Мистерия витае около схемата за финансиране на енергийните пазари във Великобритания

Планът за подпомагане на търговците на енергия е на стойност 40 млрд. паунда и стартира само след три седмици

11:00 | 29 септември 2022
Автор: Хавиер Блас
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Обявеният в първите дни на управлението на Лиз Тръс план за подпомагане на търговците на енергия на стойност 40 млрд. паунда остава черна кутия. Кой ще се възползва от него, на каква цена и при какви условия - това е загадка, която Министерството на финансите и Английската централна банка все още не са обяснили - а до официалното стартиране на фонда остават три седмици. 

Схемата за финансиране на енергийните пазари не се радва на голямо внимание, защото е засенчена от енергийните помощи за домакинствата и предприятията, които могат да струват до 160 млрд. паунда през следващите две години. Освен това тя е много по-техническа от лесно разбираемото замразяване на сметките за енергия за семействата, което допълнително отклонява вниманието.

Но тя заслужава внимателно разглеждане. Правилно разработена, тя е подходяща политика и в крайна сметка може да струва малка част от 40-те милиарда паунда. Но ако бъде лошо приложена, тя може да се окаже насочване на милиарди от парите на данъкоплатците към спекулантите.  

UK Energy
Шок при електроенергията. Цените на базовата електроенергия в Обединеното кралство "месец напред" се повишиха тази година до исторически максимум, като често се колебаят бясно само в рамките на няколко часа.

За да се разбере схемата, разработена от държавния ковчежник Кваси Куаренг, трябва да се навлезе в дебрите на енергийния пазар. Там енергийните компании хеджират или фиксират цената на електроенергията, която продават. Чрез предварителна продажба те могат да заемат позиция, която носи загуби при повишаване на цените. Когато това се случи, борсите като Междуконтиненталната борса и Европейската енергийна борса изискват плащания - или маржин кол - за покриване на потенциалните загуби. В крайна сметка, когато форуърдните договори падежират, предприятията за комунални услуги са добре: загубите на финансовите пазари се компенсират от равни печалби от действителните им продажби. Но докато чакат договорите да падежират - до няколко месеца или дори до две години - те се нуждаят от парични средства, за да посрещнат исканията за допълнително обезпечение. Много пари в брой.

При положение че цените на газа и електроенергията в Европа се колебаят неконтролируемо, понякога с 25 % за един ден, исканията за допълнително обезпечение могат да бъдат жестоки. Например, когато Wien Energie, общинско дружество за комунални услуги във Виена, поиска от австрийското правителство спасителен заем, то разкри, че е било изправено пред искане за допълнително обезпечение в размер на 1,75 млрд. евро за един ден.

В крайна сметка размерът на исканията за допълнително обезпечение може да се окаже непосилен за дружеството. Новата схема е "резервен източник на допълнителна ликвидност за енергийни дружества в иначе добро финансово състояние, за да посрещнат извънредни вариационни искания за маржин", заявиха от Министерството на финансите на Обединеното кралство.

Кои са тези енергийни компании? Това е основният въпрос, на който Министерството на финансите на Обединеното кралство не е отговорило. Когато схемата беше обявена в началото на септември, то заяви, че ще помага на компании, които "имат присъствие в Обединеното кралство" и "играят значителна роля на пазарите на електроенергия и газ във Великобритания". В петък то промени целта си, като заяви, че ще помага на "тези, които имат съществен принос за ликвидността на енергийните пазари в Обединеното кралство". Запитано по този въпрос, Министерството на финансите заяви, че все още работи по "критериите за допустимост".

Ключовата дума в новото изявление е "ликвидност". Защото най-големите доставчици на ликвидност на британските и континенталните европейски енергийни пазари не са комуналните услуги, които продават електроенергия на домакинствата и предприятията, а големите банки, търговците на суровини и хедж фондовете.

Досега повечето европейски правителства се фокусираха върху осигуряването на ликвидност за маржин исканията на комуналните предприятия. Британската схема обаче би могла да отвори публичния портфейл за много други, включително банки в Лондонското сити като Goldman Sachs Group Inc. и Morgan Stanley, спекуланти от хедж фондове в Мейфеър и търговци на суровини като Vitol Group и Glencore Plc.  

Лондон трябва да следва тесния фокус на европейците: да ограничи помощта до фирми, които произвеждат - или потребяват - електроенергия и природен газ. Подкрепата следва да бъде обвързана с физическите потоци на енергия и действителните дълготрайни активи, като например газови централи, вятърни паркове или атомни електроцентрали, разположени в Обединеното кралство, а не просто с осигуряване на ликвидност. Тя следва да се съсредоточи и върху дружествата, които плащат по-голямата част от данъците си в Обединеното кралство, като остави на другите да подпомагат предприятия, регистрирани в юрисдикции с ниски данъци или в данъчни убежища.

И, разбира се, трябва да се поставят условия: заемите трябва да са скъпи, а компаниите трябва да разкриват търговските си книги, не само за хеджирането, но и за спекулативните си дейности; може би дори да се ограничат бонусите.  Подробностите, обобщени, за да се избегне разкриването на поверителни данни, трябва да станат публични. 

Сривът на много от британските търговци на енергия миналата година показа, че правителството е допуснало регулаторна среда, в която "аз печеля, ти губиш" е често срещано явление. Много от тези фалирали компании приличат повече на търговски обекти, отколкото на комунални услуги.

Министерството на финансите на Обединеното кралство обеща, че ще свика консултативен комитет като част от "стабилен процес на оценка". Това е добре дошло. Но бързината е от решаващо значение - схемата започва да действа само след три седмици. И всичко - от критериите, през условията, до състава на консултативната комисия - все още не е решено.

В обобщение, засега разполагаме само с кратко изявление от страна на управляващите, състоящо се от 135 думи, за да си обясним политика на стойност 40 милиарда паунда. Това просто не е достатъчно.