Придобиванията в САЩ са гореща възможност – ако купувачите могат да си я позволят

Акциите на някои компании поевтиняват заради твърде амбициозни цели на M&A пазара

19:30 | 4 декември 2022
Автор: Крис Хюз
Снимка: Wolfgang von Brauchitsch/Bloomberg
Снимка: Wolfgang von Brauchitsch/Bloomberg

Настоящият момент би трябвало да е времето, в което далновидните ръководители могат да предприемат ходове за поглъщане, без да се налага да се борят с насрещна оферта от частна инвестиционна компания, и – да се надяваме – в крайна сметка да платят разумна цена. Въпреки това обаче акционерите на корпоративните купувачи наказват амбициите им за придобиване. Това, което изглежда като отворена възможност за гол, всъщност е капан, пише Крис Хюз за Bloomberg.

Например - Brenntag SE. Цените на акциите на германския дистрибутор на химикали се понижиха с повече от 10%, след като Bloomberg News разкри, че компанията обмисля закупуването на американската Univar Solutions Inc. Сделката би подобрила позицията на Brenntag в САЩ в момент, когато европейските клиенти се борят с крехка икономика и несигурна енергийна среда. Спестяванията, оценени от анализаторите на Barclays на 400 милиона евро годишно, изглежда оправдават плащането на типичната премия за придобиване върху пазарната оценка на Univar от 5,1 милиарда долара.

Подобни цели са теоретично лесни покупки от корпоративните купувачи днес, тъй като финансирането за изкупуване с ливъридж е уредено. На практика обаче нещата не стоят така.

Акционерите бяха също толкова нервни относно други скорошни сделки в САЩ – пазарът реагира бурно към офертите на Regal Rexnord за Altra Industrial Motion Corp., Ritchie Bros; на Auctioneers за търговеца на дребно на автомобили IAA и Chart Industries. Основното притеснение изглежда е добавянето на ливъридж и разсейването на управлението във време на остра икономическа несигурност.

Regal посочи, че нейният нетен дълг може да достигне четири пъти комбинираната печалба преди данъците, обезценяванията и амортизацията по сделката – повече от два пъти спрямо текущото ниво. Дългът на Ritchie ще се увеличи до около три пъти от притежанието на незначителен ливъридж днес. Показателят ще се повиши до над четири пъти за Ebitda. И трите компании подчертаха ангажиментите си за намаляване на задлъжнялостта.

Прилична оферта за Univar би била сравнително голяма сделка за Brenntag, която има пазарна капитализация от 9,2 милиарда евро и ще трябва да използва всеки наличен финансов лост.

Акциите на

Акциите на някои корпоративни купувачи поевтиняват заради твърде амбициозни цели на M&A пазара. Графика: Bloomberg 

Контрастни са сделките, които тласкат цените на акциите нагоре. Германската компания за комунални услуги RWE получи топъл прием на пазара за закупуването на подразделението за възобновяеми енергийни източници на листнатата в Ню Йорк Consolidated Edison за седем милиарда долара. Оттогава насам акциите ѝ съвсем слабо изоставят от представянето на европейския сектор за комунални услуги. Но тази сделка е удобно под половината от пазарната оценка на RWE – целевият сектор е на мода и RWE получи финансиране от Катар в подкрепа.

По същия начин споразумението на Aegon NV да слее вътрешните си операции с ASR Nederland NV мина добре. Това е сделка с нисък риск на вътрешния пазар на холандския застраховател, при която Aegon ще получи пари, плюс миноритарен дял в общия бизнес.

Избирателната подкрепа на инвеститорите за сключване на сделки представлява особено предизвикателство за европейските компании, които искат да направят придобивания в САЩ, виждайки ги като икономическо убежище.

Грешат ли инвеститорите, като са толкова предпазливи? Вероятно не. Поемането на ливъридж точно сега - независимо дали за придобивания, или обратно изкупуване на акции - наистина изисква специална обосновка. Напълно разумно е да се очаква главните изпълнителни директори да покажат, че имат уменията да интегрират грандиозно придобиване във време, когато управлението на съществуващия бизнес вероятно ще стане все по-голямо предизвикателство. И отговорността е върху шефовете да покажат, че сливанията и придобиванията не са за компенсиране на слабостите в съществуващите им операции.

Отделите за корпоративни сливания и придобивания със сигурност трябва да търсят възможности. Но никой главен изпълнителен директор няма свободата да извършва поглъщания, които добавят финансов риск, независимо от индустриалната и стратегическата логика. Успешното сключване на сделки днес трябва да е много повече от използване на слабостта на частния капитал.