Криптосветът се готви за дългоочакваното сливане на етериума

Процесът трябва да стане факт през септември

07:30 | 18 август 2022
Обновен: 11:48 | 18 август 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andre Malerba/Bloomberg
Снимка: Andre Malerba/Bloomberg

Изглежда, че мегаобновлението на етериум ще се случи. Най-после.

След години отлагане вече е почти сигурно, че т.нар. "сливане" ще стане факт през септември, пише Reuters. Чрез софтуерното подобрение се цели създаването на нови токени да отнема много по-малко енергия, а трансакциите да са по-бързи.

„Това е вълнуващо време за екосистемата на етериум“, заяви Омар Сиед, съосновател на Shardeum. „Смятам, че ще има драма около сливането, но не мисля, че ще има някакви технически прекъсвания“, добавя той.

Инвеститорите изглежда са съгласни, като цената на етер трупа преднина пред тази на биткойн.

Етер изпрати шест последователни седмици с повишения на цената, след като поевтиня до едногодишно дъно от 880 долара в средата на юни. Към момента цената на токена е около две хиляди долара, въпреки че остава далеч от върховите нива от ноември 2021 г. от близо пет хиляди долара.

Поскъпването на биткойн е по-слабо, за сравнение. Цената на най-голямата криптовалута се повишава с 37% спрямо юнското дъно до 24116 долара.

Междувременно етер печели все по-голям пазарен дял. Сега делът му възлиза на 19,7% от общия пазар на криптовалути за 1,14 трилиона долара, спрямо по-малко от 14,9% преди два месеца, сочат данни на CoinMarketCap. Делът на биткойн се понижава от 44,9% до 40,2%  за същия период.

„Криптовалутите все още са много тясно свързани. Смятам, че ако сливането приключи успешно, това може да повиши и цената на биткойн“, посочва Алекс Милър, главен изпълнителен директор на Hiro.

Ако създателите на етериум успеят, както до голяма степен се очаква, това може да промени правилата на блокчейна, като го направи по-евтин за копаене и лесен за приемане от финтех и други криптоприложения.

Разбира се, малко неща за процеса, който вече беше отлаган няколко пъти, са сигурни. Наскоро разработчиците отмениха плановете си за юни, изнервяйки инвеститорите, които започнаха да се страхуват, че той може никога да не се случи.

Сливането всъщност е изпълнено с рискове и приблизително 122 милиона етера в обращение, на стойност около 232 милиарда долара, могат да бъдат заложени на карта в случай на провал.

Ако сливането не върви добре, то ще „върне целия криптосвят пет или 10 години назад“, отбелязва Милър.

В момента блокчейнът на етериум използва енергоемкия алгоритъм за консенсус за доказателство за работа (PoW) за валидиране. Това значи, че са необходими огромни количества енергия за бързо решаване на сложни изчислителни проблеми при копаенето на нови токени.

Паралелно етериум тества алгоритъма на доказателството за залог  (PoS), който изисква копачите да „залагат“ токените си, за да валидират трансакцията и да създават нови блокове. Той обещава свиване на потреблението на енергия с 99,95%, като се подготвя и за по-бърза обработка на трансакции.

Не всички са доволни от предстоящото сливане на двете системи - особено капаещите етер, чиито скъпи съоръжения ще се окажат остарели и няма да могат да се използват и за копаене на биткойни.

Досега добивът на етер е по-печеливш от добива на биткойн. Копачите на етер направиха 18 милиарда долара през 2021 г. срещу 17 милиарда долара за копачите на биткойни, сочат данни на Arcane Research.

Възможно е някои копачи все пак да се противопоставят на плановете и да продължат процеса по същия начин. Този вариант обаче крие опасности.

Създателите на етериум са предвидили това и експоненциално са увеличили трудността при копаене, за да обезсърчат паралелната верига след сливането.

Някои инвеститори все пак се подготвят за предизвикателства, сочи позиционирането на пазара на деривати.

Фючърсите върху етера се търгуват с премия от 1905 долара на CME, „отразявайки очакванията за паралелна работа след „сливането“, посочва Матю Сигел, VanEck.

Той обаче обяснява, че разликата не е толкова значителна, за да се приеме, че има изключителни предизвикателства.