Отслабването на паунда прави компаниите от FTSE 100 привлекателна мишена

Големите движения на пазара на сливания и придобивания вероятно няма да са прибързани

18:08 | 2 октомври 2022
Автор: Крис Хюз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Някои от най-големите британски компании понасят удар от колапса на паунда спрямо долара, въпреки че по-голямата част от дейността им е изнесена извън страната. Те се превъръщат във все по-привлекателни цели за поглъщане за ръководителите на богатите на долари американски компании, пише Крис Хюз за Bloomberg.

Налице е отлив от активите, свързани с британската икономика, след шокиращия „мини“ бюджет от миналия петък.

Британските държавни облигации преживяха резки разпродажби, а паундът достигна 37-годишно дъно спрямо долара, тъй като инвеститорите бяха притеснени, че намаляването на данъците от финансовия министър Куаси Куартенг и енергийните субсидии ще поставят Великобритания на „нестабилна“ фискална траектория, припомня Investor.bg.

Доходността по дългосрочните облигации нарасна в едно от най-големите седмични покачвания в историята, а един от инвеститорите нарече плана на Куартенг „радикален икономически хазарт“.

Понижаването на данъците, което ще намали държавните приходи, се случва в момент, когато Обединеното кралство се очаква да вложи 150 млрд. паунда в субсидирането на енергийни разходи на потребителите и бизнеса. Куартенг заяви, че енергийната спасителна програма ще струва 60 млрд. паунда в първите си шест месеца.

Голяма част от тези суми ще трябва да бъдат финансирани чрез продажба на облигации. Британската служба за управление на дълга повиши планираните си продажби на облигации за фискалната 2022-2023 г. с 62,4 млрд. паунда до 193,9 млрд. паунда.

Добре известно е обаче, че основният борсов индекс във Великобритания всъщност не е британски, пише Bloomberg. 25 от най-големите компании в индекса FTSE 100 представляват около три четвърти от него, а тази група е почти изцяло мултинационална. Следователно 75-процентен дял от приходите на компаниите в FTSE 100 идват от чужбина, става ясно от проучване на Morgan Stanley.

Когато паундът отслабва спрямо долара, индексът често се повишава, тъй като инвеститорите в акции оценяват по-високата стойност на местната валута в паричните потоци на тези компании, генерирани в долари, евро и др. Пример за това е движението на паунда и на показателя след референдума за Brexit. Първоначално валутата и акциите се сринаха, но след шока FTSE 100 отбеляза ръстове.

FTSE 100

FTSE 100 се повиши на фона на отслабващия паунд след референдума за Brexit. Графика: Bloomberg 

Паундът вече отслабна със 17% спрямо долара през тази година, преди цената му да се понижи допълнително след провала от миналата седмица. Очаквано – това подкрепи FTSE 100, както и подценените акции за сметка на книжата с потенциал за растеж.

Устойчивостта на индекса обаче е измамна.

Няколко компании с огромни капитализации, които генерират печалбите си в долари, се представиха наистина добре. Отвъд това обаче картината изглежда напълно различна. Акциите на над 80 от дружествата в FTSE 100 поевтиняват през тази година. Средният индивидуален спад в индекса е близо 20%. Нещо повече – анализаторите на Credit Suisse смятат, че като цяло индексът е евтин, когато се коригира с неговия секторен микс.

Като цяло има повече потенциални цели, отколкото изглежда на пръв поглед.

Възвръщаемостта от

Възвръщаемостта от FTSE в долари не е силна през тази година. Графика: Bloomberg 

Също така е спорно дали последното отслабване на валутата дава голям тласък, подобен на този след Brexit. FTSE 100 се представяше малко по-слабо от S&P 500 преди обявяването на бюджета.

Това може да е временен технически проблем, като цените вероятно са изкривени от разпродажбите. Но така или иначе, струва си да се запитаме дали листнатите в Лондон акции с малка или никаква експозиция към Обединеното кралство са уловени в общото отдръпване на инвеститорите от страната. Това би ги направило по-привлекателни за придобиващите корпорации с по-дългосрочен поглед.

Не е трудно да се намерят примери за британски компании, които генерират голям дял от приходите си в чужбина, чиито акции се представят по-слабо в сравнение със сходни дружества, листнати на борсите извън страната. Разбира се, във всеки случай слабото представяне може да се обясни със специфични за фирмата причини.

DS Smith Plc е по-засегната от увеличените цени на енергията в Европа, отколкото американските производители на хартия и опаковки, например. Rentokil Initial се превърна в основна цел за къси позиции, тъй като емитира акции, за да извърши придобиване в САЩ.

Някои акции по-рано се търгуваха при високи съотношения на цена/печалба, така че те бяха ударени от търсенето на утвърдени книжа от инвеститорите или опасенията им от задаващата се рецесия. Примери за това са производителят на сензори Halma Plc, инженерната Spirax-Sarco Engineering, фирмата за химикали Croda International Plc и доставчика на строително оборудване Ashtead Group Plc.

Някои британски

Някои британски акции, с малко изложение към местната икономика, изостават от глобалните си конкуренти. Графика: Bloomberg 

Със сигурност амбициозните изпълнителни директори едва ли ще действат прибързано. Вероятно е да смятат, че целите им ще са още по-евтини през следващата година.

Ако има сходство сред акциите, които изглеждат изложени на подобна вероятност, това е, че те са бивши лидери на индекса FTSE 250 и по някаква причина са в застой, след като са преминали към FTSE 100. Разбира се, обичайната съдба на подобни компании ще бъде увещаване от пенсионните фондове в Обединеното кралство да харчат пари за дивиденти вместо за инвестиции, въпреки че това вреди на техните дългосрочни перспективи. Но да бъдеш погълнат от опортюнистичен купувач, разполагащ с долари, не изглежда като много по-добра алтернатива.