Нападенията срещу Русия поставят на изпитание отношенията между САЩ и Украйна

Байдън е категоричен, че избягването на военен сблъсък с Русия е също толкова важно, колкото и подпомагането на Украйна

07:54 | 7 декември 2022
Автор: Хал Брандс
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Към новините от военна зона трябва да се подхожда с повишено внимание: Само преди няколко седмици погрешни съобщения, че руска ракета е ударила Полша, предизвикаха моментна истерия за Трета световна война. Но ако е вярно, че Украйна е използвала безпилотни летателни апарати, за да удари две въздушни бази дълбоко в руска територия, тези атаки ни казват нещо важно за това как Киев променя траекторията на една жестока война в своя полза и защо това поражда напрежение във Вашингтон.

От началото на войната Украйна кара Русия да кърви по креативни начини. Понякога това е свързано с интелигентно използване на ключови технологии, като например използването на ракетни системи HIMARS, доставени от САЩ, за унищожаване на руски складове за боеприпаси, логистични центрове и командни центрове, или използването на тактиката за заблуда "погледнете тук", за да се даде възможност за ракетен удар, който унищожи флагмана на Черноморския флот на Москва. В други случаи Украйна очевидно е използвала атаки на специалните сили , камиони-бомби и  хеликоптери, за да порази цели в окупирания от Русия Крим или дори в самата Русия.

Руснаците разполагат с превъзходна огнева мощ, но я използват по бавни и невдъхновяващи начини. Украинците са използвали асиметрия на изобретателността, за да компенсират асиметрията на силите на Москва.

Последните атаки бяха насочени предимно към военновъздушната база Енгелс-1 в Саратов, Русия - отправна точка за руските самолети, които обстрелват украински цели. "Ако нещо се изстрелва във въздушното пространство на други държави", хитро написа в Туитър съветникът на украинския президент Володимир Зеленски , "рано или късно неизвестните летящи обекти ще се върнат в отправната точка".

Украйна и преди е използвала малки, евтини безпилотни самолети за разузнаване, атаки срещу руски танкове и превозни средства и дори за убиване на малки групи вражески войници. Сега тя изглежда ги е използвала за нанасяне на удари на стотици километри в рамките на руската територия, като по този начин демонстрира как безпилотните летателни апарати могат да служат като военновъздушни сили на бедняците.

Очаквайте тези видове атаки да продължат. Киев трябва да продължи да оказва военен и психологически натиск върху Москва, докато украинските сили се прегрупират за следващия си голям удар. А Зеленски се нуждае от начини да отвърне на удара, докато Русия обстрелва украинските градове с артилерия и въздушни бомбардировки.

Фактът, че украинските атаки в Русия дори заслужават внимание, подчертава втора, морална асиметрия. Русия, която води война на терор и агресия, не се притеснява от непрестанните атаки срещу Украйна. Украйна, която води легитимна война за самозащита, предизвиква неодобрение, когато нанася удари по базите, от които се извършва тази агресия, или дори по вражески цели на собствена територия в Крим. В това несъответствие няма справедливост, дори ако поддръжниците на Киев, особено президентът на САЩ Джо Байдън, смятат, че тук е мястото на благоразумието, предвид риска от ескалация.

Тази динамика е източник на постоянни търкания в отношенията на Зеленски със Запада. По време на целия конфликт Украйна изтънчено изпитваше границите на толерантността на Вашингтон към агресивни тактики, докато Вашингтон се стремеше да гарантира, че тези тактики няма да доведат до по-широка война, каквато Байдън е решен да избегне.

Когато американското разузнаване научи, че украински агенти очевидно са убили дъщерята на фанатичен руски пропагандист в Москва това лято, те стратегически разпространиха това заключение, вероятно с надеждата да обезкуражат Киев да опита нещо подобно отново. Украйна упорито се стреми към ракети с по-дълъг обсег и по-модерни безпилотни летателни апарати, които могат да поставят на прицел допълнителни цели в Крим и Русия. САЩ също толкова последователно отказваха и дори модифицираха доставените от тях HIMARS, за да гарантират, че Киев няма да може да ги използва за по-дълбоки удари. Публично администрацията на Байдън защитава правото на Киев да нанася удари по руски обекти в Крим; в частен план американските служители не са толкова нееднозначно настроени.

Тези разногласия останаха доста приглушени, поне публично. Общата картина е, че Киев и Вашингтон работят за постигане на резултат, който преди 10 месеца би изглеждал чудодеен - победа, която гарантира оцеляването на Украйна и оставя Русия стратегически осакатена. И все пак тези въпроси все още говорят за окончателна асиметрия в начина, по който Киев и Вашингтон разбират риска и се опитват да го управляват.

Във Вашингтон Байдън е категоричен, че избягването на военен сблъсък с Русия е също толкова важно, колкото и подпомагането на Украйна. В Киев тези опасения за ескалация звучат безсмислено, като се има предвид, че Украйна вече се бори за своето съществуване. За Байдън верижна реакция, водеща до пряка намеса на САЩ и по-широка война, би била катастрофа. За Зеленски американското влизане в конфликта вероятно би означавало спасение за Украйна.

Нищо от това не бива да се приема като потвърждение на вредния мит, че Зеленски се опитва да въвлече Америка в стрелкова война: В една отчаяна ситуация той просто прави най-доброто, на което е способен. Не на последно място сред трудните истини, които войната в Украйна разкрива, е, че и в най-продуктивните партньорства могат да се крият реални различия.