Ситуацията във Великобритания днес е ехо от тежките 70-години на миналия век

Кралството беше разтърсено от сходни проблеми преди почти 50 години

08:30 | 18 август 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Плановете за икономика с високи заплати и висок растеж лежат в руини, докато британският министър-председател, представител на консерваторите, се бори да отговори на кризата с разходите за живот, усложнена от нарастващите вълнения сред работниците.

Годината е 1973, декември месец. Тогава министърът на финансите лично предупреди кабинета на Едуард Хийт, че страната е изправена пред най-тежката икономическа криза след Втората световна война според класифицирани документи, които вече са публично достъпни, пише Reuters.

Тези документи показват, че кризата през 70-те години на миналия век всъщност много прилича на тази, която пред която е изправен настоящият кабинет на премиера Борис Джонсън.

Подобно на ситуацията преди почти 50 години, Великобритания днес е изправена пред двуцифрена инфлация, задвижвана основно от рязко нарастващите разходи за енергия, които осакатяват финансово най-уязвимите домакинства.

Разликата спрямо тогава обаче е, че Джонсън е премиер в оставка, тъй като беше принуден да напусне поста си след поредица от скандали. Това доведе до разделения сред членовете на Консервативната партия.

Кадри на Reuters от декември 1973 г. показват как служители в тъмни магазини главната търговска улица в Лондон държат в ръце газови лампи, за да осветяват пътя на клиентите. Днес Кралството отново готви режим на тока. 

„Има потенциални паралели между Великобритания днес и Великобритания през 1973 г.“, заяви политическият анализатор Питър Келнър, който през 70-те години работи като журналист в Sunday Times.

Въпреки че е малко вероятно Великобритания да се сблъска с толкова продължителни прекъсвания на електрозахранването, всичко, което застрашава настоящия свят на системи за безконтактни плащания и на автоматизирани услуги, ще добави безпокойство относно способността на Великобритания да издържи на повтарящи се социални и икономически сътресения.

Джонсън насочи помощи за милиарди лири на фона на растящите сметки за енергия, но въпреки че цените продължават да се покачват, той заяви, че всякакви бъдещи мерки трябва да бъдат решени от неговия наследник. Изборът му ще стане ясен на 5 септември.

Инфлацията при потребителските цени достигна връх през 1975 г. от 24,5% и до 90-те години показателят не се забави устойчиво до ниски едноцифрени стойности.

Английската централна банка очаква инфлацията да се ускори до над 13% през този октомври, което би било най-високото ниво от 42 години насам. Институцията заяви по-рано през август, че очаква да отнеме около две години, докато инфлацията се забави близо до целта от 2%.

Друга разлика между настоящата ситуация и 70-те години на миналия век е темата за Европа. Докато Хийт възлагаше надежди за икономически ренесанс чрез членството в Европейската икономическа общност, водещата политика на Джонсън беше да напусне нейния наследник – Европейския съюз.

Официалните данни показват, че Brexit все още не е довел до обещания тласък в търговията и инвестициите, а разминаването с правилата на ЕС все още е в ход в много области.

Екстремните предложения

Докладите от декември 1973 г. показват как ескалиращата енергийна криза, причинена от обявяването на петролно ембарго от арабските страни, принуждава правителството на Хийт да обмисли някои екстремни предложения.

Едното от тях е да се ограничи използването на електричество за отопление във всяко домакинство само до една стая. Лидерът на Камарата на общините по това време Джим Приор обаче заяви, че това би било "сурово и на практика неприложимо".

В началото на 1974 г. спирането на въгледобива обаче наложи тридневна работна седмица в цялата икономика.

Хийт - подобно на Джонсън днес - имаше стремежи да превключи британската икономика на по-висока предавка.

През 1972 г. неговото правителство обяви бюджет за удвояване на темпа на икономически растеж, което ускорява допълнително инфлацията. Днешният фаворит в лидерската надпревара, външният министър Лиз Тръс, беше обвинена от конкурентния кандидат Риши Сунак, че е допуснала подобна грешка с обещанието си да намали данъците.

Въпреки че Тръс обеща светло бъдеще и отхвърли икономическите предупреждения като „упадъчни приказки“, АЦБ предупреди този месец за предстояща дълга рецесия.

Сунак призова за намаляване на данъците само след като инфлацията бъде овладяна и обеща да харчи повече, за да изпълни "морална отговорност" да помогне на гражданите, които са най-уязвими.

В крайна сметка Хийт плаща цената за справянето си с икономиката и отношенията с работниците. След като обявява предсрочни избори за февруари 1974 г., Хийт губи с малко от опозиционната Лейбъристка партия. Очаква се Тръс или Сунак да се изправят пред избирателите през 2024 г., като проучванията показват, че консерваторите изостават спрямо лейбъристите.