Саудитски милиардер е вложил 500 млн. долара в руски компании в началото на войната

Инвестициите подчертават деликатните отношения на Саудитска Арабия с Русия по време на конфликта

20:00 | 15 август 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Саудитският милиардер принц Алуалид бин Талал е инвестирал над 500 млн. долара в руски фирми по времето на нахлуването на Москва в Украйна, което е знак за внимателната политическа позиция, която държавата от Персийския залив поддържа с партньора си от ОПЕК+. Инвестиционната фирма на принц Алуалид, Kingdom Holding Co. придоби депозитарни разписки, издадени от Gazprom PSJC, Lukoil PJSC и Rosneft PJSC през февруари, според подадена информация на фондовата борса, а Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, пише Bloomberg.

Не са посочени конкретни дати за инвестициите, а саудитската фирма не отговори на въпроси дали все още ги притежава. Стойността на всички тези депозитарни разписки спадна бързо след началото на войната, когато търговията в Москва беше спряна, а на Русия бяха наложени санкции от западните държави. 


Принц Алуалид бин Талал от Саудитска Арабия. Снимка: Bloomberg LP

Алуалид, чийто дядо е основател на съвременна Саудитска Арабия, е един от най-богатите хора в страната и най-значимите международни инвеститори. Напоследък той е засенчен от суверенния фонд на кралството, оглавяван от братовчед му, престолонаследникът Мохамед бин Салман, който през май придоби 16,9% дял в Kingdom Holding Co.

Инвестициите подчертават деликатните отношения на Саудитска Арабия с Русия по време на конфликта, тъй като много от нейните съседи от Персийския залив се отдръпнаха.

Президентът Владимир Путин и фактическият владетел на кралството престолонаследникът Мохамед бин Салман разговаряха няколко пъти от началото на войната. Двете държави работят заедно в рамките на групата на производителите на петрол ОПЕК+ за управление на доставките на суров петрол, като до голяма степен се противопоставят на призивите на западните лидери, включително на президента на САЩ Джо Байдън, да помогнат за справяне с опасенията за глобалната инфлация чрез увеличаване на добива на петрол.

Кралски страсти
През 2017 г. принц Алуалид беше задържан в хотел Ritz-Carlton в саудитската столица заедно с други принцове и държавни служители като част от т.нар. от държавата антикорупционно разследване. Официални обвинения така и не бяха представени и той беше освободен след 83 дни, след като постигна неразкрито "потвърдено споразумение" с правителството.

През февруари Kingdom Holding инвестира 1,37 млрд. риала (365 млн. долара) в американски депозитарни разписки на "Газпром", което е най-големият дял от оповестяваните досега през тази година. През същия месец той инвестира 196 млн. риала в депозитарни разписки на "Роснефт", а между февруари и март - 410 млн. риала в американски депозитарни разписки на "Лукойл".

Покупките са част от инвестиционната програма на Kingdom Holding, която е насочена към алтернативно финансиране, енергетика, развлечения, изкуствен интелект, застраховане, управление на активи, суровини и фондове.

Други инвестиции
Саудитската фирма е инвестирала 3,4 млрд. долара в капиталови инструменти и депозитарни разписки в световен мащаб от 2020 г. насам, въз основа на подадената информация, което е рядко срещано оповестяване от страна на компанията. Най-големият дял е инвестиция на стойност 2,5 млрд. риала в испанската Telefonica SA между април и август 2020 г. 

Тя оповести и дялове в Uber Technologies Inc, TotalEnergies SE, Alibaba Group Holding Ltd. и BHP Group Ltd., придобити предимно през 2020 и 2021 г. Последната разкрита от нея сделка е дял в Hercules Capital Inc. на стойност 178 млн. риала, осъществен през юни. От началото на юли акциите на фирмата за рисков капитал са се повишили със 17%.

67-годишният принц Алуалид се превърна в един от най-известните саудитски инвеститори, след като придоби дялове в компании като Citigroup Inc. и Apple Inc. Той подкрепя усилията на принц Мохамед за модернизация, включително даването на право на жените да шофират.

Неотдавна той обяви продажбата на дял от своята музикална марка Rotana Music на Warner Music Group Corp. и набра 2,2 млрд. долара, като продаде част от дела си в хотелската верига Four Seasons на Cascade Investment LLC на Бил Гейтс.

Алуалид е известен с дългосрочните си инвестиции и е почитател на известния инвеститор Уорън Бъфет. Веднъж той се нарече арабския еквивалент на Оракула от Омаха.