Мениджърите на активи твърдо залагат на криптовалутите въпреки пазарния спад

Abrdn, BlackRock и Charles Schwab сключиха сделки или пуснаха продукти, свързани с цифрови активи, този месец

09:00 | 13 август 2022
Обновен: 09:19 | 13 август 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-известните мениджъри на парични средства се впускат в дигиталните активи, като намират нови начини да печелят от интереса на инвеститорите, въпреки че обемите на търговия и цените на биткойн и други криптовалути се сринаха, пише Financial Times.

Тази седмица Abrdn, регистрирана на борсата FTSE 100, стана поредната инвестиционна къща, която се впусна в това начинание, като закупи дял в регулираната британска борса за цифрови активи Archax. Делът ще позволи на мениджъра на фондове с активи на стойност 508 млрд. паунда да получи място в борда на директорите и представлява своеобразен залог, че технологията на Archax ще бъде в основата на начина, по който в бъдеще ще се търгуват фондове, акции и други ценни книжа.

Инвестицията на Abrdn, за която не е съобщавано по-рано, идва в момент, когато BlackRock, най-големият в света мениджър на парични средства, не само обяви планове за спот биткойн тръст за институционални инвеститори, но и се съгласи да свърже своята технологична платформа Aladdin с криптоборсата Coinbase. Последният ход би трябвало да улесни 82 000 инвестиционни специалисти, които използват Aladdin, за да предлагат на клиентите си достъп до биткойн.

Междувременно Charles Schwab, американска брокерска и инвестиционна група, миналата седмица стартира борсово търгуван фонд, чиято цел е да предостави на инвеститорите експозиция към криптовалути, без реално да се купуват валути. А британският мениджър на активи Schroders купи дял в мениджъра на цифрови активи Forteus през юли.

Макар че Fidelity предлага услуги за попечителство на цифрови активи от близо пет години, а през април добави опция за биткойн към пенсионните си предложения, дейностите от това лято са сигнал за по-широко приемане на цифровите активи, смятат пазарни анализатори.

"Големите мениджъри на активи започват да разглеждат това като реална инвестиция", каза Крис Брендлър, старши анализатор в DA Davidson. "Смятам, че това е важен момент по отношение на традиционните компании за управление на активи, които приемат нещо, което наистина години наред беше почти осмивано."

Основателят на BlackRock Лари Финк беше сред скептиците, като през 2017 г. се изказа, че "биткойнът просто показва колко голямо е търсенето на пране на пари в света".

Новите цифрови предложения идват, след като цифровите активи преживяха брутална пазарна разпродажба, която намали общата пазарна капитализация на криптовалутите от около 3,2 трлн. долара през ноември до по-малко от 1 трлн. долара.

Но Чарли Купър, управляващ директор на блокчейн фирмата R3 и бивш високопоставен служител в Комисията за търговия със стокови фючърси в САЩ, твърди, че фактът, че те са продължили, представлява вот на доверие. "Сделки като тази не се сключват в последния момент. Тези неща се подготвят от месеци, ако не и от години... Не е като да са решили да го направят в движение."

Именно това притеснява групите на потребителите. "Само защото компаниите от най-висок клас искат да спечелят пари от нещо ново, това не означава, че е добре да се прави", каза Денис Келехер, ръководител на Better Markets, група за защита на инвеститорите, базирана във Вашингтон. "Обикновено тази нестабилност би била предупредителен сигнал."

Голямото разнообразие от сделки с цифрови активи отразява зараждащия се характер на класа активи и регулаторния скептицизъм около продуктите на дребно, които инвестират директно в биткойн. BlackRock избягва това, като предлага частен фонд на институционални инвеститори, а ETF на Schwab инвестира в котирани на борсата компании, които имат за цел да печелят от предлагането на услуги на криптоинвеститори или от основната технология за цифров регистър блокчейн.

"Знаем, че те са спекулативна инвестиция, но я идентифицирахме като дългосрочна тенденция", заяви Дейвид Боцет, ръководител на отдела за управление на капиталови продукти в звеното за управление на активи на Charles Schwab.

Участието на Abrdn в Archax е подобен залог. Основана през 2018 г. от бившите ръководители на хедж фондове Греъм Родфорд, Андрю Флат и Матю Полард, Archax предоставя платформа за институционални инвеститори за търговия с криптовалути и токенизирани ценни книжа, като например части от акции в компании. С течение на времето Abrdn се надява да получи "значителни приходи", като предостави на клиентите си достъп до своите фондове в токенизирана форма, както и до активи, които не са толкова лесно търгуеми, като частен дълг, частен капитал и сгради, на борсата.

"Нашето мнение е, че следващото разрушително събитие ще бъде преминаването от електронна търговия към цифрови борси и търговия чрез цифрови ценни книжа", заяви Ръсел Барлоу, глобален ръководител на алтернативните инструменти в Abrdn, който е допринесъл за финализирането на сделката. "Да бъдем там в началото ще ни постави в наистина силна позиция."

По-рано тази седмица Abrdn отчете загуба за първото полугодие в размер на 320 млн. паунда, тъй като отливът на клиенти доведе до намаляване на активите под управление и администриране.