Строителните фирми в Китай загубиха десетки млрд. долара от стойността на акциите си

Песимизмът се засили, след като Пекин даде знак, че собствениците на жилища, а не строителите, са приоритет в усилията за стабилизиране на сриващия се жилищен пазар в Китай

17:00 | 14 август 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Тази година китайските предприемачи претърпяха срив на акциите и доларовите облигации в размер на поне 90 млрд. долара, като спукването на жилищния балон и засилващата се дългова криза заплашват да причинят още повече страдание.

От началото на 2022 г. строителните предприемачи са загубили около 55 млрд. долара от стойността на акциите си, сочи борсовият показател на Bloomberg Intelligence. Доларовите облигации на сектора са поевтинели с над 35 млрд. долара, показват изчисления, базирани на облигационен индекс на Bloomberg, чиито съставни части могат да се променят с течение на времето. Загубите доведоха до понижаване на акциите на предприемачите до нива, невиждани от десетилетие, а доларовите облигации с нездравословен характер - до рекордно ниски нива. 

Песимизмът се засили, след като Пекин даде знак, че собствениците на жилища, а не строителите, са приоритет в усилията за стабилизиране на сриващия се жилищен пазар в Китай. В един от последните признаци на напрежението повече от дузина строителни предприемачи в централната провинция Анхуей поискаха помощ от местното правителство, за да възстановят продажбите на имоти в условията на протести от страна на недоволни купувачи на жилища. В по-дългосрочен план застаряващото население и промяната в политиката, която се стреми да преосмисли недвижимите имоти като форма на публични блага, означава, че ерата на бума в сектора може би вече е отминала.

"Целта на спасителните мерки е да се спаси пазарът на имоти и доверието на домакинствата, но не и строителните предприемачи", казва старши икономист в Natixis SA, позовавайки се на неотдавнашните действия на Пекин за гарантиране на завършването на спрените проекти. "Тъй като е малко вероятно да се стигне до значителни промени в политиката, златната ера на бързия растеж на приходите и високия ливъридж за строителните предприемачи вероятно е приключила."

Състоянието на китайските строители определено се влоши тази година след безмилостната официална кампания за ограничаване на нарастването на дълговете им и продължилия цяла година спад в продажбите на жилища. Това доведе до безпрецедентен недостиг на парични средства, който разпространява рискове за финансовата система и също така застрашава социалната стабилност.                

За разочарование на инвеститорите мерките за укрепване на финансите на строителните предприемачи бяха до голяма степен откъслечни. Стъпките включваха общ призив към банките да увеличат кредитирането, но данните на централната банка от петък показаха рязко забавяне през юли на съвкупното финансиране, което е широк измерител на кредитирането, тъй като новите заеми и емитирането на корпоративни облигации отслабнаха. Напредъкът по плана за създаване на държавен спасителен фонд също е бавен, а властите изглеждат заети да успокояват разгневените купувачи на недовършени жилища на фона на бойкот на ипотечните плащания.  

След като през последните дни достигна най-ниското си ниво от 2012 г. насам, показателят на Bloomberg Intelligence на китайските акции за недвижими имоти е загубил 27 % през тази година, което се прибавя към спада от 34 % за цялата 2021 г. и е в ярък контраст с над 80 % годишен ръст, постигнат в началото на века.

Страданието е още по-дълбоко на пазара на високодоходни облигации в долари в страната, където строителните предприемачи все още доминират и където някога техният дълг се считаше за любимец на инвеститорите. Индексът на Bloomberg, проследяващ сектора, достигна най-ниското си ниво в историята миналата седмица на фона на нови признаци за трудности при изплащането на задълженията в сектора. През тази година китайските кредитополучатели не са изплатили рекордните 28,8 млрд. щатски долара по офшорни облигации, като почти всички те са от строителни предприемачи.

Средната цена на доларовите облигации на китайските фирми за недвижими имоти беше 16 цента спрямо 40 цента през март, като около 80% от емисиите се търгуваха под 50 цента, изчисли Bloomberg Intelligence в края на юли. Тези т.нар. проблемни нива отразяват ниските очаквания на инвеститорите да получат парите си обратно навреме.

При доходност от около 25% този някога оживен офшорен пазар е практически недостъпен за китайските предприемачи. И макар че висококачествени кредитополучатели като China Vanke Co. продължават да имат възможност да се възползват от евтино вътрешно финансиране, те вече не са привлекателни и за много инвеститори предвид мрачните дългосрочни перспективи пред отрасъла.

"Вече няма поляризация между по-качествени и проблемни предприемачи", каза Карл Уонг, ръководител на отдел "Фиксиран доход" в Avenue Asset Management Ltd. "Наблюдава се ефектът на доминото."

Със забавянето на икономическия и демографския растеж китайският пазар на имоти вероятно ще се сблъска с необратимо пренасищане през следващите години. Многократното обещание на висшите ръководители, че жилищата са за живеене, а не за спекулации, както и кампанията за увеличаване на предлагането на обществени жилища, означават, че недвижимите имоти вече няма да бъдат високодоходен бизнес.  

"В дългосрочен план ще настъпи промяна в бизнес модела на недвижимите имоти", казва Андрю Чан, кредитен анализатор в Bloomberg Intelligence. "Индустрията може да се окаже по-доминирана от държавата, така че в известен смисъл цените на имотите могат да бъдат "контролирани" - което е в съответствие с китайската цел за социална стабилност и потушаване на социалното неравенство”.