Историческата авантюра на Лиз Тръс с икономиката на Великобритания вече се проваля

Ще прегрее ли икономиката малко преди след това да изпадне в рецесия, както се случи в Обединеното кралство в началото на 70-те

18:00 | 24 септември 2022
Автор: Филип Олдрик
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Планът за растеж на Лиз Тръс, който съчетава най-големите данъчни облекчения от половин век насам с тачъристкото дерегулиране, е откровена авантюра с бъдещето на Великобритания и още преди министърът на финансите да приключи с представянето си в петък, залогът започна да буксува.  

Пазарната присъда за светкавичната политика на стойност 220 млрд. паунда, представена от Куаси Куартенг, беше бърза и унищожителна. Стерлингът се срина под 1,11 долара за първи път от 1985 г. насам, като от началото на годината спадът му достигна 19%. Петгодишните златни облигации отбелязаха най-големия си дневен спад досега. 

"Пазарите ще направят това, което си пожелаят", заяви 47-годишният Куаси Куартенг, когато бе изправен пред Камарата на общините във връзка с предизвикания от него хаос. 

Още преди изявлението на министъра бивши политици от Английската централна банка предупреждаваха, че решимостта на Тръс да намали данъците независимо от обстоятелствата рискува да тласне Обединеното кралство към криза на британската лира. 

Liz Truss’s
Намаляването на данъците удари пазарите в Обединеното кралство

Все още имаше усещане за шок от това колко далеч стигна нейният ковчежник, като премахна най-високата ставка на данъка върху доходите в подкрепа на хората с най-високи доходи, както и изпълни предварително обявените съкращения на корпоративните данъци, националните осигурителни вноски и налозите върху покупките на жилища. 

Крайната сума дори не включва пълните разходи за ограничаване на сметките за енергия на домакинствата през следващите две години. Това може да увеличи задълженията на данъкоплатците с още 100 млрд. паунда. 

Намаляването на данъците ще струва на хазната около 161 млрд. паунда през следващите пет години. Допълнителната енергийна гаранция ще добави около 60 млрд. паунда към тази сума през следващите шест месеца - това е единствената цифра, предоставена от Министерството на финансите.

Liz Truss’s
Исторически подарък. Данъчните съкращения на Тръс са най-големите, от времето на министър-председателя Едуард Хийт през 70-те

Тези главозамайващи цифри накараха анализаторите да посегнат към учебниците по история, за да сравнят пакета с известни политически грешки от миналото. Паундът поевтиня, дори когато търговците очакваха по-рязко повишаване на лихвените проценти, за да компенсират нарастването на инфлационния натиск. Реакцията е от типа движения, които обикновено се наблюдават само при валутите на развиващите се пазари.

"Доверието на инвеститорите бързо се подкопава", заяви Джордж Саравелос, глобален ръководител на отдела за валутни изследвания в Deutsche Bank. Той призова за спешно повишаване на лихвените проценти от страна на Английската централна банка.

Реакцията оставя Тръс и Куартенг в ужасно затруднение. Трус, също на 47 години, встъпи в длъжност преди по-малко от три седмици. Усилията ѝ да наложи авторитета си в правителството бяха прекъснати от смъртта на кралица Елизабет II, която спря политиката за 10 дни. Тръс има отчаяна нужда да покаже, че може да преведе Обединеното кралство през световната енергийна криза. 

Тя защити плана си в коментар за предаването "Състоянието на съюза" на CNN, като заяви, че "е абсолютно необходимо да стимулираме растежа в този много, много труден момент за световната икономика".

В същото време правителствените мерки за ограничаване на цените на енергията за потребителите също са "много важни", каза тя в откъси от интервюто, което ще бъде излъчено в неделя.

Тя беше избрана за лидер на партията на торите през лятото благодарение на популярността си сред членовете. Но две трети от депутатите гласуваха срещу нея и още преди да е встъпила в длъжност, се заговори за потенциален вот на недоверие.  

