ЕС представя план за зелени инвестиции, за да се конкурира със САЩ и Китай

Планът призовава за по-нататъшно разхлабване на правилата за държавна помощ, които ограничават националните субсидии

17:40 | 1 февруари 2023
Обновен: 17:45 | 1 февруари 2023
Автор: Йорг Валеро
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз представи пътна карта за това как планира да запази конкурентоспособността на своите индустрии, докато блокът се опитва да настигне САЩ и Китай, които предлагат огромни субсидии за местни екологични технологии.

Според представеното в сряда предложение Европейската комисия иска да използва своя индустриален план "Зелена сделка", за да увеличи националната подкрепа за дружествата чрез инвестиционна помощ и данъчни облекчения, като същевременно използва общи европейски фондове за гарантиране на важни проекти, включващи сектори като водородната индустрия и квантовите изчисления.

Планът, който 27-те лидери на ЕС ще обсъдят следващата седмица, е отговор на Закона за намаляване на инфлацията на президента на САЩ Джо Байдън, който включва около 500 млрд. долара нови разходи и данъчни облекчения за период от десет години. Планът на Комисията беше приет със смесени чувства в блока, като някои се опасяват, че субсидиите ще помогнат само на по-богати страни като Германия, които имат фискален капацитет да инвестират в местни фирми.

"Ние сме конкурентоспособни. Имаме нужда от конкуренция. Това, за което се грижим, е да имаме равнопоставени условия на конкуренция в световен мащаб, както и равнопоставени условия на конкуренция в рамките на единния пазар", заяви председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен. "За нас това е много важно."

Американска конкуренция

Европейските лидери са обезпокоени, че субсидиите, предлагани в американския пакет за зелена икономика, не само ще направят европейските компании неконкурентоспособни, но и ще привлекат инвестиции към САЩ. По-рано този месец белгийският министър-председател Александър Де Кроо обвини САЩ, че се опитват да примамят зелените индустрии отвъд Атлантика.

"Те се обаждат на белгийски фирми, на германски фирми по много агресивен начин, за да кажат: "Не инвестирайте в Европа, ние имаме нещо по-добро", каза той.

В ход, който може да разстрои по-малките държави, Комисията, изпълнителното звено на ЕС, не планира да набира ново финансиране в пакета, тъй като вече има над 380 млрд. евро от съвместните фондове, предназначени за зеления преход до 2030 г.

Вместо това те ще се стремят да опростят нормативната уредба, да ускорят издаването на разрешителни и да се съсредоточат върху трансграничните проекти, се посочва в предложението. Освен това планът призовава за по-нататъшно разхлабване на правилата за държавна помощ, които ограничават националните субсидии, за да се поддържат равни условия на вътрешния пазар на ЕС.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви в сряда, че процедурите за държавна помощ трябва да бъдат ускорени. "Това не трябва да отнема две или три години, а трябва да приключи в рамките на най-дългия срок от шест месеца", каза той пред репортери, като добави, че е важно също така средствата да могат да се използват за стимулиране на производството на технологии за чиста енергия.

Вътрешен пазар

Някои държави членки, сред които Италия и Испания, предупредиха срещу облекчаването на правилата за държавна помощ, което според тях би облагодетелствало по-големи държави като Германия и Франция. Тези две страни, двете най-големи икономики в ЕС, вече се възползваха най-много, след като Комисията облекчи съществуващите правила, за да помогне на фирмите да се справят с високите разходи за енергия.

"Трябва да бъдем предпазливи при облекчаването на правилата за държавна помощ", заяви италианският министър-председател Джорджия Мелони пред репортери в Рим в понеделник. "Трябва да помагаме на компаниите, но не можем да рискуваме да отслабим единния пазар - трябва да гарантираме равни условия на конкуренция."

Няколко високопоставени служители на ЕС, включително ръководителят на ЕС по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер, също предупредиха, че твърде голямата национална подкрепа за дружествата може да постави в неблагоприятно положение държавите членки с по-малък фискален капацитет.

"Всяко прекрояване на правилата за държавните помощи трябва да се извършва с най-голямо внимание, като се акцентира върху ефективността на процесите, опростяването и предвидимостта", заяви в сряда заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис. "Ако не сме внимателни, рискуваме да увеличим икономическите и социалните различия и регионалните различия в целия съюз."

Държави, сред които Нидерландия и Швеция, предупредиха за риска от фрагментация на вътрешния пазар, вредни състезания в субсидирането и по-слабо регионално развитие.

Други ключови елементи в предложението на Комисията включват:

  • Увеличаване на прага за уведомяване на Комисията за подкрепа в сектори като водородните и чистите превозни средства и опростяване на процедурата за важни проекти от общ европейски интерес. Тези инициативи се предприемат от няколко държави членки в авангардни области.
  • Първи търг за производство на водород от възобновяеми източници. Победителят ще получава фиксирана премия за всеки килограм от произведеното от него гориво за период от 10 години. Бюджетът на първия търг ще бъде 800 милиона евро. Въздействието на схемата ще бъде подобно на данъчния кредит за производство в пакета за чисти технологии в САЩ.
  • Клуб за критични суровини, обединяващ потребителите и богатите на ресурси държави за разработване на общи принципи. ЕС ще разработи и стратегия за кредитиране на износа, а Комисията е готова да използва инструментите си за търговска защита и други инструменти за борба с нелоялните практики