Паундът изпраща бурна 2022 г., в която остана само на крачка от паритет с долара

Бъдещето на валутата е нестабилно - икономисти очакват британската икономика да се свива пет поредни тримесечия

09:30 | 10 декември 2022
Автор: Наоми Таджицу
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Трима министър-председатели, четирима финансови министри и един злополучен бюджет допринесоха за поевтиняването на паунда до крачка от паритет спрямо долара през 2022 г., пише Bloomberg.

Годината беше бурна за валутата, която пострада от политическия хаос, който погълна Обединеното кралство. Бурята обаче се разрази през септември, когато предвидените огромни данъчни облекчения на правителството изплашиха инвеститорите, принуждавайки ги да разпродават валутата и облигациите на Великобритания. Така в крайна сметка се наложи Английската централна банка (АЦБ) да се намеси, за да предотврати колапс на дълговия пазар.

С разгръщането на сътресенията паундът беше сравняван с валутите на развиващите се пазари, докато дългогодишното доверие спрямо Обединеното кралство на международните борси се разпадаше. Сега – въпреки че най-лошото е отминало, паундът вероятно ще остане слаб, докато Лондон се насочва към така необходимия ремонт на икономиката и финансите на страната.

Стратези и управители на активи очакват паундът да остане в диапазон от между 1,10 и 1,30 долара за известно време. Пазарът на опции показва, че има 40-процентен шанс цената на валутата да се задържи между тези нива през следващите две години – което би бил най-слабият ѝ диапазон в историята.

Очакванията са

Очакванията са паундът да поддържа по-ниската си цена спрямо долара в следващите години. Графика: Bloomberg 

Паундът, който започна годината на ниво от 1,35 долара, отслабна до рекордно ниските 1,035 долара на 26 септември – дни след представянето на катастрофалния „минибюджет“ на правителството на премиера Лиз Тръс. В крайна сметка отзвукът на валутните пазари и на пазарите на облигации принуди правителството да направи обратен завой и доведе до отстраняването на Тръс от премиерския пост.

Като нов лидер Риши Сунак започна по-строга фискална програма и паундът си възстанови позициите. В момента той се търгува на ниво от около 1,20-1,23 долара – доста над най-ниското ниво от септември, но въпреки това под обичайния диапазон. Освен това Обединеното кралство все още е изправено пред дългосрочни дисбаланси и недостатъчен икономически растеж, което ще ограничи възхода на валутата.

Нов диапазон

Очакваният нов диапазон включва продължаваща дългосрочна низходяща тенденция за валутата. Средната му стойност в петте години преди вота за Brexit през 2016 г. беше приблизително 1,59 долара. А през петте години преди това – около 1,76 долара.

„Имиджът на Обединеното кралство беше опетнен от Brexit, от политическите сътресения и от ситуацията, която видяхме през септември“, заяви Крис Иго, AXA Investment Management. „Като глобален инвеститор трябва да сте убедени във възможността за стойност, за да увеличите експозицията си към Обединеното кралство. Те просто не виждат това в момента”, обяснява той.

Паундът поевтиня

Паундът поевтиня до исторически ниско ниво спрямо долара през 2022 г. Графика: Bloomberg 

Как чуждестранните инвеститори гледат на Обединеното кралство е от решаващо значение, като се има предвид, че страната се нуждае от външен капитал, за да финансира дефицита по текущата сметка. Нарастването на дълга през последните години е постоянен риск за валутата и облигациите на Великобритания, които отново могат да станат обект на разпродажби, ако доверието в страната бъде разклатено, както се случи след „минибюджета“ на Тръс. По-слабата валута обаче може също да помогне за балансиране на търсенето и предлагането чрез увеличаване на износа и намаляване на вноса.

АЦБ предупреди наскоро, че размерът и структурата на външния баланс го правят „уязвим за намаляване на апетита на чуждестранните инвеститори“. Валутата трябва да остане „сравнително слаба“, докато икономиката на Обединеното кралство се бори със забавяне и коригира фискалната си позиция, отбеляза Арън Хърд, портфолио мениджър в State Street Global Advisors. Той вижда това ниво около 1,15-1,20 долара.

Паундът поевтиня

Икономисти очакват британската икономика да се свива в рамките на пет поредни тримесечия. Графика: Bloomberg

Хаосът от управлението на Тръс засили спада в цената на валутата, който вече беше факт поради силата на долара. Борис Джонсън – предшественикът на Тръс – беше принуден да напусне премиерския пост през лятото след редица скандали, които доведоха до масови оставки сред членовете на неговото правителство.

Дори след скорошното поскъпване паундът все още е по-слаб с почти 10% спрямо нивото си от края на 2021 г. Това е един от най-слабите му резултати, като си съперничи само с годините около гласуването за Brexit, финансовата криза от 2008 г. и Черната сряда от 1992 г.

„Волатилността тази година е отблъскваща за инвеститорите и примамването на чужд капитал обратно може да изисква по-високи лихви“, смята стратегът на Morgan Stanley FX Дейвид Адамс.

Но по-високите разходи по заемите биха имали неблагоприятен ефект върху икономиката, която вече се свива. Брутният вътрешен продукт се понижи с 0,2% през третото тримесечие и ще продължава да се свива до втората половина на 2023 г., смятат икономисти, участвали в проучване на Bloomberg.

„Това ни кара да се колебаем дали лихвите във Великобритания могат да се повишат достатъчно, за да компенсират инвеститорите за подобна волатилност, без да навредят на растежа“, посочва Адамс.

Ситуацията по отношение на растежа остава свързана с Brexit, който доведе до повече търговски пререкания с Европейския съюз, остави пазара на труда с недостиг на служители и подкопа бизнес инвестициите. Това се усложнява от ускоряващата се инфлация, бързо нарастващите лихвени проценти и забавянето в жилищния сектор.

За Стивън Гало, ръководител на европейската валутна стратегия в BMO в Лондон, сътресенията от 2022 г. може да са отминали, но далеч не е всичко ясно за паунда.

„Имахме хаотичен, катарзисен, кризисен сценарий, при който достигнахме дъно, отскочихме от дъното и паундът сега се възстановява“, посочва той. „Но все още съществува риск, че структурните икономически слабости и слабостите на платежния баланс могат да причинят стрес и нестабилност“, добавя експертът.