Опасенията на инвеститорите са, че данъчните облекчения на Тръс ще донесат на икономиката само бърз прилив на енергия, което ще доведе до раздуване на дълга и увеличаване на инфлацията, преди да се стигне до срив, който няма да доведе до трайно подобрение на растежа в дългосрочен план. 

Дори почитателите на правителството бяха хладни в подкрепата си. Криспин Одей, поддръжник на торите и основател на хедж фонда Odey Asset Management, в който Куартенг някога е работил като анализатор, заяви: "Опитват се да направят правилните неща, но съществува риск, че с натискането на бутона на инфлацията ще навлезем в бум тип Барбър".

Liz Truss’s
Министър-председателят и финансовият министър на Обединеното кралство правят посещение в завод в Нортфлийт, Великобритания, което съвпадна с представянето на правителствения план за растеж.

Това е препратка към злополучния бюджет от 1972 г., изготвен от Антъни Барбър. Барбър, подобно на Куартенг, предлага огромен пакет от нефинансирани данъчни намаления, които в неговия случай водят до прегряване на икономиката и рязко покачване на инфлацията, преди да изпадне в рецесия. Шефът на Барбър, Едуард Хийт, е победен от лейбъристката опозиция две години по-късно, а през 1976 г. Обединеното кралство трябва да потърси помощ от Международния валутен фонд.

"Политиките, обявени в минибюджета на финансовия министър Куаси Куартенг, ще осигурят на икономиката прилив на кръв през следващата година, но силно се съмняваме, че ще доведат до превключване на скоростта на растежа, на което разчита правителството. Това означава, че ще се повиши инфлацията в момент, когато Английската централна банка се опитва да охлади ценовия натиск, и тъй като пакетът от мерки не е финансиран, ще постави дълга на неустойчив път," коментира Дан Хансън, Bloomberg Economics.

По подобен начин Тръс може да разполага с по-малко от две години, преди също да трябва да свика избори.

Тръс е категорична, че за нея е важно да увеличи икономическия обем, а не да се тревожи за начина, по който той е разпределен. 

Тази смелост е най-ясно изразена в главната авантюра, която е в основата на минибюджета. Успехът зависи от едно единствено число: Целта на Куартенг е растеж от 2,5 %, което е с почти цял процентен пункт над официалната прогноза за следващите три години и е ниво, наблюдавано за последен път преди финансовата криза от 2008 г.

Liz Truss’s
Забавяне на темпото. Загубата на инерция след финансовата криза се очаква да се задълбочи.

Ако правителството успее да повиши растежа на БВП с един процентен пункт, намаленията на данъците ще се изплатят до края на петте години, според публикуваните в петък документи на Министерството на финансите. В този момент правителството ще е стабилизирало държавния дълг, ще е решило проблема с производителността в Обединеното кралство и ще е предоставило на страната конкурентното предимство на по-ниските данъци.

Мартин Уейл, бивш служител на Банката на Англия, който понастоящем работи в Кралския колеж в Лондон, определи целта за растеж като "невероятен". Правителството не може да бъде сигурно, че ще постигне растеж от 2,5 %, но може да бъде сигурно, че намаляването на данъците поставя публичните финанси в опасно положение - каза той.

Според прогнозите на Resolution Foundation през следващите пет години делът на правителствените заеми в БВП ще се увеличи, като към съществуващия дълг от 2,3 трилиона паунда ще бъдат добавени общо 411 милиарда паунда.

В същото време ползите от намаляването на данъците са насочени към хората с най-високи доходи - които традиционно са по-склонни да гласуват за консерваторите. 

"След 12 години управление се налага торите бързо да постигнат резултати, ако искат да се задържат на власт", казва Райън Шортхаус, изпълнителен директор на мозъчния тръст Bright Blue. "Премиерът и неговият кабинет вървят към фалит."