Инвеститорите увеличават залозите срещу еврото заради наближаващата енергийна криза

Мечите нагласи спрямо единната валута са на най-високото ниво след началото на пандемията

17:31 | 29 август 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Залозите на инвеститорите, че еврото ще поевтинее достигнаха най-високото си ниво от началото на коронавирусната пандемия преди две години на фона на увеличаващия се риск, че рекордните цени на енергията ще тласнат региона към рецесия, съобщава Financial Times.

Нарастващите залози срещу еврото отразяват възхода на долара, който беше подкрепен от сигналите на гуверньора на Федералния резерв Джером Пауъл от петък. От тях стана ясно, че централната банка ще продължи да увеличава лихвените проценти в борбата с инфлацията, дори това да предизвика забавяне.

Освен заплахата от рецесия, Европа се бори и с рязко покачващите се цени. На годишната среща на централните банкери в Джаксън Хол този уикенд Изабел Шнабел, член на изпълнителния съвет на Европейската централна банка, и Франсоа Вилерой дьо Гало, гуверньор на централната банка на Франция, предупредиха, че паричната политика ще трябва да остане строга за продължителен период.

Спекулантите увеличават нетните къси позиции спрямо еврото – начин да се заложи, че цената на валутата ще се понижи – до 44,1 хиляди фючърсни договора през седмицата до 23 август, спрямо 42,8 хиляди договора в предходната седмица, става ясно от данни на Комисията за търговия със стокови фючърси.

Това отбелязва най-големите мечи позиции спрямо еврото от началото на пандемията през първата седмица на март 2020 г., когато инвеститорите държаха нетни къси позиции от 86,7 хиляди фючърсни договора, докато икономиката на еврозоната регистрира рекорден спад след края на Втората световна война.

Еврото вече поевтиня с 15%, като цената му се понижи под тази на долара по-рано тази година. Цената на единната валута удари 20-годишно дъно миналата седмица спрямо долара, тъй като цените на природния газ и на електроенергията достигнаха исторически високи нива в Европа заради опасенията от преустановяване на ключови руски доставки.

„Точно сега еврото е просто функция на европейския енергиен шок“, заяви Марк Маккормик, TD Securities. По думите на експерта през следващите няколко седмици водещите фактори зад цената на еврото ще са случващото се със „Северен поток 1“ и цените на природния газ.

Поскъпването на газа накара инвеститорите да преоценят колко дълго инфлацията може да остане висока и колко силно това може да удари икономиката на еврозоната.

Дейвид Адамс, Morgan Stanley, смята, че нарастващите залози спрямо еврото също отразяват ролята на долара като „сигурно пристанище при буря“, както и факта, че САЩ не са толкова изложени на енергийната криза.

Слабото евро подхранва инфлацията, повишавайки цените на вноса, включително на енергията. Икономисти очакват потребителските цени в еврозоната да отчетат рекорден ръст от 9% през годината до август. Последните данни ще бъдат публикувани в сряда. 

Някои централни банкери предлагат да се ускори темпът на повишаване на лихвените проценти, за да се овладее инфлацията. Според тях трябва да се обмисли покачване на лихвите с 0,75 процентни пункта на заседанието на 8 септември. Миналата седмица Шнабел заяви, че ще е необходима по-голяма „жертва“ за овладяване на инфлацията спрямо предишните епизоди на затягане на паричната политика.

Един риск за инвеститорите, които залагат срещу еврото, е, че дългогодишните „потоци на средства“ от Европа към САЩ и други региони могат да се обърнат през следващите шест до 12 месеца, посочва Адамс. Той обяснява, че това е така, защото повишаването на лихвите от ЕЦБ ще направи облигациите в еврозоната по-привлекателни.

Въпреки това, Джейн Фоли, Rabobank, заяви, че „възгледите на инвеститорите за еврото стават все по-сходни с тези за паунда“, защото трейдърите гледат отвъд очакваното повишение на лихвите и се фокусират върху мрачните перспективи за еврозоната и Великобритания.

„Страхът на пазара е, че не става въпрос за една трудна зима – това всъщност може да продължи поне две години“, коментира тя. „(Еврото) не може да получи подкрепа, въпреки че пазарът очаква увеличението на лихвите“, добавя Фоли.