Седем експертни прогнози за бъдещето на петрола след голямото намаление на ОПЕК+

Ето какво казват Goldman Sachs, Morgan Stanley, и UBS, ING, Citigroup, RBC и SPI за петрола след голямото намаление на ОПЕК+

20:30 | 6 октомври 2022
Автор: Шарън Чо ,Елизабет Лоу
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В сряда във Виена алиансът ОПЕК+ се споразумя за най-голямото си съкращение на производството от началото на пандемията - ход, който предизвика бърз упрек от страна на САЩ и накара Goldman Sachs Group Inc. да увеличи прогнозата си за цената на световния бенчмарк суров петрол тип Brent през това тримесечие.

Ето какво казват водещите анализатори за петролния пазар, след като групата се ангажира да намали дневния добив с 2 млн. барела от ноември:

Morgan Stanley
"Брентът ще намери пътя си към 100 долара за барел по-бързо, отколкото предполагахме преди" след стъпката на ОПЕК+, заявиха в бележка анализатори на Morgan Stanley, сред които Мартин Ратс. Намалението рискува да затегне значително пазарите, въпреки че много зависи от това как ще се справи руският добив на петрол, след като влезе в сила ембаргото на Европейския съюз, казаха те. Банката увеличи прогнозата си за петрола сорт Brent с 5 долара до 100 долара за първите три месеца на 2023 г., като същевременно запази прогнозата си за следващите три тримесечия непроменена.

Goldman Sachs
"Цялото развитие, което видяхме от страна на предлагането към този момент, до голяма степен подготвя почвата за това, което смятаме, че ще бъде по-високи цени до края на тази година", заяви Деймиън Курвалин, ръководител на отдела за енергийни изследвания, пред телевизия Bloomberg. Банката повиши прогнозата си за четвъртото тримесечие за сорта Brent с 10 долара до 110 долара за барел.

UBS Group AG
Очаква се петролният пазар да се затегне още повече и Brent да напредне над 100 долара през следващите тримесечия, заявиха анализатори, сред които Джовани Стауново, в своя бележка. Съкращаването на ОПЕК+ ще се комбинира с европейската забрана за внос на руски суров петрол, вероятния край на освобождаването на стратегически петролни резерви от ОИСР и по-високото търсене поради преминаването от газ към петрол през тази зима, за да се свие пазарът.

ING Groep NV
Този ход е достатъчен, за да промени драстично баланса за следващата година, като доведе до дефицит на пазара за цялата 2023 г., заяви в интервю Уорън Патерсън, базираният в Сингапур ръководител на стратегията за суровините в ING Groep NV. Според него прогнозата на банката за цената на сорта Brent от 97 долара за барел за следващата година има ясно изразена положителна тенденция. Въпреки това се смята, че е възможно по-нататъшно освобождаване на стратегически резерви в САЩ, макар че най-вероятно ефектът от това ще бъде ограничен.

Citigroup Inc.
Въпреки че намалението е голямо на хартия, ефективното намаление ще бъде много по-малко, тъй като групата вече не успява да постигне квотите си, заявиха в бележка анализатори, сред които Франческо Марточа и Ед Морс. Те добавиха, че този ход може да се отрази негативно на ОПЕК+, ако засегне допълнително икономическата активност и търсенето на петрол.

RBC Capital Markets
Действителното намаление вероятно ще бъде около 1 млн. барела дневно, като Саудитска Арабия ще отговаря за повече от половината, заявиха анализатори, сред които Хелима Крофт. Макар Белият дом да сигнализира, че може да има допълнителни количества от стратегическия петролен резерв, малко вероятно е да последва друго голямо освобождаване в близко бъдеще, казаха те.

SPI Asset Management
"Петролният комплекс е зает да оценява сложността на действителното намаление, като същевременно отчита несъответствията между производството и квотите", заяви управляващият партньор Стивън Инес в бележка. Суровият петрол сорт Brent може да се върне над 100 долара през следващите няколко тримесечия, каза той.