Инвеститори се обръщат срещу долара след впечатляващата 2022 г.

Очакванията са американската валута да отслабва през следващата година

21:10 | 29 ноември 2022
Автор: Рут Карсън
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Силата на долара изглеждаше непоколебима по-рано тази година, когато инвеститорите залагаха, че инфлацията ще продължава да се ускорява, а лихвените проценти в САЩ – да растат. Сега те масово се обръщат срещу него, пише Bloomberg.

Бивши бичи настроени инвеститори, включително JPMorgan Asset Management и Morgan Stanley, твърдят, че ерата на силния долар приключва, тъй като охлаждането на цените стимулира пазарите да намалят залозите си за продължаващо затягане от Фед. Това може да означава възможности за закупуване на валутите на Европа, Япония и развиващите се пазари.

„Пазарите вече имат по-добра представа за траекторията на Фед“, коментира Кери Крейг, стратег на JPMorgan Asset в Мелбърн, който контролира 2,5 трилиона долара. „Доларът вече не е директната, еднопосочна покупка, която видяхме тази година. Има място за възстановяване на валути като еврото и йената“, добавя той.

Мерките на

Мерките на Фед повишиха цената на долара през тази година. Графика: Bloomberg 

Дебатът за посоката на цената на долара се засилва на фона на очакванията за по-бавен темп на повишаване на лихвите в САЩ.

Дългосрочното отслабване на долара обаче ще има по-широко въздействие – не само върху валутните пазари. То ще облекчи напрежението върху европейските икономики, причинено от внасяната инфлация, ще намали цените на хранителните стоки за най-бедните страни и ще ограничи тежестта при изплащането на дълга в долари на правителствата.

Доларовият индекс на Bloomberg, който проследява щатската валута спрямо кошница с десет валути, се понижава с над 6% спрямо най-високото си ниво от септември, а спадът му от вторник е в размер на 0,5%. В същото време доларът отслабва спрямо всички валути на страните от Г-10 през последния месец, като цената му се понижава с около 7% спрямо йената и новозеландския долар.

„Инфлацията в САЩ показва признаци на забавяне и централната банка е наясно с ефекта, който забавеното увеличение на лихвените проценти би имало върху растежа на цените“, посочва Джеймс Ати, abrdn. В същото време „смятаме, че различията са достигнали своя предел“, добавя той, имайки предвид разликата между паричната политика в САЩ и Япония.

Фондът, базиран в Обединеното кралство, очаква доларът да отслабва спрямо йената и паунда.

Нарастващ брой

Нарастващ брой инвеститори очакват доларът да поевтинее през 2023 г. Графика: Bloomberg 

Управителите на активи увеличават залозите си за по-слаба американска валута с най-много от юли 2021 г. насам през седмицата до 18 ноември, показват данни на Комисията за търговия със стокови фючърси.

Протоколите от последното заседание на Фед подкрепят мнението им. Повечето централни банкери са съгласни, че скоро ще бъде удачно темпът на повишаване на лихвите да се забави. Очакванията за върха на лихвените нива в САЩ се понижават до под 5%.

Доходността по съкровищните облигации също показва признаци, че е достигнала върха си, като тази по 10-годишните държавни ценни книжа се понижава с около 70 базисни пункта спрямо най-високото ниво, което достигна през октомври.

Все още бичи

Все още има фактори, които могат да доведат до епизоди на поскъпване на американската валута. Фед остава фокусиран върху овладяването на инфлацията, а това означава, че може да се наложи лихвите да останат високи известно време, което би подкрепило доларовите активи, според Агнес Белайш, стратег на Barings в Лондон.

„Работата на Фед не е приключила“, отбелязва Белайш, чиято фирма контролира активи за 338 милиарда долара. „Дългата позиция в долари продължава да има смисъл“, добавя експертът.

Доларът „ще се разгроми“

За нарастващ брой инвеститори обаче съкращаването на дългите позиции в долари е ключов ход през 2023 г.

Това е добър момент за закупуване на валути, които са били „подложени на изключителен натиск“, включително йената и южнокорейския вон, смята Сонал Десай, Franklin Templeton. 

Анализаторите на Morgan Stanley, водени от Андрю Шийтс, прогнозират, че цената на долара ще достигне своя връх през това тримесечие и след това ще спадне през 2023 г., подкрепяйки активите на развиващите се пазари. Стратегът на HSBC Holdings Plc Пол Макел очаква американската валута „да се разгроми“ през следващата година.