Китай бързо премина от съжаление към заплахи заради балона над САЩ

В първите дни след инцидента Китай изрази съжаление, но след това осъди "явната свръхреакция" на САЩ

14:25 | 6 февруари 2023
Автор: Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Рязката промяна в тона на Пекин от изразяване на съжаление към заплахи за ответни мерки във връзка с твърденията на САЩ за шпионски балон отразява вътрешния императив на Си Дзинпин да покаже, че защитава Китай срещу външния натиск, което допълнително стеснява възможността за възстановяване на връзките преди разгара на изборния сезон в САЩ, пише екип на Bloomberg News.

Този уикенд трябваше да бъде стъпка напред, като държавният секретар Антъни Блинкен пристигне в Пекин за първото подобно посещение от повече от четири години. Но спорът означаваше, че той щеше да бъде прекаран в размяна на реални и преносни удари, тъй като американски изтребител F-22 Raptor свали високотехнологичния китайски балон от небето край бреговете на Южна Каролина с ракета Aim-9X Sidewinder.

Вместо да установи "предпазни огради" и да проведе срещи на високо равнище - включително евентуално с президента Си - Блинкен в крайна сметка отложи пътуването си за дата, която предстои да бъде определена. 

Китай, твърди, че апаратът е бил средство за изследване на климата, което неочаквано е било издухано от въздушни течения над американска територия, осъди "явната свръхреакция" на САЩ, които решиха да използват сила. "Китай решително ще защити законните права и интереси на засегнатата компания и си запазва правото да предприеме по-нататъшни ответни действия, ако е необходимо", се казва в изявление на външното министерство в неделя.

"Този инцидент ни казва, че не сме достигнали дъното на отношенията", каза Дрю Томпсън, хоноруван старши научен сътрудник в Училището за публични политики "Ли Куан Ю" в Сингапур. "Отношенията не вървят в положителна посока и могат да се влошат още повече".

Сагата с балона се разиграва по-малко от три месеца, след като президентът Джо Байдън и Си се съгласиха да възобновят разговорите по време на първата си лична среща като лидери в Бали - споразумение за размисъл, което до голяма степен се запази въпреки усилията на САЩ да подкрепят военните сили на Тайван и да ограничат достъпа на Китай до най-съвременните полупроводници. Макар че малцина очакваха големи пробиви от проваленото посещение на Блинкен, то беше възприето като усилие за запазване на статуквото.

Независимо от

Това е от жизненоважно значение за икономиките на двете страни, тъй като бизнес връзките се запазиха въпреки острите отношения. През 2022 г. търговията между САЩ и Китай бе напът да достигне рекордни стойности.

Въпросът сега е дали двете страни могат да намерят начин да намалят напрежението. Миналото лято бяха необходими седмици, за да се върнат разговорите в правия път, след като тогавашният председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси - демократ и ключов съюзник на Байдън - посети Тайван. Китай отговори, като изстреля ракети над демократично управлявания остров, който Пекин обявява за свой.

Връзките могат да бъдат подложени на ново изпитание, ако Кевин Маккарти, новоизбраният председател на парламента от Републиканската партия, реши да изпълни по-ранното си обещание да пътува до Тайпе. Президентските избори в САЩ и Тайван могат да увеличат допълнително напрежението, като Байдън ще бъде изправен пред двупартийни призиви да демонстрира сила спрямо Пекин.

Американските законодатели изразиха двупартийно възмущение от прелитането на балона. Републиканците упрекнаха Байдън, че не е свалил балона, преди да прелети над страната, докато демократите определиха реакцията му като премерена и твърда.

Натискът върху Си

Си е изправен пред собствен вътрешен натиск, тъй като се опитва да демонстрира силно лидерство, след като драматично се отказа от подписаната от него стратегия за нулев Covid, която предизвика масови протести през ноември. Властите допуснаха разпространението на видеозаписи от свалянето на балона в силно цензурирания китайски интернет.

"Това е просто един граждански балон, САЩ използват оръдие за комар", написа един потребител. Друг казва: "Толкова е иронично, че един заблуден балон е изплашил САЩ толкова много. Трябва ли Китай да отвърне на удара, като отсега нататък сваля всички неодобрени американски самолети или кораби, които навлизат в китайското въздушно пространство и териториални води?"

Администрацията на Байдън не е уведомила предварително Китай за плана си да свали балона, твърдят американски служители. Длъжностните лица очакват, че отношенията между САЩ и Китай ще бъдат трудни занапред, но заявиха, че и двете страни имат причини да оставят инцидента зад гърба си.

"Топката е в полето на Китай", казва Диана Чойлева, главен икономист в базираната в Лондон изследователска компания Enodo Economics, която се занимава с Китай. "Но може ли Си да си позволи да направи отчетливо примирителен жест, за да успокои САЩ?"

Само ден по-рано Китай показа рядко срещано разкаяние за случката с балона, като заяви, че "съжалява за непреднамереното навлизане на апарата във въздушното пространство на САЩ предизвикано от форсмажорни обстоятелства". В разговора с Блинкен висшият китайски дипломат Ван И предупреди да не се правят "безпочвени догадки или да се вдига шум", като призова и двете страни да се справят с различията си по "спокоен и професионален начин".

Уан Иуей, директор на Института по международни отношения към университета Ренмин и бивш китайски дипломат, заяви, че реакцията на Пекин отразява "крехкия" характер на отношенията между САЩ и Китай.

"САЩ намериха оправдание да отложат пътуването на Блинкен, а китайската страна заяви, че той не е бил канен ", каза той. "Това е така, защото те все още не са постигнали споразумение по много неща, а САЩ не променят политиката си спрямо Китай, така че и двете страни сега намериха оправдание да отложат пътуването."

Джа Ян Чон, доцент по политически науки в Националния университет на Сингапур, заяви, че Пекин се опитва да триангулира: Той иска да продължи ангажимента си със САЩ, да изглежда силен пред вътрешната си аудитория и да запази последователност, след като заяви, че балонът е с граждански характер.

"Политическата динамика в Китайската народна република затруднява примирението със САЩ - те също трябва да се справят и с вътрешните проблеми", каза той, визирайки официалното име на Китай. "При сегашната ситуация, дори и да има някакво желание за подобряване на контактите със САЩ, това в никакъв случай не е сигурно".