато средствата, които не подлежат на обществен контрол нарастват.

Разходите за "национална отбрана" към 24 март достигат 531 млрд. рубли, което е двойно повече от миналата година, а други 379 млрд. рубли са похарчени за сигурност и правоприлагане.

Освен самата тежест на войната върху публичните финанси на Русия, това, което статистиката отразява, изглежда противоречи на коментарите на официални лица, направени след като данните за януари и февруари показаха, че Русия има рекорден бюджетен дефицит.

Министърът на финансите Антон Силуанов и други заявиха, че основната причина бюджетът да е толкова дълбоко на червено е заради авансовите плащания, направени в подкрепа на бизнеса и икономиката.

Данните обаче показват, че най-голямото увеличение е отишло за разходи за отбрана, следвани от трансферите за регионите. Според данните категориите образование и здравеопазване показват лек ръст в сравнение с предходната година, докато разходите за икономиката и социалните програми остават на същото ниво за същия период.

Разходите за отбрана се увеличават:

Разходите за

Ос Х: дни в годината/Източник: НСИ Федерален бюджетен портал

Дефицитът за първите два месеца от 2,58 трилиона рубли се доближава до планираното ниво за цялата година, което според очакванията на Министерството на финансите е 2,93 трилиона рубли. Bloomberg Economics прогнозира, че през тази година федералният бюджет ще има дефицит в размер на 3-4% от брутния вътрешен продукт.

Натоварването на бюджета не е изненадващо, като се има предвид, че нахлуването на Русия в Украйна предизвика най-големия конфликт в Европа след Втората световна война. През 2022 г. правителството предвиждаше значително увеличение на разходите за армията, като разходите за отбрана трябваше да надхвърлят първоначалните бюджетни прогнози за тази година с повече от 43%.

По-големите разходи за класифицирани нужди и за армията може да отразяват спешната необходимост, пред която е изправен Кремъл, тъй като се сблъсква с коалицията от държави, подкрепящи Украйна, която включва много от най-големите икономики в света. Дмитрий Медведев, бившият президент, който сега е заместник-ръководител на руския Съвет за сигурност, заяви, че Русия планира да произведе 1500 танка тази година, което би било над шест пъти повече от броя на танковете, произведени от отбранителната индустрия за армията през 2021 г.

Съществува риск промяната в приоритетите на разходите да се утвърди с течение на времето. Министерството на отбраната нареди удвояване на производството на ключови оръжия, а парламентът представи проектозакон за разширяване на възрастта за кандидатстване за служба в армията, тъй като правителството се стреми да увеличи числеността на армията от 1,15 млн. на 1,5 млн. души.

"Санкциите от 2022 г. досега не са ограничили военните разходи на руското правителство", заявиха в доклад Сузане Оксенстирна и Емил Ванхеден, анализатори в Шведската агенция за изследвания в областта на отбраната. "Вместо това правителството повиши още повече военните си разходи, за да финансира военните си усилия в Украйна“.