Преговорите с Credit Suisse продължават и в неделя, а пазарите очакват сделка

Швейцарските власти и UBS Group бързат да сключат споразумение преди отварянето на пазарите в Азия

10:58 | 19 март 2023
Обновен: 11:00 | 19 март 2023
Автор: Ян-Хенрик Фьорстер, Естебан Дуарте, Марион Халфтермайер, Мириам Балезу
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Разговорите за овладяване на кризата на доверие в Credit Suisse Group AG продължават и в неделя, като швейцарските официални лица и UBS Group AG бързат да сключат споразумение за придобиване или преструктуриране на засегнатия кредитор преди отварянето на пазарите в Азия.

Страните се опитват да се справят с трудни въпроси като правителствена подкрепа и съдбата на инвестиционната банка на Credit Suisse, след като UBS остави настрана първоначалната си опозиция срещу сделка с по-малкия си конкурент, съобщиха хора, запознати с дискусиите. UBS иска от швейцарското правителство да поеме някои съдебни разходи и потенциални бъдещи загуби при евентуално поглъщане, казаха хората, като според един доклад сумата възлиза на около 6 милиарда долара.

В сложните дискусии относно това, което би било първото обединение на две глобални системно важни банки от финансовата криза насам, се намесиха швейцарските и американските власти, казаха някои от хората. Разговорите се ускориха в събота, като всички страни настояваха за решение, което да може да бъде изпълнено бързо след седмица, в която клиентите изтеглиха парите си, а контрагентите се оттеглиха от някои сделки с Credit Suisse. Целта е да се направи изявление най-късно до неделя вечерта, казаха хората. 

Според един от вероятните сценарии сделката ще включва придобиване на Credit Suisse от UBS, за да получи подразделенията й за управление на активи и благосъстояние, като евентуално се освободи от подразделението за инвестиционно банкиране, казаха хората. В момента се водят разговори за съдбата на печелившата универсална банка на Credit Suisse, която вероятно ще бъде привлекателна за UBS, но може да доведе до твърде голяма концентрация на вътрешния банков сектор в страната, казаха хората, като пожелаха да не бъдат идентифицирани, описвайки частни дискусии.

Представители на UBS, Credit Suisse и швейцарското министерство на финансите отказаха коментар.

UBS Group

Сделка с посредничеството на правителството ще реши проблема с разгрома на Credit Suisse, който предизвика шокови вълни в световната финансова система през изминалата седмица, когато паникьосани инвеститори изхвърлиха акциите и облигациите на банката след срива на няколко по-малки американски кредитори. Ликвидната подкрепа от страна на Швейцарската централна банка за кратко спря спадовете, но пазарната драма крие риска клиентите или контрагентите да продължат да бягат, което може да има последици за цялата индустрия.

Други финансови компании, включително Deutsche Bank AG, наблюдават ситуацията, в случай че привлекателни активи на Credit Suisse бъдат продадени при придобиване на UBS или друга форма на разпадане, твърдят хора, запознати с тези дискусии. 

Обсъжданията повдигат въпроси относно бъдещето на смелия план на Credit Suisse да отдели звеното си за инвестиционно банкиране под известната марка First Boston. Фирмата работи по юридическото и оперативното разделяне на бизнеса, който ще се превърне в CS First Boston, но тези усилия са в начален стадий. Главният изпълнителен директор Улрих Кьорнер заяви, че фирмата разглежда възможността за първично публично предлагане на бизнеса през 2025 г.

Credit Suisse свива и търговския си бизнес, но той все още носи голяма част от капиталовите изисквания на банката. 

"Инвестиционната банка е частта, която повечето хора искат да отделят", каза Джеймс Атей, инвестиционен директор в Abrdn. "Вероятно там се намират голяма част от тези експозиции. Така че това е предизвикателството, което трябва да се реши." 

Ръководството на UBS се противопоставяше на договорената комбинация с конкурента си, тъй като искаше да се съсредоточи върху собствената си стратегия, ориентирана към управление на богатството, и не желаеше да поема рискове, свързани с Credit Suisse, съобщи по-рано Bloomberg. През последното десетилетие Credit Suisse е била нерентабилна и е натрупала милиарди под формата на правни загуби. 

В края на 2022 г. Credit Suisse е имала 1,2 млрд. швейцарски франка (1,3 млрд. долара) правни резерви и е разкрила, че вижда разумно възможни загуби, които добавят още 1,2 млрд. франка към тази сума, като няколко съдебни дела и регулаторни проверки не са приключили, според Bloomberg Intelligence.

UBS Group
Разширяваща се разлика в пазарната стойност. UBS и Credit Suisse бяха оценени по сходен начин. Вече не

Пазарната стойност на Credit Suisse се е понижила до около 7,4 млрд. швейцарски франка, докато през 2007 г. достигна връх от над 100 млрд. франка. Пазарната стойност на UBS е 60 млрд. франка. Клиентите изтеглиха над 100 млрд. долара активи през последните три месеца на миналата година, тъй като се засилиха опасенията за финансовото ѝ състояние, а отливът продължи дори след като тя привлече акционерите си с 4 млрд. франка за набиране на капитал. 

Сливането на двата швейцарски банкови гиганта, чиито централи се намират една срещу друга на централния площад "Парадеплац" в Цюрих, би било историческо събитие за страната и световните финанси. 

Двете банки, считани от Съвета за финансова стабилност за системно значими в световен мащаб, са свързани помежду си чрез честа размяна на ръководители от едната страна на площад "Парадеплац" до другата. И председателят Аксел Леман, и главният изпълнителен директор Кьорнер са бивши ръководители на UBS.